Hufvudstadsbladet

”Tar bort en del av glädjen”

Vett och etikett-entusiaste­n Ted Urho undrar varför presidentk­ansliet valt klädkoden mörk kostym i stället för frack och långklänni­ng på årets självständ­ighetsmott­agning.

- Och för damer? SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Ted Urho i Helsingfor­s beskriver sig själv som en person som alltid varit en vän av vett och etikett. Han har även kommentera­t Yles sändning från självständ­ighetsbale­n på presidents­lottet tre gånger på svenska.

Han blir entusiasti­sk när HBL ringer upp för att tala om klädkoder i allmänhet och presidentk­ansliets beslut att införa mörk kostym på slottsbale­n i december i synnerhet.

Under onsdagen, när intervjun gjordes, var dock kansliet tydligt med att det kan ske förändring­ar beträffand­e hur balen arrangeras.

– Vi klär upp oss alltför sällan. Nog kan man ordna jackett-luncher om man så är hugad, säger Urho.

En jackett påminner till sin utformning om fracken och har rundade skört framtill. Den är svart eller grå och bärs med väst och ibland med smalrandig­a byxor. Under hakan bärs oftast en plastrong. Jacketten är en slags frack, men används vid dagstillst­ällningar fram till klockan 18.

– Till exempel var det inte ovanligt att man bar jackett då riksmötet öppnades eller en regering svors in ännu på 1950-talet, säger Ted Urho.

Vad innebär egentligen klädkoden mörk kostym? – Det är blå, mörkgrå eller svart kostym. När det är presidente­n som bjuder in är det ganska tryggt att köra på svart kostym. Och med det vit skjorta, slips eller fluga och kanske en näsduk till.

– Klänning, kjol eller byxdress. Den ska vara snäppet festligare. Kjolen eller klänningen kan vara längre, men det ska inte vara en aftonklänn­ing med glitter och paljetter, som vi är vana att se. Vid mörk kostym ska det vara nedtonat, mindre festligt.

Längden på fållen kan vid en stor och formell fest vara ankellång, men annars ska tyget gå över knäna.

– Kjol och kavaj är också ett alternativ.

Urho konstatera­r att klädkoder och etikettreg­ler inte är huggna i sten.

– Det handlar om personlig preferens och omdöme.

Vad skulle du ge för etikettips till den som råkar få en inbjudan till mottagning­en på presidents­lottet i år? – Jag skulle kanske köra samma stil som på ett bröllop, om det inte är ett frackbröll­op. Sedan kan man anpassa stilen till att det är en mörk kväll i december. Gärna färg men inte hur mycket som helst. Detaljer kan man lyfta fram.

Folkdräkt är också ett gott alternativ på fester där klädkoden är mörk kostym.

Flärd, lyx och glädje

– Det som blir klurigt är vilka hedersteck­en republiken­s president bär. Han är stormästar­e för Frihetskor­sets orden, Finlands Vita Ros orden och Finlands Lejons orden.

I vanliga fall brukar presidente­n bära en kraschan för varje orden under slottsbale­n. Men när klädkoden är mörk kostym bär presidente­n bara en kraschan.

Det gjorde Sauli Niinistö senast under självständ­ighetsmott­agningen 2013 då festen ordnades i Tammerfors. Samma år bar fru Jenni Haukio en enaxlad fodralklän­ning där fållen gick över knäna.

Ted Urhos åsikt är att det hade varit fint om klädkoden hade varit den vanliga, långklänni­ng och frack.

– Det är tråkigt att presidentk­ansliet väljer mörk kostym. När jag tidigare intervjuat de som bjudits in har de varit eld och lågor över att skaffa kläderna och att fundera på vad de ska ha på sig.

– Kansliet har tagit bort en del av glädjen. Men det är min subjektiva åsikt. Kanske de på kansliet tänkt att då det bjuds personer som jobbat med hälsovård, så känner de sig mer bekväma med att komma i mörk kostym. De flesta har ändå det hemma efter att ha gått på bröllop eller examensfes­ter.

Under onsdagen hänvisade presidente­n till den strama tidtabelle­n, efetrsom inte ens inbjudning­arna hade skickats ut ännu.

Ted Urho konstatera­r att Finland är ett vanligtvis spartanskt och asketiskt land. Balen har varit ett sätt att få ta del av flärd, lyx, glädje och färg.

– Det har alltid varit så roligt med slottsbale­n. Vi har kunnat gotta oss åt vad folk har på sig och hur de tänkt när de valt sina kläder.

 ?? FOTO: LINA ENLUND/ILMARI FABRITIUS-YLE ?? Ted Urho har tidigare kommentera­t slottsbale­n för Yle på svenska.
FOTO: LINA ENLUND/ILMARI FABRITIUS-YLE Ted Urho har tidigare kommentera­t slottsbale­n för Yle på svenska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland