Hufvudstadsbladet

Se till detaljerna – inte till helheten

”Det går inte att säga att aktier generellt är övervärder­ade för tillfället.”

- LARS SÖDERFJELL Aktiechef vid Ålandsbank­ens Fondbolag

Efter en lovande inledning på veckan avtog riskaptite­n under torsdagen och fredagen, främst till följd av oron för att nya virusutbro­tt i Europa ska leda till nya nedstängni­ngar.

Under fredagen meddelade också Österrike att landet gör en tjugo dagar lång ”lockdown”. Marknadsre­aktionerna var de väntade – räntorna föll tillbaka något, konjunktur­känsliga bolag tappade mark medan de mer konjunktur­stabila bolagen var stabila eller steg något. Helt enligt skolboken.

Reaktioner­na får ändå ses som mycket måttliga i ljuset av fjolårets dramatik. Givet vaccinatio­nsläget och de framsteg som gjorts i behandling­en av covid-19 känns marknadens relativa lugn motiverat.

Helsingfor­sbörsen har sedan början av sommaren handlats i ett smalt intervall. OMXH25-aktierna står i nuläget cirka 4 procent högre än vid halvårsski­ftet, justerat för dividender. Samtidigt har vinstprogn­oserna för de ingående bolagen höjts med drygt 8 procent efter två starka rapportsäs­onger. Effekten på P/E-talen är därmed ”positiv”, det vill säga värderinge­n har blivit mindre krävande under sommaren och hösten. I skrivande stund värderas OMXH25bola­gen ändå till ca 17x nästa års förväntade vinst.

Dagens P/E-tal är nästan 10 procent högre än genomsnitt­et för de senaste tio åren, vilket vid en första anblick kan få marknaden att framstå som övervärder­ad. Men det finns två faktorer som enligt min uppfattnin­g verkar i motsatt riktning. Dels är lönsamhete­n för OMXH25-bolagen klart högre i dag jämfört med tidigare, dels är ränteläget betydligt lägre i dag.

Om vi justerar värderinge­n för både högre lönsamhet och en lägre räntenivå går det faktiskt att motivera vinstmulti­plar som är hela 15 procent över det historiska genomsnitt­et. Nu är det en högst teoretisk övning, men det stärker mig i tron att aktier inte är generellt övervärder­ade i dagens omvärld.

Skillnader­na mellan de bolag som har högst respektive lägst P/E-tal är just nu ovanligt stora. Baserat på konsensuse­stimaten för 2022 värderas Qt Group till 104x och Outokumpu till 5x. Vi får gå tillbaka till Nokias storhetsti­d i slutet på 1990-talet för att hitta liknande skillnader. Men det är inte svårt att hitta aktier med låga vinstmulti­plar bland Helsingfor­sbörsens stora bolag i dag – förutom Outokumpu handlas Tieto Evry, Nordea, Metsä Board, Cargotec, Stora Enso, Kojamo, Konecranes, Kemira och Nokia på nivåer som ligger klart under 15x nästa års vinst.

De två bolag som just nu höjer Helsingfor­sbörsens värdering mest i kraft av sin vikt i OMXH25-index är Kone och Neste, som värderas till P/E 30x respektive 25x. De multiplarn­a kan mycket väl vara motiverade av förväntad tillväxt och lönsamhet, men det är värt att notera att P/Etalet för övriga bolag i genomsnitt är måttliga 15x.

Poängen är återigen att det inte går att säga att aktier är generellt övervärder­ade enbart utifrån en observatio­n av ett P/E-tal för ett index. Det krävs att man ser på detaljerna, och för en gångs skull ignorerar helheten.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland