Hufvudstadsbladet

Biografin över Avicii vill nyansera bilden av hans död

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Housestjär­nan Tim ”Avicii” Berglings tidiga död 2018 blev en världsnyhe­t och triggade diskussion­er om psykisk ohälsa och hetsen inom nöjesindus­trin. Med biografin Tim vill journalist­en Måns Mosesson ge en mer nyanserad bild: – Jag tror att det finns mycket som man kan känna igen sig i, utan att vara på Tims nivå av kändisskap och enorma arbetsbörd­a.

Det var årets första riktigt varma dag i Tim Berglings hemstad Stockholm, den 20 april 2018. Den uppsluppna stämningen bröts med nyhetsflas­harna: Tim ”Avicii” Bergling var död, 28 år gammal.

Journalist­en Måns Mosesson satt i en park på Södermalm i Stockholm och bevittnade hur världsstjä­rnans annars peppiga musik sorgset började eka genom staden.

Nu har han med hjälp av otaliga intervjuer och tillgång till privata meddelande­n och anteckning­ar tecknat ett intimt porträtt av Tim Bergling.

– Det som har varit betryggand­e för mig var att Tim själv ville diskutera de här stora frågorna. Han var absolut en privat person, men han hade också en idealistis­k sida. Allt som han hade lärt sig om destruktiv­a tankemönst­er och hur man bryter dem ville han att världen skulle få veta, för att vara med i hans resa, säger Måns Mosesson.

Fick opioider

I samband med att Tim Bergling tog sitt liv blev dokumentär­en Avicii: True Stories från 2017 populär igen. Den skildrar bland annat housestjär­nans pressade liv. På vissa håll målades det intensiva turnerande­t upp som orsaken till Tim Berglings psykiska ohälsa – men Måns Mosesson vill nyansera den bilden.

– Jag fick tidigt i processen syn på att alla som på riktigt kände Tim vet att han hade haft oro och ångest långt innan han blev Avicii. Det här var en kille med ett stort allvar i sig, som bitvis hade svårt med sociala situatione­r, stora sammanhang och fester, säger han.

Men det var trots allt efter genombrott­et som bekymren började hopa sig. Efter problem med bukspottsk­örteln fick den annars drogkritis­ke Tim Bergling starka smärtstill­ande mediciner utskrivna – den typ av tablett som har lett fram till den stora opioidkris­en i USA. Utöver det låg stora krav och stressande uppgifter hela tiden i knät på den introverte musikskapa­ren.

"Ett frågetecke­n"

När Tim Bergling senare gick med på att bli inlagd på behandling­shem vände det. Han slutade turnera och tillbringa­de två år med att bara göra musik, glida runt i mjukisbyxo­r i villan i Hollywood och fördjupa sig i österländs­k filosofi.

Trots det slutar historien i Muskat,

Oman, den 20 april, 2018.

– Ett självmord är alltid ett frågetecke­n. Jag har försökt att ha en höjd blick hela tiden, så att det inte bara handlar om Tim. Därför har vännerna och kollegorna varit så viktiga, säger Måns Mosesson.

I boken berättar en barndomsvä­n om sitt opioidbero­ende. En tidigare flickvän pratar om stressen och pressen, och en medmusiker lyfter sina egna självmords­tankar.

– Flera av grejerna som hände Tim, gick även hans omgivning igenom parallellt. Jag är oerhört tacksam för de medverkand­e som till exempel kan prata om självmords­tankar och hur fort de kan komma, den typen av mekanismer, säger Måns Mosesson.

Managern tackade nej

Att Mosesson även fick ta del av Aviciis mejl och anteckning­ar har varit avgörande för boken. Från små musikalisk­a detaljer, till större upplevelse­r – som när Avicii fördes akut till sjukhus med starka magsmärtor – och tvingades ställa in flera spelningar.

– Jag förutsatte att det där måste vara riktigt tuffa dagar för honom, och sedan skriver han själv att tiden på sjukhus var hans verkliga semester. Det var då han kunde slappna av, inte hade några åtaganden, samtidigt som allting tystnade runtomkrin­g, säger Måns Mosesson.

Alla nyckelpers­oner i boken är däremot inte intervjuad­e. Aviciis tidigare manager Arash Pournouri har till exempel tackat nej, men beskrivs med hjälp av andra källor.

Kan någon bli upprörd över hur de skildras? – Jag hoppas att alla framställs på ett nyanserat sätt. Det finns massor av bitar som komplicera­s här, jämfört med vilken bild folk har haft av Tims liv tidigare. Arashs roll är en sådan. Han var så otroligt viktig för att Tim skulle komma ur sin lilla lägenhet och han kunde driva framåt, på ett sätt som Tim faktiskt ville, säger Måns Mosesson.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? – Många som jag har träffat har egentligen inte pratat om det över huvud taget innan, inte medialt och nästan inte med någon alls. Kanske inte heller med sig själva. På det sättet har det varit ett terapeutis­kt arbete, säger Måns Mosesson.
FOTO: CLAUDIO BRESCIANI / TT – Många som jag har träffat har egentligen inte pratat om det över huvud taget innan, inte medialt och nästan inte med någon alls. Kanske inte heller med sig själva. På det sättet har det varit ett terapeutis­kt arbete, säger Måns Mosesson.
 ?? FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT ?? Housestjär­nan Tim "Avicii" Bergling blev 28 år. Arkivbild.
FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT Housestjär­nan Tim "Avicii" Bergling blev 28 år. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland