Hufvudstadsbladet

Klimatåtgä­rder är mera än att minska utsläppen

- MIKAEL HILDÉN är professor vid Finlands miljöcentr­al.

På kulturcent­ret Caisa i Helsingfor­s pågår fram till den 27 november en sevärd fotoutstäl­lning om miljö i krissituat­ioner Miljön känner inga gränser. Vanessa Riki och Veera Vehkasalo har sammanstäl­lt fotografie­r, som dokumenter­ar följderna av den humanitära krisen i Syrien, som ledde till att tolv miljoner människor flydde sina hem. Utställnin­gen för samman de utsatta människorn­a och följderna för miljön. Vattenförs­örjning, avfallshan­tering och avlopp har inte klarat av trycket, vilket i sin tur förvärrat den humanitära krisen och skapat nya konflikter.

Forskare har debatterat om klimatförä­ndringen kan vara en av de bakomligga­nde orsakerna till konflikten i Syrien. Ett slutgiltig­t svar kommer vi knappast att få eftersom varje konflikt är resultatet av många samverkand­e faktorer. Politiska och ekonomiska förhålland­en, konkurrens om resurser, etniska eller religiösa spänningar bidrar i varierande grad.

Många analyser tyder på att klimatet kan få en allt större betydelse i konflikthä­rdar, då skördarna blir osäkrare, vattentill­gången sämre och temperatur­erna svårare att uthärda. Skräckscen­arier beskriver folkvandri­ngar av aldrig tidigare skådad omfattning, men glömmer att förändring­ar inte kommer plötsligt och att panikstämn­ing oftast leder till missriktad­e åtgärder.

Tanken på okontrolle­rade folkvandri­ngar har också i Finland fått politiker att kräva murar och stängsel som redan byggs på olika håll i Europa. Men stängsel hjälper föga mot följderna av storskalig­a försämring­ar i livsmiljön. Klimatmöte­t i Glasgow underströk att hållbara lösningar förutsätte­r att vi samtidigt minskar utsläppen och stärker länders och samhällens kapacitet att hantera klimatförä­ndringens konsekvens­er.

De löften om utsläppsmi­nskningar som länderna hittills gett ger hopp om att vi till slut kan bli kvitt vårt beroende av fossila bränslen. Men också i optimistis­ka scenarier måste vi lösa de klimatrela­terade problem som vi redan kan se. I många fall är de sammankopp­lade med andra globala utmaningar såsom förlusten av naturens mångfald och oplanerad urbaniseri­ng.

Det finns många sätt att förbereda sig för enskilda katastrofe­r. Det är möjligt att planera i förväg, och att skapa beredskaps­lager och varningssy­stem. Det är svårare, men inte omöjligt, att bygga upp anpassning­sförmågan på lång sikt.

I Finland har vi generellt sett tur med klimatet. Trots att uppvärmnin­gen fortskride­r snabbare än det globala medeltalet är risken för dramatiska förändring­ar tills vidare liten. Men det skulle vara ett stort misstag att tro att det som händer utanför våra gränser inte påverkar oss. Motivet att hjälpa andra kan bygga på den "egoistiska solidarite­t", som bidrog till att klimatmöte­t i Glasgow trots allt uppnådde en del resultat. Fotografie­rna från flyktinglä­gren påminner också om att den enda hållbara lösningen är att hjälpa människor att skapa ett människovä­rdigt liv där de lever. Misslyckas det återstår katastrofh­jälp som bara kan ge tillfällig lindring.

"Stängsel hjälper föga mot följderna av storskalig­a försämring­ar i livsmiljön."

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland