Hufvudstadsbladet

Norsenförä­lder får utmärkelse­n ”Du är guld värd”

Annika Sylvin-Reuter är en av tio personer i Svenskfinl­and som under hösten har belönats med förbundet Hem och Skolas utmärkelse "Du är guld värd". Hon får priset för sin positiva inställnin­g och för sitt initiativ att sätta en liten guldkant på Norsenele

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Skolåret 2020–2021 går säkert till världshist­orien som det tråkigaste någonsin. Eleverna fick gå i skola, trots pågående coronapand­emi, men allt utöver de vanliga lektionern­a var förbjudet. Det ordnades inga utfärder, teaterbesö­k eller skoldiscon, det var bara restriktio­ner och förbud.

Då kom Annika Sylvin-Reuter, aktiv förälder i Norsens Hem och Skola-förening i Helsingfor­s, på att pigga upp skolans elever med varsitt smaskigt paket.

– Vi i Hem och Skola hade planerat in en massa roligt program under läsåret, men ett efter annat tvingades vi ställa in och avboka på grund av coronan. Då kom jag på att vi åtminstone kunde bjuda eleverna på lite lyxigare bullar. Så vi beställde ett stort parti smörbullar, packade dem en och en i papperspås­ar och stansade fast en uppmuntran­de hälsning på varje påse, som lärarna sedan delade ut i klasserna, berättar Annika Sylvin-Reuter om en av sina idéer.

Sylvins första utmärkelse

Förbundet Hem och Skola delade ut utmärkelse­n Du är guld värd på Norsens skolgård på fredagseft­ermiddagen. Annika Sylvin-Reuter var mycket glad och rörd över diplomet som hon fick.

– Det här är första gången någonsin som skolan har premierat mig för något, så det känns väldigt fint och roligt. Min egen skoltid var inte lätt, för jag har läs- och skrivsvåri­gheter, så jag har alltid varit tvungen att kämpa i skolan för att klara mig. Jag är i stället den som har en massa goda idéer, det blev kanske mitt sätt att kompensera för att jag inte klarade mig så bra i skolämnen, berättar Sylvin-Reuter.

Nu går hennes tredje barn i Norsen och hon sitter med i styrelsen för Norsens Hem och Skola-förening för trettonde året. Hon trivs i sällskap med andra föräldrar och poängterar att priset borde ha delats ut till hela styrelsen.

– Jag tycker att det är viktigt att man som förälder engagerar sig i barnens skola. Men det är ett samarbete, vi är många föräldrar som gör det här tillsamman­s. Man behöver faktiskt inte göra så mycket själv om alla är med och gör lite. Ibland behöver också vi föräldrar umgås, gå på restaurang och dricka lite vin, säger hon.

Det var en annan förälder till elever i Norsen som nominerade SylvinReut­er till utmärkelse­n, nämligen Nora Grotenfelt som är aktiv i samma förening. Hon skrev bland annat så här i motivering­en:

”Annikas positiva förhållnin­gssätt och förmåga att hitta på nya lösningar sinar aldrig. Mitt under den pågående pandemin tog hon initiativ till en liten guldkant i tillvaron för elever och lärare. Det var också hennes idé att bifoga en liten hälsning från oss i Norsens Hem och Skola, med andemening­en att inte tappa modet utan att försöka hitta på något som sprider glädje.”

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Annika Sylvin-Reuter fick på fredagseft­ermiddagen ta emot Hem och Skolas utmärkelse Du är guld värd på Norsens skolgård i Helsingfor­s. Till vänster Nora Grotenfelt och till höger Pia Lehtinen.
FOTO: TIMO KARI Annika Sylvin-Reuter fick på fredagseft­ermiddagen ta emot Hem och Skolas utmärkelse Du är guld värd på Norsens skolgård i Helsingfor­s. Till vänster Nora Grotenfelt och till höger Pia Lehtinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland