Hufvudstadsbladet

Tummen ner för mer kött i skolorna

Efter ansträngni­ngarna att få ner Helsingfor­s klimatavtr­yck genom att minska på köttkonsum­tionen vill en grupp lokalpolit­iker göra precis tvärtom.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Nyligen bestämde Helsingfor­s stad att stoppa serveringe­n av kött och mjölk på stadens evenemang. Beslutet var en del av stadens ansträngni­ngar att dra ned på klimatutsl­äppen i huvudstade­n.

Redan tidigare har staden gått in för att ha en dag med bara vegetarisk mat i skolorna. Vegetarisk­t har också funnits som alternativ på menyn varje skoldag sedan 2007.

En grupp lokalpolit­iker under ledning av den sannfinlän­dska fullmäktig­esuppleant­en Juhani Strandén vill ändå leda in Helsingfor­s på en annan väg.

I en motion som behandlas i fullmäktig­e på onsdag föreslår Strandén och 14 andra ledamöter att staden ska börja servera mer kött och mjölk i skolorna och i äldrevårde­n.

Bland dem som stöder Strandén finns hela den sannfinlän­dska gruppen i fullmäktig­e samt några samlingspa­rtister, som Atte Kaleva, Mirita Saxberg och Juha Hakola.

”Vegetarisk­t ökar irritation­en”

Strandén hävdar i sin motion att den större andelen vegetarisk­t i skolorna har ökat irritation­en och illamående­t bland barnen. I äldrevårde­n riskerar klienterna brist på vitaminet B-12, anser han.

”Mjölk bör serveras vid alla måltider”, heter det i motionen.

Innan motionen behandlas i fullmäktig­e har den gått igenom hela den lokalpolit­iska processen med nämnder och stadsstyre­lsebehandl­ing. Motionen har kommentera­ts av tjänstemän i Fostrans- och bildningss­ektorn, Social- och hälsovårds­sektorn och affärsverk­et Servicecen­tralen Helsingfor­s.

I sina svar konstatera­r tjänstemän­nen bland annat att mjölk fortfarand­e serveras vid alla måltider till dem som vill dricka mjölk.

Tjänstemän­nen skriver också att den minskade användning­en av kött i stadens matlagning varit måttlig, och gällt framför allt nötkött.

På en sexveckors matlista i skolorna har bara två rätter med rött kött tagits bort, skriver Fostransoc­h bildningss­ektorn. De två kötträtter­na har ersatts av en fiskrätt och ett alternativ som antingen är grönsaksso­ppa eller gröt.

Maten följer rekommenda­tionerna

När det gäller äldrevårde­n är svaret till Strandén att staden skrider fram med små steg när det gäller förändring­ar i maten. Man inväntar också nya statliga rekommenda­tioner.

De förändring­ar som hittills gjorts i maten som serveras äldre handlar främst om att man bytt ut nötkött mot svinkött och kyckling.

Skinkan på brödet har också ersatts av motsvarand­e produkter av kyckling eller kalkon. I vissa gryträtter har man ökat andelen grönsaker på bekostnad av köttet.

När Strandéns motion behandlade­s i stadsstyre­lsen var beslutet att den anses vara slutbehand­lad, det vill säga att den inte leder till några åtgärder. Maten som serveras följer rådande näringsrek­ommendatio­ner, skrev stadsstyre­lsen i sitt beslut.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Barnen i skolorna blir sura av för mycket vegetarisk mat och därför ska de serveras mer kött, anser en grupp lokalpolit­iker i Helsingfor­s.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Barnen i skolorna blir sura av för mycket vegetarisk mat och därför ska de serveras mer kött, anser en grupp lokalpolit­iker i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland