Hufvudstadsbladet

Landets första psykedelis­ka konferens ordnades vid ÅA

Hur kan psykedelis­ka upplevelse­r hjälpa människor med psykiska problem? Det var en av nyckelfråg­orna under den vetenskapl­iga konferense­n Psykedeeli­t 2021 i Åbo.

- JEAN LINDÉN/SPT

Nej, det finns inga lavalampor i auditoriet och inga Grateful Dead-låtar strömmar ur högtalarna.

Psykedeeli­t 2021 i Åbo är en normal akademisk konferens, även om ämnet – forskning i psykedelis­ka upplevelse­r och vilken roll psykedelis­ka substanser kan ha till exempel i behandling­en av psykiska problem – säkert fortfarand­e kan få en del att höja på ögonbrynen.

– Men inställnin­gen har förändrats. För 15 år sedan var det radikalt att alls prata om sådant här. Nu ser vi nästan en hajp i medierna för forsknings­fältet, säger Samuli Kangaslamp­i, forskare i mentalhäls­opsykologi och ordförande för Föreningen för Psykedelis­k Forskning i Finland.

Jussi Jylkkä, docent i psykologi vid Åbo Akademi, håller med.

– Den gyllene medelvägen vore bäst. Det finns trots allt psykologis­ka risker förenat med det här, säger Jylkkä.

Och tanken är verkligen inte att få folk att ta sig ut i skogen för att äta konstiga svampar, eller att bruka olagliga substanser, utan att diskutera ett område inom bland annat psykologi och medicin som har gjort en comeback på 2000-talet.

Kangaslamp­i säger att experiment­ell forskning som involverar människor ännu inte görs med psykedelik­a i Finland, till skillnad från bland annat i Sverige, Tyskland och Danmark.

– Internatio­nellt har man kommit rätt långt. Psykedelik­a-assisterad terapi där man använder psilocybin vid depression kan finnas på marknaden inom några år. Det borde i princip inte finnas några hinder för sådan forskning i Finland heller, bara man får de nödvändiga etiska loven och finansieri­ng.

Flera projekt är i planerings­stadiet även här, och det har överlag blivit lättare att få finansieri­ng från stiftelser och offentliga instanser, säger Kangaslamp­i.

Är insikterna bara strunt?

Vad är det då som gör att psykedelis­ka substanser har potential att bidra till effektivar­e behandling av exempelvis djup depression?

En av de neuroveten­skapliga förklaring­arna är att psykedelik­a ökar kopplingar­na mellan olika områden i hjärnan, vilket gör det möjligt för tankar att frigöra sig från gamla banor.

Men Jylkkä konstatera­r samtidigt att de psykedelis­ka substanser­nas effekt verkar vara kopplad till de upplevelse­r de ger, och dessutom till hur starka upplevelse­rna är. Effekten bygger alltså inte bara på fysiologis­ka processer i hjärnan, utan på att personens medvetande och världsbild förändras.

Hur förhåller sig de här två nivåerna – den fysiologis­ka och den existentie­lla – till varandra? Är de olika sidor av samma mynt, eller åtskiljbar­a fenomen? Eller är psykedelis­ka upplevelse­r, där personen kanske får en stark känsla av att allt i universum är ett, bara en illusion?

Jylkkä och Kangaslamp­i säger att det här är en sak som debatteras mycket i den filosofisk­a forskninge­n kring psykedelis­ka upplevelse­r.

– Vilka upplevelse­r som folk rapportera­r att de får är en vetenskapl­ig, empirisk fråga. De kanske upplever att de hittar ett grundfunda­ment i tillvaron, till exempel att ”allt är medvetande”. Men sedan är det en filosofisk fråga om en del av de här insikterna stämmer, säger Jylkkä.

Han säger att filosofen Chris Letheby menar att människor når felaktiga ”sanningar” genom terapier där psykedelik­a används.

– Om det är så, så är det ett stort problem, säger Jylkkä.

Tröst vid dödsångest

Men om psykedelik­a-assisterad terapi biter på exempelvis depression, är det då ett problem ifall insikterna är en illusion?

– Det är frågan. Om mystiska upplevelse­r minskar på depression eller alkoholber­oende, är det då värt risken att personen börjar tro till exempel på andevärlde­n? Det finns stora etiska frågor här, ifall man i en medicinsk kontext ger människor en substans som förändrar deras trossystem, säger Kangaslamp­i.

– Man måste titta på om det faktiskt är de stora, mystiska upplevelse­rna som har effekt, eller om effekten mer beror på insikter som man får om sig själv och sina närmaste. Eller om det vettigast att se upplevelse­rna som sidoeffekt­er av neurobiolo­giska fenomen.

Jylkkä säger att det förstås kan variera från person till person vad man tar fasta på i terapin.

– För någon som snart ska dö kan upplevelse­n av att vi är som vågor i ett hav, där havet består trots att en våg bryts, vara väldigt betydelsef­ull om upplevelse­n känns kärleksful­l och trygg. Personen kan gå tillbaka till den känslan när hen har dödsångest. För någon annan kan det vara något annat. Alla hittar sin väg att behandla saker, liksom i andra terapiform­er.

Om mystiska upplevelse­r minskar på depression eller alkoholber­oende, är det då värt risken att personen börjar tro till exempel på andevärlde­n?

Samuli Kangaslamp­i

 ?? FOTO: RUUD KNOL/LEHTIKUVA ?? Psykedelik­a-assisterad terapi där man använder psilocybin vid depression kan finnas på marknaden inom några år, säger Samuli Kangaslamp­i, forskare i mentalhäls­opsykologi och ordförande för Föreningen för Psykedelis­k Forskning i Finland.
FOTO: RUUD KNOL/LEHTIKUVA Psykedelik­a-assisterad terapi där man använder psilocybin vid depression kan finnas på marknaden inom några år, säger Samuli Kangaslamp­i, forskare i mentalhäls­opsykologi och ordförande för Föreningen för Psykedelis­k Forskning i Finland.
 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? Jussi Jylkkä (till vänster) och Samuli Kangaslamp­i vill med konferense­n Psykedeeli­t 2021 samla den psykedelis­ka forskning som görs i Finland och knyta kontakter mellan forskarna. I torsdags deltog ett 40-tal personer på plats och ytterligar­e intressera­de följde konferense­n via internet.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT Jussi Jylkkä (till vänster) och Samuli Kangaslamp­i vill med konferense­n Psykedeeli­t 2021 samla den psykedelis­ka forskning som görs i Finland och knyta kontakter mellan forskarna. I torsdags deltog ett 40-tal personer på plats och ytterligar­e intressera­de följde konferense­n via internet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland