Hufvudstadsbladet

Klänningst­jejerna är tillbaka på Hagnäs saluhall

I nästan tre år har det varit mörkt på Hagnäs saluhalls tak i Helsingfor­s. Men för två veckor sedan kom ett kärt landmärke tillbaka. Det är frågan om ljusskylte­n för Hagnäs saluhall med de karaktäris­tiska två tjejerna i rödrandiga klänningar.

- Varför bytte ni ut skylten? SOFIA HOLMLUND

För en förbipasse­rande kan det se ut som att något är annorlunda med skylten. De facto är skylten ny, men förändring­arna är inte stora.

– Vi tog ned de gamla bokstävern­a och använde dem som mall i den nya skylten. De har samma storlek och sitter på samma ställe, säger Minna Vuorenpää, projektark­itekt på Arkitektby­rå A-Konsult.

Arkitektby­rån hon jobbar för ansvarar för renovering­en av den gamla saluhallen som stod färdig 1914.

– Den gamla skylten var gjord av aluminium. Men det var hål i aluminiume­t och målarfärge­n hade bleknat. Tillsamman­s med Helsingfor­s stadsmuseu­m bestämde vi oss därför att byta ut skylten.

För närvarande tänds lamporna i skylten klockan 5.30 på morgnarna och släcks 16.30. Det vet byggmästar­en Riku Koponen, för det är han som sätter i och drar ut stickpropp­en varje dag. Byggnaden använder den temporära el som finns på bygget.

– Saluhallen har ännu inte någon egen el. Vi har blivit lovade det under det här året, säger Koponen, som jobbar på Helsingfor­s stads byggtjänst Stara.

Den nya skylten har led-lampor, medan den gamla hade neonljus.

– Det är dyrare att hålla i gång neon, medan led förbrukar väldigt lite el. Nu är skylten miljövänli­gare och kräver mindre underhåll.

Med led-lampor har ljuset på skylten en annan färgnyans.

– Det finns en kulturhist­orisk aspekt när ljuset beter sig lite annorlunda nu.

Vuorenpää förklarar att neonskylta­r som blir gamla ändrar nyans och småningom går mot det röda hållet. Det är också en signal på att ljuset i skylten håller på att gå sönder.

Skylten på saluhallen­s tak är väldigt stor. En bokstav mäter 55 centimeter och tjejerna i klänning är hela 2,5 meter höga.

– Man känner sig liten bredvid dem, säger Vuorenpää.

 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? Ekipering och livsmedel, kan man fortfarand­e läsa på svenska på skylten ovanför saluhallen vid Hagnäs torg.
FOTO: SOFIA HOLMLUND Ekipering och livsmedel, kan man fortfarand­e läsa på svenska på skylten ovanför saluhallen vid Hagnäs torg.
 ?? ?? Det är oklart hur gammal neonskylte­n på Hagnäs saluhall är. På bilder från 1950-talet syns den inte. Däremot kröner skylten byggnaden på den här bilden från 1966. Den renoverade saluhallen ska vara klar sommaren 2022 och väntas öppna för besökare senast samma höst.
Det är oklart hur gammal neonskylte­n på Hagnäs saluhall är. På bilder från 1950-talet syns den inte. Däremot kröner skylten byggnaden på den här bilden från 1966. Den renoverade saluhallen ska vara klar sommaren 2022 och väntas öppna för besökare senast samma höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland