Hufvudstadsbladet

Drömflytte­n går till … Tammerfors!

När tusen finländare får frågan vart i Finland de skulle flytta om de fick välja fritt, är Tammerfors etta. Det visar Lokal-Tapiolas enkätunder­sökning. Samtidigt minskar Helsingfor­s i attraktivi­tet.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

För ett år sedan var Helsingfor­s populärast när Lokal-Tapiola i sin enkät frågade vart de svarande skulle flytta, om de fick välja. I år är en annan stad etta: Tammerfors.

Drygt tusen personer i åldern 15– 74 år tillfrågad­es under två veckor i september. 14 procent av dem väljer Tammerfors. Helsingfor­s är på andra plats med 12 procent och Åbo trea med 4 procent.

Betonas bör att 15 procent svarar att de skulle flytta till en mindre stad än de som nämns på listan – där bland annat Vanda, Esbo, Lahtis och Uleåborg ingår – och 11 procent att de skulle välja en landsortsk­ommun.

Speciellt med Tammerfors är att staden både lockar och gör folk fästa vid staden. 74 procent av tammerfors­arna i enkäten skulle helst vilja flytta inom Tammerfors. I huvudstads­regionen är siffran 57 och i Åbo 43 procent, skriver Lokal-Tapiola i ett pressmedde­lande.

Helsingfor­s, och huvudstads­regionen överlag, verkar ha mist en del av sin attraktion­skraft. Där en fjärdedel för ett år sedan lockades till huvudstads­regionen, svarar bara 18 procent i år att de skulle vilja flytta dit.

Privatekon­omen Hannu Nummiaro säger i pressmedde­landet att enkätresul­tatet stämmer väl överens med de faktiska flyttström­marna.

Nettoinfly­ttningen till Helsingfor­s minskade redan 2020, och siffror för i år tyder på att utflyttnin­gen ökar betydligt. Inflyttnin­gen till Tammerfors ökade däremot, och den utveckling­en verkar enligt preliminär statistik fortsätta.

Däremot, betonar han, är det inte så att befolkning­en i Helsingfor­s skulle minska. I fjol gjorde invandring och naturlig befolkning­sökning att nettot blev 1 300 personer på plus.

Varför flyttar då folk? Jo, de flesta svarar att det är på grund av jobb. I synnerhet singlar i åldern 35–44 år, eller personer med högst ett barn, svarar att de kan tänka sig att flytta helt enkelt för att få omväxling.

Möjlighete­n att arbeta på distans kan påverka flyttplane­r, men 43 procent av de som svarade på intervjuun­dersökning­en uppger att pandemin inte spelat in på uppfattnin­gen om boendeort.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV / LEIF WECKSTRÖM ?? ■ Drömstaden i Finland? Ja, det är Tammerfors för 14 procent av dem som svarat på en intervjuun­dersökning. Därmed toppar staden årets lista.
FOTO: HBL-ARKIV / LEIF WECKSTRÖM ■ Drömstaden i Finland? Ja, det är Tammerfors för 14 procent av dem som svarat på en intervjuun­dersökning. Därmed toppar staden årets lista.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland