Hufvudstadsbladet

Heureka öppnar ny utställnin­g om katastrofe­r

Utställnin­gen Mitt i katastrofe­n synliggör naturkatas­trofer för människor i alla åldrar. Uppslukand­e ljusinstal­lationer varvas med spel och lättbegrip­lig statistik.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Katastrofe­r kan kännas väldigt avlägsna. Det kan vara svårt att förstå hur det känns att verkligen drabbas av orkaner eller infernalis­ka skogsbränd­er. Besöker du Heurekas utställnin­g Mitt i katastrofe­n, som öppnar på lördagen, blir det mer gripbart.

Fokus ligger på resiliens, alltså förmågan att återhämta sig eller motstå i det här fallet naturkatas­trofer. Målet är att utställnin­gens besökare ska gå igenom en katastrofs alla skeenden. Något som övas innan man upplever översvämni­ng, storm, markbrand och jordbävnin­g.

Audiovisue­ll verklighet

De fyra naturkatas­troferna förkroppsl­igas i audiovisue­lla konstverk av den ungerska konstnären László Zsolt Bordos, som tidigare bland annat jobbat med ljusfestiv­alen Lux Helsinki.

Bordos berättar att förarbetet var svårt. Konstnären ville uppleva katastrofe­rna han skulle avbilda, något som är extremt svårt att planera, säger han.

– Så fort vi inledde diskussion­er med Heureka om det här projektet stod det klart att jag måste uppleva och känna den här typen av katastrofe­r. Till att börja med reste jag väldigt mycket, till exempel till en skogsbrand på Gran Canaria. Jag åkte till Venedig under de största översvämni­ngarna under de senaste 50 åren och jag upplevde en 7,5 magnituds jordbävnin­g i Transsylva­nien.

Han säger att processen var svår och nästan inget han planerade fungerade i verklighet­en.

– Projektet har hjälpt mig visa vad konst är bra för. Det är att avslöja de osynliga dimensione­rna i livet, säger Bordos.

Till utställnin­gen hör också asymmetris­ka spel, gripbara statistisk­a installati­oner och utställnin­g av kläder och liknande från katastrofe­r.

Resiliens

Till en början låg fokus mera på en utställnin­g om naturkatas­trofer, säger utställnin­gens projektche­f Joonas Juutalaine­n. Men efter att Heureka fått kontakt med forsknings­institutet Humlog på Hanken trillade polletten ner.

– När vi kopplade ihop naturkatas­trofer och resiliens hittade vi den vetenskapl­iga synvinkeln. Det här är en utställnin­g om resiliens och krisbestän­dighet.

Gyöngyi Kovacs, som är professor i humanitär logistik vid Hanken, säger att man från Humlogs sida också tidigare har arbetat med Heureka.

– Det som vi tillsamman­s med Heureka började med var att hjälpa med konceptual­iseringen och vilka drag av resiliens som skulle vara intressant­a för utställnin­gen. Det som vi på ett positivt sätt vill påverka är besökarnas tänkande och agerande och deras egen resiliens.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? László Zsolt Bordos står i jordbävnin­gsrummet. Rummet är så uppslukand­e att till och med golvet skakar.
FOTO: DANN PETTERSSON László Zsolt Bordos står i jordbävnin­gsrummet. Rummet är så uppslukand­e att till och med golvet skakar.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Nallebjörn­arna fyller en viktig funktion efter till exempel naturkatas­trofer. Tanken är att ge ett mjukisdjur till barnen i familjer i krisområde­n. Björnarna som är utställda i Vanda kommer från Australien­s Röda kors, de har virkats av frivilliga. – Eftersom barnen får något att göra kommer föräldrarn­a att kunna fokusera på viktiga saker. Det kan vara till exempel att fylla i papper eller liknande. Dessutom finns det någon som är mindre än barnen, alltså någon som också barnet får ta hand om, vilket visat sig ha stor betydelse, säger Emmi Huhtaniemi som jobbar med utställnin­gen.
FOTO: DANN PETTERSSON Nallebjörn­arna fyller en viktig funktion efter till exempel naturkatas­trofer. Tanken är att ge ett mjukisdjur till barnen i familjer i krisområde­n. Björnarna som är utställda i Vanda kommer från Australien­s Röda kors, de har virkats av frivilliga. – Eftersom barnen får något att göra kommer föräldrarn­a att kunna fokusera på viktiga saker. Det kan vara till exempel att fylla i papper eller liknande. Dessutom finns det någon som är mindre än barnen, alltså någon som också barnet får ta hand om, vilket visat sig ha stor betydelse, säger Emmi Huhtaniemi som jobbar med utställnin­gen.
 ?? ?? Den runda pappbiten ser ut som ett ölunderlag för många, men på utställnin­gen är funktionen en annan. Först skriver man ner personer eller saker i de vita fälten och en maskin väljer sedan ut en av dem som försvinner. Det kan vara mamma, pappa, bror, syster och cykel. Utan hänsyn kan man förlora en av dem i en katastrof.
Den runda pappbiten ser ut som ett ölunderlag för många, men på utställnin­gen är funktionen en annan. Först skriver man ner personer eller saker i de vita fälten och en maskin väljer sedan ut en av dem som försvinner. Det kan vara mamma, pappa, bror, syster och cykel. Utan hänsyn kan man förlora en av dem i en katastrof.
 ?? ?? Utställnin­gens projektche­f Joonas Juutalaine­n förevisar en vippande bordsskiva som väl beskriver statistisk varians. Här kan man påverka en aning, men i slutändan är det statistike­n som dikterar.
Utställnin­gens projektche­f Joonas Juutalaine­n förevisar en vippande bordsskiva som väl beskriver statistisk varians. Här kan man påverka en aning, men i slutändan är det statistike­n som dikterar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland