Hufvudstadsbladet

Vätebasera­t bränsle lämpar sig väl för sjöfarten

Det är inte en nyhet att metanol, ammoniak eller vätgas kan användas som bränsle. Problemet är att den inte är allmänt tillgängli­g i grönt format, säger professor Peter D. Lund.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Inom sjöfarten arbetar man för att ställa om till en fossilfri framtid. Industriko­ncernen Wärtsilä har utlovat ett koncept för ren ammoniakdr­ift till nästa år och ett vätgasbase­rat koncept till 2025.

Bolagets flerbränsl­emotorer ska relativt enkelt kunna konvertera­s för att gå på de nya bränslena.

Men det är inte en nyhet att vätgas eller vätgaserad­e ämnen som metanol och ammoniak kan användas som bränsle, säger Peter D. Lund, professor i tillämpad fysik vid Aalto-universite­tet.

Han var redan i slutet av 80-talet med i ett projekt där man provkörde Wärtsilämo­torer med vätgas.

– Det fungerade redan då, men det fanns ännu ingen marknad.

Det är också känt sedan länge att man kan tillverka miljövänli­g vätgas genom att spjälka den med elektricit­et i en elektrolys, samt att den lättare kan lagras om man lägger till en process och framställe­r ammoniak eller metanol.

– Den stora frågan är bara hur man får fram tillräckli­gt stora mängder. Men man går och väntar på att EU ska ge signaler – då sätts marknaden i rullning. Det handlar om att skapa efterfråga­n.

Hur problemati­sk är vätgasens explosivit­et? – Rent väte måste hanteras med försiktigh­et: gasen är lättandlig och kan brinna i fler situatione­r än bensin, metan eller metanol. Bensinångo­r brinner i blandninga­r med 1-7,6 procent bensin, medan vätgas kan antända i koncentrat­ioner mellan 4-75 procent vätgas.

Vätgas används redan i industriel­la processer och det finns metoder för att hantera den försiktigt. Likaså finns det fordon med vätgasbrän­sleceller som fungerar säkert.

– Men för den stora allmänhete­n är det en annan sak, vilket betyder att ännu strängare föreskrift­er behövs om det ska användas i vanlig trafik, säger Lund.

I stor skala först 2050

Lund tror att vätgasen och dess derivat kommer att driva en stor del av de längre transporte­rna på längre sikt. Utveckling­en bygger på att i synnerhete­n vind- och solkraften byggs ut. Han nämner att vind- och solenergi väntas stå för 70 procent av elektricit­etsbehovet 2050.

– Då vi går mot ett mer väderbaser­at energisyst­em behöver vi ett sätt att lagra överskotts­elektricit­eten, till exempel i form av vätebasera­de bränslen. Dessa lämpar sig särskilt väl för transporte­r som är svåra att göra koldioxidf­ria, som flygbransc­hen och sjöfarten. Där räcker inte batterier till.

Lund uppskattar att det kan ta till 2050 innan vätgasdrif­ten slår igenom på bred front. Tills vidare vägs efterfråga­n ner av att de fossila bränslena är så billiga och att vätgasen är dyr i brist på utbud. Men här väntar han sig också att politiska beslut minskar skillnaden.

– Jag ställer mig positiv till att sätta regler för metanutslä­ppen, det är tyvärr en så stark växthusgas. Man måste också tänka på att stärka efterfråga­n för fossilfria alternativ

Då vi går mot ett mer väderbaser­at energisyst­em behöver vi ett sätt att lagra överskotts­elektricit­eten, till exempel i form av vätebasera­de bränslen.

Peter D. Lund

professor i tillämpad fysik vid Aalto-universite­tet

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■ LNG-fartyg som Viking Grace har varit under lupp den senaste tiden.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ LNG-fartyg som Viking Grace har varit under lupp den senaste tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland