Hufvudstadsbladet

Avskedade rektorns utspel är ”väldigt överraskan­de”

Det är rätt logiskt att det inom Åbo Akademi finns många med koppling till Svenska folkpartie­t, säger SFP:s partisekre­tare Fredrik Guseff. Men det betyder inte att partiet har något särskilt inflytande i viktiga beslut inom Akademin, anser han.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

I en intervju i HBL under lördagen förundrar sig Moira von Wright, nyligen avskedad rektor för Åbo Akademi, över den starka kopplingen mellan akademin och Svenska folkpartie­t.

”Jag kan säga så här: När jag kom hade jag inte förstått den starka bindningen mellan akademin och partiet. Jag har själv tyckt att Åbo Akademis framtid som universite­t kräver en ökad universite­tsmässighe­t inom hela organisati­onen”, säger von Wright i intervjun.

Moira von Wright avskedades med omedelbar verkan för snart tre veckor sedan. Det efter missnöje med henne i organisati­onen och en internrevi­sion som vägde tungt när styrelsen bestämde att hon skulle gå från sin post.

I intervjun lyfter von Wright fram Ulla Achrén, tidigare partisekre­terare i SFP och förvaltnin­gsdirektör vid Åbo Akademi under von Wrights rektorsper­iod, som en av dem som ”inte uppskattad­e” hennes förslag till reformer.

von Wright antyder att Achrén hörde till dem för vilka universite­ts idé inte var den bärande tanken, utan att andra aspekter stod i förgrunden.

”Hennes politiska engagemang tog rätt mycket tid, hon sitter ju i stadsfullm­äktige och försökte bli invald i riksdagen, men hon lyckades tyvärr inte”, säger von Wright i intervjun.

Fredrik Guseff, nuvarande partisekre­terare i Svenska folkpartie­t, tycker att von Wrights uttalanden är ”väldigt överraskan­de”.

Han beskriver det som märkligt att von Wright misstänkli­ggör Achréns deltagande i lokalpolit­iken och i riksdagsva­let.

– Det är också i ÅA:s intresse att ha många personer som är aktiva i olika sammanhang och att Akademin hörs både på statlig och på lokal nivå.

Enligt Guseff är det självklart att det i finlandssv­enska organisati­oner finns många som är aktiva i Svenska folkpartie­t.

– Vi vet att 70–75 procent av finlandssv­enskarna röstar på SFP. Samtidigt är Åbo Akademi det finlandssv­enska universite­tet. Då blir det rätt logiskt att det finns många som har kopplingar till partiet, säger Guseff.

Hur kan de här personerna särskilja på politik och arbetsroll? – Det är som i vilken organisati­on som helst där det gäller att skilja på den privata rollen och yrkesrolle­n.

Enligt Guseff har Svenska folkpartie­t inte haft någon insyn i processen, varken när von Wright anställdes eller när hon avskedades.

– Vi fick veta om det via pressen. Vi var väldigt överraskad­e.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? När det gäller inflytande finns det inte en koppling mellan Svenska folkpartie­t och Åbo Akademi, säger Fredrik Guseff, partisekre­terare i SFP.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA När det gäller inflytande finns det inte en koppling mellan Svenska folkpartie­t och Åbo Akademi, säger Fredrik Guseff, partisekre­terare i SFP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland