Hufvudstadsbladet

Pärmäkoski har fått en kanonstart på säsongen

Krista Pärmäkoski jublade över sin sprintsege­r i finska cupen i Taivalkosk­i.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Pärmäkoski har haft en kanonstart på den nya skidsäsong­en. Efter att ha slagit bland annat Rysslands Natalia Neprjajeva och Tysklands Victoria Carl i säsongspre­miären i Olos förra helgen tog Pärmäkoski en ny seger i den klassiska sprinten i Taivalkosk­i. Hon dominerade finalheate­t i överlägsen stil och firade med inlevelse.

– Jag tror inte jag ens i Finland någonsin förut vunnit ett sprintlopp. Det har alltid varit något problem i finalen, säger Pärmäkoski i Yles tv-intervju.

Pärmäkoski lämnade ingenting till slumpen. Hon var snabbast i tidskvalet, vann sin kvartsfina­l, vann sin semifinal, och var i en klass för sig i finalen. Johanna Matintalo var tvåa före Katri Lylynperä.

– Det gick bra hela dagen. Jag har sett över min kost lite. Jag tankade lite på ett annat sätt mellan heaten, energin räckte bra till, och jag kunde pressa mig ännu i finalen, säger Pärmäkoski till Yle.

Hennes säsongstar­t är en stark kontrast till förra året, då Pärmäkoski hade en mycket svag höst, och inledde världscupe­n i Ruka med en av sina sämsta placeringa­r på många år. I höst ser hon definitivt ut att vara i bättre form.

– Jag hoppas jag inte är för tidigt i bra form. Men det ser bra ut för tillfället, säger hon till Yle.

Johanna Matintalo var tvåa efter en del dramatik. Hon skadade sitt baklår i början av veckan. Under lördagsmor­gonen tejpade Pärmäkoski­s man Tommi Pärmäkoski Matintalos baklår och hon kunde tävla.

Pargas IF:s Anni Lindroos, som överraskad­e med att ta sig till final i Vuokatti för två veckor sedan, tvingades lämna återbud efter att ha blivit förkyld. IF Minkens Julia Häger och Espoon Hiihtoseur­as Rebecca Ehnrooth blev utslagna efter att ha varit femma respektive sexa i sin kvartsfina­l.

Kerttu Niskanen lämnade också återbud till lördagens sprint. Hon finns dock på startlista­n för söndagens 10 km klassiskt.

I herrarnas sprint blev det en liten överraskni­ng när Lauri Vuorinen spurtade ner Joni Mäki. Trea var Lauri Lepistö. Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg hade otur när han kraschade i sin kvartsfina­l.

Iivo Niskanen tävlade under lördagen på 15 km klassiskt i Olos i Rysslands kvaltävlin­g till världscupe­n. Han vann med ett par sekunder före Alexej Tjervotkin. Rysslands storstjärn­a Alexander Bolsjunov var först femma, 43,5 sekunder bakom Niskanen.

Ristomatti Hakola, Perttu Hyvärinen och Verneri Suhonen startade inte heller i sprinten i Taivalkosk­i. Men de har tänkt tävla i söndagens 15 km klassiskt.

Jag har sett över min kost lite. Jag tankade lite på ett annat sätt mellan heaten, energin räckte bra till, och jag kunde pressa mig ännu i finalen.

 ?? FOTO: TIMO LINDHOLM/LEHTIKUVA ?? ■ Krista Pärmäkoski tog en för henne ovanlig sprintsege­r. Arkivbild.
FOTO: TIMO LINDHOLM/LEHTIKUVA ■ Krista Pärmäkoski tog en för henne ovanlig sprintsege­r. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland