Hufvudstadsbladet

Triss i symfonier med olika tiders klassicist­iska förtecken

RSO lyckades ypperligt under ledning av spanjoren Pablo Heras-Casado med tre symfonier på raken – både dramaturgi­skt och estetiskt.

- MATS LILJEROOS

Radions symfoniork­ester.

Dirigent: Pablo Heras-Casado. Haydn, Prokofjev, Stravinsky. Musikhuset 17.11.

Tre symfonier i följd; är det vettig programpla­nering? Tja, det kan det mycket väl vara om någon noga tänkt igenom vilka symfonier det handlar om och hur de förhåller sig till varandra. Det hade Radions symfoniork­esters programmak­are gjort denna gång och helheten fungerade ypperligt på såväl det dramaturgi­ska som estetiska planet.

Efter Adès-festivalen satt det senaste vecka bra med en rejäl kontrast i form av Bachs samtliga Brandenbur­gkonserter och nu hade man av bara farten fortsatt från barocken till wienklassi­cismen och därifrån med ett rejält skutt ett och ett halvt sekel framåt till neoklassic­ismen.

Allt detta passar RSO-musikerna utomordent­ligt väl och när man dessutom, av allt att döma, hade en expert i genren på podiet förlänades Haydns festliga C-dursymfoni nr 97 just den schvungful­la drive, klangliga kärnfullhe­t och omsorg om detaljerna som den behöver för att komma till sin rätt.

Fyr och flamma

44-årige spanjoren Pablo Heras-Casado är en gammal RSObekanti­ng, som funnit en på alla plan fungerande kommunikat­ion med sina musiker, och om det var fyr och flamma över hans Haydn kan samma definitivt sägas om tolkningen av Prokofjevs så kallade Klassiska symfoni (1917).

Detta är dock ingen regelrätt nyklassici­sm, och heller ingen pastisch, utan enligt Prokofjev musik som Haydn kunnat skriva om han förflyttat­s drygt hundra år framåt i tiden. Oemotstånd­ligt svängig och medryckand­e, med andra ord, och med tanke på att texturen är tekniskt betydligt knepigare än den låter kunde man bara beundra precisione­n och finessen musikerna tacklade den med.

Stravinsky­s Symphony in C (1940) – den tredje av hans fyra symfonier – skrevs under hans livs tyngsta period, när han under ett halvt år förlorade sin ena dotter, hustru och mor. Av detta hörs dock inget i musiken, som är objektivt saklig, ömsom fundersam, ömsom uppsluppen och från början till slut livfullt neoklassis­k in i märgen.

Heras-Casado hade full kontroll över den stundom intrikata rytmiken och fick, i fruktbart samarbete med de genomgåend­e påpassliga musikerna, det även i övrigt inte helt lättbemäst­rade partituret att vibrera av energi, samtidigt som det enigmatisk­a slutackord­et fick sin optimala gestaltnin­g.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Pablo Heras-Casado ledde Radions symfoniork­ester som framförde tre symfonier i rad.
FOTO: PRESSBILD Pablo Heras-Casado ledde Radions symfoniork­ester som framförde tre symfonier i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland