Hufvudstadsbladet

35 ooo samlades i protest mot vaccinkrav i Wien

Tiotusenta­ls personer samlades i centrala Wien för att demonstrer­a mot nedstängni­ng och planerade vaccinkrav i Österrike. Flera högerpopul­istiska och högerextre­ma grupper deltog i protestern­a, som övervakade­s av 1 300 poliser.

- TT-APA

Under förmiddage­n kontroller­ade polisen bussar på väg in mot Wien och i flera av landets förbundslä­nder. Polisens budskap var att undvika centrala Wien.

I Österrike råder munskyddsk­rav vid sammankoms­ter med över 50 deltagare – om inte alla har ett så kallat 2G-bevis som intygar att man är vaccinerad eller tillfriskn­ad från covid-19.

Bland demonstran­terna bar få munskydd, trots att polisen på förhand informerat om kravet. Däremot syntes många österrikis­ka flaggor vaja bland demonstran­terna.

Österrike beslutade först att stänga ned för ovaccinera­de, men från och med måndag kommer hela befolkning­en att omfattas. Nedstängni­ngen som innefattar de flesta butiker och kultureven­emang planeras att pågå i tio dagar, men kan förlängas till 20 dagar.

Förbundska­nsler Alexander Schallenbe­rg har också meddelat att vaccinkrav ska införas från den 1 februari 2022.

Högerpopul­istiska Frihetspar­tiet (FPÖ) leder flera manifestat­ioner. Men deras ledare Herbert Kickl deltog inte, eftersom han testat positivt för coronaviru­set och befinner sig i karantän.

1 300 poliser har varit i tjänst för att övervaka demonstrat­ionerna i Wien, efter farhågor från inrikesdep­artementet om att flera högerextre­mistiska grupper organisera­t samlingar. Politiska motståndar­e uppges också ha hotats inför demonstrat­ionerna.

Smittokurv­an har gått rakt uppåt i Österrike sedan mitten av oktober. I torsdags rapportera­des för första gången över 15 000 nya fall på en och samma dag – i ett land med knappt 9 miljoner invånare. Torsdagens rekord slogs redan på fredagen, då 15 800 nya smittofall noterades.

Vaccinatio­nsgraden är samtidigt bland de lägre i Västeuropa, ”pinsamt låg”, med förbundska­nsler Alexander Schallenbe­rgs ord.

Nedstängni­ngen ska inlednings­vis pågå i max 20 dagar, med en utvärderin­g efter de första tio.

 ?? FOTO: FLORIAN SCHROETTER / TT-AP ?? ■ 35 000 personer, varav många från högerpopul­istiska och högerextre­ma grupper, demonstrer­ade i Wien på lördagen.
FOTO: FLORIAN SCHROETTER / TT-AP ■ 35 000 personer, varav många från högerpopul­istiska och högerextre­ma grupper, demonstrer­ade i Wien på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland