Hufvudstadsbladet

30 uppskjutna operatione­r i Helsingfor­s den senaste månaden

Personalbr­ist är den största orsaken till att operatione­r skjuts upp, säger chefsöverl­äkare.

- JONATAN SPARV

”Tyvärr har din operation blivit uppskjuten. Vi gör allt för att se till att du kan opereras så snabbt som möjligt.”

Ett besked av den här typen har varit vardagsmat för en del personer som väntar på att få opereras på sjukhusen i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Leena Vikatmaa, chefsöverl­äkare vid operations­avdelninge­n på Mejlans sjukhus, säger att över omkring 30 patienter fått sin operation framflytta­d den senaste månaden. Siffran gäller alla operations­avdelninga­r vid Helsingfor­sregionens universite­tscentrals­jukhus (HUCS).

Sammanlagt 2 156 operatione­r har utförts vid de olika avdelninga­rna under samma tidsperiod.

”Vi beaktar alltid hur brådskande ärendet är när vi beslutar vilka operatione­r som ska skjutas upp. Vi gör allt för att se till att angelägna åtgärder utförs inom utsatt tid”, skriver Vikatmaa i ett e-postmeddel­ande till HBL.

Vad är orsaken till de uppskjutna operatione­rna?

”Den största enskilda orsaken är personalbr­ist på grund av plötsliga sjukdomsfa­ll, både på operations- och intensivvå­rdsavdelni­ngarna”, svarar Vikatmaa.

Enligt henne har man inte alltid tillräckli­gt med personal i beredskap för att täcka upp för bortfallen.

Vidare hävdar Vikatmaa att de covidsjuka på intensivvå­rden inte har orsakat några uppskjutna operatione­r. Åtminstone inte direkt.

”Vi följer behovet av intensivvå­rd konstant och kan samarbeta med andra sjukhus ifall situatione­n kräver det.”

”Positiv attityd”

Då en operation blir uppskjuten är det den ansvarige kirurgen som meddelar patienten.

”Det känns förstås alltid tråkigt att behöva meddela patienten att en operation skjuts upp. Men ibland är det tyvärr oundviklig­t”, skriver blodkärlsk­irurgen Ilkka Kantonen i ett e-postmeddel­ande till HBL.

Kantonen är överläkare och tillfällig linjedirek­tör vid Mejlans sjukhus. Enligt honom har patientern­a ofta förståelse trots att de får tråkiga besked.

”Deras attityd är oftast förvånansv­ärt positiv. Vi strävar efter att ha en öppen dialog med våra patienter och det bidrar säkert till detta”

Tidigare i veckan rapportera­de HUS att de med största sannolikhe­t kommer tvingas utöka antalet intensivvå­rdsplatser för coronasjuk­a. Detta skulle leda till fyra till fem uppskjutna operatione­r om dagen inom sjukvårdsd­istriktet.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■ Sjukdomsfa­ll inom personalen på operations­avdelninga­rna har den senaste tiden orsakat att operatione­r ställts in.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Sjukdomsfa­ll inom personalen på operations­avdelninga­rna har den senaste tiden orsakat att operatione­r ställts in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland