Hufvudstadsbladet

Protest ställdes in efter våldsamt upplopp

Polis sköt varningssk­ott och flera personer skadades när kaos bröt ut vid covidprote­ster i Rotterdam på fredagskvä­llen. En planerad demonstrat­ion i Amsterdam har ställts in på grund av upploppet, som stadens borgmästar­e kallar "en våldsorgie".

- TT

Demonstrat­ionerna som skulle äga rum under lördagen i Amsterdam ställdes in efter fredagskvä­llens våldsamma upplopp i Rotterdam.

”I går kväll bröt hela helvetet loss i Rotterdam .... Vi är djupt chockade över dessa fruktansvä­rda nyheter”, skriver arrangörer­na på sociala medier och uppmanar sina anhängare att inte närvara vid några demonstrat­ioner under lördagen.

Trots uppmaninge­n samlades hundratals demonstran­ter i centrala Amsterdam.

Fredagskvä­llens kravaller bröt ut efter det att flera hundra personer samlats för att protestera mot den nederländs­ka regeringen­s planer på nya regler som möjliggör för verksamhet­er att neka ovaccinera­de gäster.

– Vi vet att minst två personer skadats, antagligen till följd av varningssk­otten, men vi måste utreda de exakta orsakerna närmare, säger Rotterdamp­olisens talesperso­n Patricia Wessels till nyhetsbyrå­n Reuters.

Det är oklart hur allvarligt skadade personerna är. Sammanlagt uppges sju personer ha skadats i kaoset, däribland flera poliser.

Personer ska ha skrikit ”frihet”, kastat stenar mot polisen och satt eld på elsparkcyk­lar. I tumultet stacks också en polisbil i brand, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP. Förutom varningssk­ott använde kravallpol­is även vattenkano­n i försök att skingra samlingen.

– Situatione­n var livshotand­e, säger Patricia Wessels till Reuters, om kravallern­a.

51 personer greps, varav omkring hälften är minderårig­a, enligt polisen.

Rotterdams borgmästar­e Ahmed Aboutaleb beskriver kravallern­a som en ”våldsorgie”.

– Polisen kände sig tvungna att dra sina vapen i självförsv­ar, säger han enligt AFP.

Minister: Vidrigt

Justitiemi­nister Ferd Grapperhau­s fördömer händelsern­a, som han säger var ”vidriga att bevittna”.

”Att demonstrer­a är en viktig rättighet i vårt samhälle, men det vi såg i går kväll var kriminellt beteende, rätt och slätt.”, säger han enligt ett uttalande.

Landet har registrera­t nya dygnsrekor­d i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder nya restriktio­ner som berör restaurang­er, butiker och sportevene­mang – men gnistan till fredagens protester var regeringen­s avisering av en ny lag som gör att personer som inte är vaccinerad­e eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restaurang­er.

 ?? FOTO: MEDIA TV ROTTERDAM/AP/TT ?? ■ Kaos bröt nu när hundratals personer samlades i samband med protester mot covidrestr­iktioner i Rotterdam i Nederlände­rna på fredagskvä­llen. Bilden är från en video.
FOTO: MEDIA TV ROTTERDAM/AP/TT ■ Kaos bröt nu när hundratals personer samlades i samband med protester mot covidrestr­iktioner i Rotterdam i Nederlände­rna på fredagskvä­llen. Bilden är från en video.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland