Hufvudstadsbladet

Qatar ännu en mörk fläck på formel 1-kartan

- FREDRIK PETERSENS Reporter

Sportwashi­ng. Ett ord som har en väldigt negativ klang. Det är ett koncept som liknar en charmoffen­siv genom att köpa stora sportevene­mang som används för att försöka förbättra ett lands globala image för att avleda kritik utifrån. Länder som till exempel Qatar och fotbollsVM som Amnesty Internatio­nal kalllar för Qatar World Cup of Shame.

Qatar har också fått ett FI -lopp, som körs på söndag. Och som ”belöning” för att man räddat årets kalender får landet ett kontrakt på tio år från och med år 2023. Och lika snabbt dök ordet sportwashi­ng upp igen. En god vän i England skriver på sin blogg att loppet i Quatar sponsras av shejk Yer Money Maker.

I en rapport som organisati­onen publicerat skriver man att mer än 15 000 gästarbeta­re omkommit mellan 2010 och 2019 i Qatar. Enligt den engelska tidningen The Guardian är det minst 6 500 som dött när arenorna byggts. Amnesty beskriver landets historia gällande de mänskliga rättighete­rna som extremt oroande. Man ber FIA se till att alla företag som har något med loppet att göra håller sig till strikta arbetsnorm­er i alla led bland leverantör­erna.

Man tillägger att förare och stall bör vara beredda på att uttala sig om rättighete­rna och fri talan innan loppet och göra sitt för att bryta det som kallas för sportwashi­ng och försöket att på det sättet förbättra landets image. Och det gäller också Saudiarabi­en, som också finns med på kalendern. Loppet körs femte december.

– Det är ingen hemlighet att de rika länderna i Mellersta Östern ser sport på högsta nivå som ett sätt att försöka förbättra ett lands anseende och loppet i Qatar handlar om precis det, säger Sacha Deshmukh, chef för Amnesty i England.

– Ett annat försök är ju de enorma summor man investerat i fotbollskl­ubben Paris Saint-Germain. Landet försöker tydligen förvandla sig till en sportens supermakt.

När det gäller Formel 1 har Amnesty och flera medlemmar i det engelska parlamente­t även kritiserat Bahrain för just sportwashi­ng. Ingen inom Formel 1 reagerade förrän i år. Lewis Hamilton skapade rubriker då han ville veta mer om situatione­n i Bahrain.

I ett meddelande från F1 skriver man att man är mycket tacksam för The Qatar Motor & Motorcycle Federation (QMMF) och myndighete­rnas entusiasm och stöd för att organisera loppet på så kort tid.

– Det fanns en stark vilja i Qatar att hjälpa Formel 1 och vi diskuterad­e och kom överens om ett kontrakt på tio år.

Formel 1 svarar också på kritiken från Amnesty.

– I årtionden har Formel 1-världenarb­etat hårt för att bli en positiv kraft överallt där ett lopp körs inklusive ekonomiska, sociala och kulturella fördelar. Sporter som F1 är i en unik situation att kunna gå över gränser och kulturer och kunna föra länder och samhällen tillsamman­s för att dela passionen, prestation­en och spänningen i en otrolig tävling, säger FIA-presidente­n Jean Todt.

– Vi tar vårt ansvar när det gäller mänsklighe­ter rättighete­r och sätter hög etisk standard för våra motparter och de i vår leveranske­dja. Det är förankrat i kontrakten och vi är mycket uppmärksam­ma på att de följs.

Det är rent och skärt hyckleri att säga att idrott kan förbättra en situation i ett land där de mänskliga rättighete­rna skändas. Stallchefe­rna i Formel 1 försvarar sig med att det är FIA och de kommersiel­la ägarna som bestämmer var man skall tävla och att de har skrivit på kontrakt att de måste åka till de länderna. Som Kina och Ryssland.

Pengar har alltid spelat en stor roll i Formel 1. Men börjar man med de nya kommersiel­la ägarna Liberty Media bli för giriga med tävlingar i för många länder som är villiga att betala och lämna de europeiska arrangörer­na som inte får någon statlig ekonomisk hjälp? Är det amerikansk­a företaget verkligen intressera­d av sporten eller bara ute för att tjäna pengar?

När det gäller mänskliga rättighete­r i några länder kan man ju fråga sig om inte Formel 1 skadar sig självt. Före varje lopp kommer ju slogan We Race As One. Något som man säger gäller för alla på alla områden. Stämmer det?

I Ungern bar Sebastian Vettel en tröja och skor i regnbågens alla färger som ett stöd för hbtq-rörelsen. Hur reagerade de styrande i Formel 1? Man gav honom en varning för att han hade tröjan på sig längre än vad som var tillåtet.

Stallchefe­rna i Formel 1 försvarar sig med att det är FIA och de kommersiel­la ägarna som bestämmer var man skall tävla och att de har skrivit på kontrakt att de måste åka till de länderna. Som Kina och Ryssland.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland