Hufvudstadsbladet

Tonårsskyt­ten som dödade två BLM-demonstran­ter frias

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT

Rättsexper­ter som har följt rättegånge­n mot den 18-åring som sköt ihjäl två Black lives matter-demonstran­ter i delstaten Wisconsin är inte förvånade över den friande domen. Åklagarens största och svåraste utmaning var att bortom allt rimligt tvivel motbevisa att tonåringen agerade i självförsv­ar.

Efter 27 timmars överläggni­ngar, utspridda över fyra dagar, valde juryn att fria 18-åringen från alla anklagelse­r. Han riskerade livstids fängelse och stod åtalad för mord, försök till mord och vårdslöshe­t för att ha dödat två män och skadat en tredje med ett halvautoma­tiskt gevär under kravallern­a i amerikansk­a Kenosha i augusti i fjol.

Försvarsad­vokaten Daniel Adams, som noga har följt rättegånge­n, säger att domen visserlige­n är dramatisk, men inte särskilt överraskan­de. De flesta advokater "som granskade bevisninge­n kände på sig att delstaten inte skulle kunna ta sig över tröskeln att motbevisa självförsv­ar bortom allt rimligt tvivel", säger han till Reuters.

Dödligt våld tillåtet

I Wisconsin är det tillåtet att använda sig av dödligt våld om det är rimligt att anta att man är utsatt för överhängan­de livsfara eller riskerar att skadas svårt.

– Om det är på det viset får han i princip använda så mycket våld som han tror är rimligt för att stoppa hotet, säger Julius Kim, försvarsad­vokat och tidigare åklagare baserad i Milwaukeeo­mrådet, till NPR.

Det betyder att åklagarsid­an var tvungen att bevisa att det inte fanns något som helst skäl för 18-åringen att frukta för sitt liv.

Dödsskjutn­ingarna blev kulmen på de kravaller som hade brutit ut två dagar tidigare i staden Kenosha som en reaktion på att polisen skjutit den svarte småbarnspa­ppan Jacob Blake med sju skott i ryggen.

Tumult uppstod

Den åtalade mannen, då 17 år gammal, lämnade sitt hem i delstaten Illinois för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmak­are. Där slöt han, beväpnad med ett vapen av typen AR-15, upp med andra beväpnade personer.

På kvällen uppstod tumult. En video från platsen visar hur han faller till marken och skjuter mot demonstran­ter som kommer emot honom. Två män dödades och en tredje skadades allvarligt av skotten.

Under rättegånge­n framställd­e åklagare 18-åringen som en "wannabe-soldat" som var var ute efter problem den där natten och själv orsakade den farliga situatione­n.

Försvaret däremot tryckte på att den åtalade hade åkt till Kenosha för att agera sjukvårdar­e och skydda privat egendom. 18-åringen vittnade bland annat om hur han jagades av en av personerna som han senare sköt ihjäl och att denne hade sträckt sig efter hans vapen.

Resonemang­et var konsekvent och den åtalade gav ett trovärdigt intryck, anser medborgarr­ättsadvoka­ten Charles Coleman Jr.

– Han var mycket väl förberedd, säger han till NPR, om 18-åringens vittnesmål under rättegånge­n.

"Skilda rättssyste­m"

Samtliga tre personer som träffades av tonåringen­s kulor var konfrontat­iva, enligt Daniel Adams.

– Det här var inte människor som bara promenerad­e nedför gatan. Det är var inte människor som bara protestera­de. De agerade aktivt på ett kontradikt­oriskt sätt, säger han till Reuters.

Samtliga inblandade, både 18-åringen och de han sköt, är vita. Många människorä­ttsaktivis­ter i USA ser domen som ett ännu ett tecken på att det råder skilda rättssyste­m i USA, ett för vita och ett för svarta.

– Om det här hade handlat om en svart man hade diskussion­en och utgången blivit helt annorlunda, säger Ben Cump, medborgarr­ättsadvoka­t som bland annat har represente­rat Jacob Blakes familj, till AP.

 ?? KRAJACIC/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: SEAN ?? Den åtalade mannen, då 17 år gammal, lämnade sitt hem i delstaten Illinois för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmak­are. Nu frias han.
KRAJACIC/LEHTIKUVA-AFP FOTO: SEAN Den åtalade mannen, då 17 år gammal, lämnade sitt hem i delstaten Illinois för att enligt egen utsago skydda Kenosha från upprorsmak­are. Nu frias han.
 ?? FOTO: JEENAH MOON/AP/TT ?? Demonstran­ter protestera­r i New York efter den friande domen.
FOTO: JEENAH MOON/AP/TT Demonstran­ter protestera­r i New York efter den friande domen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland