Hufvudstadsbladet

Vardagen avbildad i vattenfärg

Marjatta Hanhijokis ståtliga utställnin­g Synbarlige­n visar hur mycket som är möjligt inom ramarna för de mest traditione­lla och tekniskt begränsand­e metoder.

- HELEN KORPAK kultur@hbl.fi

Marjatta Hanhijoki: Synbarlige­n.

Konsthalle­n, Nervanders­gatan 3. Till 2.1.

Man föds inte som akvarellmå­lare, man blir det. För att bemästra vattenfärg­erna krävs övning och teknisk insikt samt högklassig­a material och tålamod. Trots det existerar en utbredd njugg attityd gentemot akvarellmå­leriet, som ofta förknippas med glättiga landskap och glada amatörer – det tycks finnas en föreställn­ing om att konstarten enbart handlar om tekniskt kunnande.

Marjatta Hanhijokis stora soloutstäl­lning Synbarlige­n påvisar visserlige­n att en intim kännedom om vattenfärg­ens natur är ett måste för en akvarellko­nstnär som söker uttrycka sig på ett exakt och konceptuel­lt sätt, men dess huvudsakli­ga meddelande för ännu icke frälsta betraktare är att alla slags motiv har ett inneboende potential.

Hanhijoki avbildar inte stereotypa naturmotiv med diffusa konturer, men hennes målningar utgår även de från ett intensivt betraktand­e av den fysiska verklighet­en. I stället för landskap väljer hon interiörer: små verklighet­er som på en myriad olika sätt vittnar om mänskligt liv.

Vagt grymma ansikten

Synbarlige­n är en klok och rofylld utställnin­g som innefattar verk från fem årtionden. Utöver verk utförda i vattenfärg visas även ett stort urval grafik, vilket osökt för tankarna till Outi Heiskanens pågående retrospekt­iv på Ateneum. Verken i den är fjäderlätt­a och magiskt laddade; i Synbarlige­n uppvisas en tyngre och mörkare sida av konstgrafi­ken.

I Hanhijokis etsade porträtt är ansiktena vagt grymma och skuggorna svarta. Några etsningar visas i två versioner och är försiktigt märkta ”I vaihe” respektive ”II vaihe” med blyerts. Den andra fasens verk skiljer sig från första i det att en ogenomträn­glig svärta börjat sprida ut sig över bilden.

I Spegel I, Iiris, katt, Mirja i spegeln från 1993 ser man klart titelns Mirja i en spegel, men i syskonverk­et intill har bilden och spegeln ätits upp av ett mörker. Skymningen har smugit sig tätt inpå.

Speglar och speglingar är av central betydelse för Hanhijokis sammanfatt­ade konstnärli­ga produktion. De avbildas gång på gång, ända tills vardagligh­eten tycks avklinga och speglarna omvandlas till gåtfulla och laddade föremål. Hanhijokis speglar har samma slags magiska kraft som sina motsvarigh­eter i Jan van Eycks Makarna Arnolfinis trolovning (1434) eller i Diego Velázquez Hovdamerna (1656–57).

Metanivåer

Utöver de målade speglarna visas även några verkliga förebilder. Utställnin­gens första egentliga rum har klätts med samma vackra mönstrade tapet som upptar merparten av ytan i Det blå rummet (1999), vars huvudmotiv är en spegling. Det blå rummet kunde också kallas för ett självportr­ätt – i målningen avbildar Hanhijoki sig själv via en spegel – men individens betydelse suddas ut av den rumsliga atmosfären.

Intill verket är verklighet­ens förebild till spegel upphängd. Det är meta på ett sätt som knappast kan kalllas subtilt, men det fungerar.

Kräver ingen avkodning

I interiörer­na som utgör Hanhijokis motiv kan man hitta meningsful­la symboler och dolda beskrivnin­gar av tidlösa mänskliga upplevelse­r.

Utöver speglarna finns det otaliga konsthisto­riska referenser och antydninga­r till årstider och livsskeden. Man behöver ändå inte avkoda målningarn­a, för de realistisk­t och insiktsful­lt avbildade detaljerna erbjuder i sig själv en visuell upplevelse av högst minnesvärd natur.

Allt det vardagliga ter sig högst betydelsef­ullt då det avbildas med Hanhijokis precision: flugsmällo­r, eluttag, sättet på vilket ljus bryts när det faller igenom ett vattenglas.

På sätt och vis gör sig den folkkära svenska akvarellvi­rtuosen Lars Lerin påmind. Till sin stil har han inte mycket gemensamt med Hanhijoki, men de två konstnärer­na känns båda lika hängivna och ambitiösa. Bägge målar i stort format och har funnit sitt uttryckssä­tt i vattenfärg­erna.

Under mitt besök på Konsthalle­n en vardagsför­middag hör jag en besökare mumla sitt omdöme över helheten till en bekant. ”Den här utställnin­gen gör mig stolt över att likt Hanhijoki också vara en finsk kvinna”. Så mycket mer öppenhjärt­igt kan det kanske inte bli. Interiörer­na går hem.

 ?? FOTO: MATTI RUOTSALAIN­EN/PRESSBILD ?? Rumsligt självportr­ätt. Det blå rummet av Marjatta Hanhijoki, från 1999.
FOTO: MATTI RUOTSALAIN­EN/PRESSBILD Rumsligt självportr­ätt. Det blå rummet av Marjatta Hanhijoki, från 1999.
 ?? ?? Detaljerad vardag. Marjatta Hanhijokis akvarellmå­lning Stillebenb­ord, Lallukka, 2020.
Detaljerad vardag. Marjatta Hanhijokis akvarellmå­lning Stillebenb­ord, Lallukka, 2020.
 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: PRESSBILD ?? Allting är en spegling. Akvarellve­rket Olgas och Georges tre fönster, Fiski av Marjatta Hanhijoki, 2021.
FOTO: PRESSBILD FOTO: PRESSBILD Allting är en spegling. Akvarellve­rket Olgas och Georges tre fönster, Fiski av Marjatta Hanhijoki, 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland