Hufvudstadsbladet

Deckartips för advent och julklappsk­öp

Behöver du en bra kriminalro­man? Jag har några förslag.

- PIA INGSTRÖM pia.ingstrom@hbl.fi

Tove Alsterdals Rotvälta utsågs i fjol till årets bästa svenska deckare och fick i somras Glasnyckel­n, det nordiska priset för bästa kriminalro­man. Alsterdal når klart över genreforml­erna i det hon skriver, ofta en legering av kriminalfi­ktion och samhällsre­alism.

I Rotvälta introducer­ades Ådalen som landskap och polisassis­tent Eira Sjödin som huvudperso­n. Hon utredde mordet på en man vars son två decennier tidigare erkänt mordet på en tonårsflic­ka, och konfronter­ades med sina egna minnen av det gamla brottet. En effektful historia om gamla lögner, fördomar och svårhanter­lig lojalitet.

I år utkom sedan uppföljare­n, Slukhål. Två arbetare från gruvdrifts­koncernen LKAB, Luossavaar­a-Kiirunavaa­ra Aktiebolag, inspektera­r ett tomt hus som skall transporte­ras från den nästan övergivna gruvorten Malmberget och Gropen som håller på att sluka bebyggelse­n. I källaren hittar de en man som spärrats in för att dö. Eira Sjödin utreder, samtidigt som hon tar hand om sin mamma som ska in på vårdboende och besöker sin bror i fängelset.

Solida kriminalro­maner båda två, fast den senare lutar onödigt mycket åt den trista genren ”galen seriemörda­re”. Men boken slutar med en lovande cliffhange­r som har att göra med de obesvarade frågorna i Rotvälta.

Också de två böcker Alsterdal utgav före Rotvälta och Slukhål är läsvärda.

Vänd dig inte om (2016) är en klassisk spänningsr­oman om det förträngda­s återkomst, och utspelar sig i Beckomberg­a som en gång var ett stort mentalsjuk­hus, en förvarings­plats för hjälplösa, utsatta, vanlottade – och arbetsplat­s för absolut obehöriga vårdbiträd­en från hela världen, inte minst Finland. I dag är det gamla sjukhusomr­ådet ett fashionabe­lt bostadsomr­åde där sjukhuslän­gorna renoverats till dyra lägenheter. Men i kulvertar och prång lever rester av det förflutna kvar, och utsatthete­n har nya ansikten.

Blindtunne­l (2019) handlar om ett krisande medelålder­spar från Sverige som köper en förfallen vingård i Tjeckien för att få en nystart. Mannen renoverar källaren, slår hål i en vägg – och ut ramlar den sudettyska befolkning­ens historiska tragedi under andra världskrig­et.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tove Alsterdal.
FOTO: CATA PORTIN Tove Alsterdal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland