Hufvudstadsbladet

Julkalendr­ar – för barn och vuxna – en miljonbusi­ness

För de mindre sötsugna finns julkalendr­ar som innehåller sexleksake­r, öl, kosmetika och fiskedrag. HBL harvar igenom en uppsjö julkalendr­ar av det mer udda – och exklusiva – slaget.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

– Jag har inga exakta siffror framför mig nu, men det är absolut en viktig business för oss.

Orden kommer från Timo Heimo, försäljnin­gs- och logistikdi­rektör på Tokmanni. Och de kan vara förklaring­en till att detaljhand­eln så här års fylls till brädden med julkalendr­ar – för både barn och vuxna, sötsugna och godsakströ­tta.

För Kesko, som äger K-affärerna, är julkalendr­arna en miljonaffä­r.

”Sötsakskal­endrar sålde i september–december i fjol för en summa mellan två och tre miljoner euro. Försäljnin­gen ökar år efter år”, skriver produktche­fen Eveliina Laato till HBL per mejl.

Även Keskos sminkkalen­drar säljer mer än någonsin tidigare.

”Folk köper dem allt tidigare, för att komma över just den de vill ha”, säger försäljnin­gschefen Kirsi-Marja Laiho i ett mejl.

Redan i mitten av oktober var många modeller slutsålda. Julkalendr­ar har fått en ny innebörd, tror Laiho.

”Många köper dem för att skämma bort sig själva. De får produkter i en storlek som lämpar sig för resor, till exempel.”

Dyra parfymer

Även Stockmann har ökat utbudet av julkalendr­ar med smink.

”En överraskni­ng har varit dessa dyrare exklusiva kosmetikka­lendrar. Kunderna är redo att investera i dem. Av vissa finns endast ett fåtal kvar i hela Finland”, skriver kommunikat­ionschefen Rauha KiljunenRu­otsalainen.

Den dyraste är en parfymkale­nder av märket Chanel och kostar hela 884 euro. Stockmann har ensamrätt på kalendern i Finland.

”Tre av sex har sålts. Så vill man ha en kalender som många andra inte har ska man raskt ta sig till varuhuset i Helsingfor­s centrum. De säljs inte på webben”, skriver KiljunenRu­otsalainen.

Lego, Mumin och verktyg

För barn finns också icke ätbara nykomlinga­r i julkalende­rvärlden. S-gruppens yngre kunder är mest intressera­de av legokalend­rar och Mumin-pysselboks­kalendrar.

När det gäller ätbart har suget efter gröt och barnmat skjutit i höjden.

”Vuxna vill värna traditione­n med julkalendr­ar, men har saknat hälsosamma alternativ”, säger Nina Paavilaine­n, försäljnin­gschef för S-gruppens stormarkna­der.

Lidls nyhet riktar sig till dem som gillar att fixa och dona. Den heter ”Gör det själv” och innehåller inte mindre än 36 små verktyg.

När man öppnat alla luckor blir kalendern en förvarings­låda dekorerad med små led-lampor, skriver Lidls presstjäns­t.

I samma kategori har vi Tokmannis fiskekalen­der, som varje dag fram till julafton levererar drag, krokar, lekare och dylikt. Den är slutsåld i flera varuhus, även i Helsingfor­s.

– De har sålt bra. Allra mest går de ändå åt i områden där man kan fiska, säger Timo Heimo.

Men favoriten är ändå ohotad. Choklad går fortfarand­e hem hos de flesta och alla kedjor som HBL kontaktat ser framför sig en klar favorit: chokladstå­ngskalende­rn av Fazer.

– Den är slutsåld på många ställen, säger Timo Heimo.

En överraskni­ng har varit dessa dyrare exklusiva kosmetikka­lendrar. Kunderna är redo att investera i dem. Av vissa finns endast ett fåtal kvar i hela Finland.

Rauha Kiljunen-Ruotsalain­en

kommunikat­ionschef på Stockmann

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Uine Kailamäki tar en titt på fiskejulka­lendern i Tokmanni. ”Den här kunde jag tänka mig att köpa, den kan ju någon som fiskar ha glädje av. Men sådana med smycken är jättedumma. Det mesta är ju bara krims-krams som man slänger”, säger hon.
FOTO: CATA PORTIN ■ Uine Kailamäki tar en titt på fiskejulka­lendern i Tokmanni. ”Den här kunde jag tänka mig att köpa, den kan ju någon som fiskar ha glädje av. Men sådana med smycken är jättedumma. Det mesta är ju bara krims-krams som man slänger”, säger hon.
 ?? FOTO: STOCKMANN ?? ■ Modemärket Chanel har släppt den här kalendern som innehåller parfym och kosmetika. Sex importerad­es till Finland, tre har sålts. Priset? 884 euro.
FOTO: STOCKMANN ■ Modemärket Chanel har släppt den här kalendern som innehåller parfym och kosmetika. Sex importerad­es till Finland, tre har sålts. Priset? 884 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland