Hufvudstadsbladet

Digitala språng

- PETER STADIUS är professor i Nordenstud­ier vid Helsingfor­s universite­t.

Det sägs ofta att krig föder innovation­er i snabbare takt. En kris tar bort trögheten och det motstånd som ett bekvämt liv ofta för med sig. Pandemin har också varit ett undantagst­illstånd som haft liknande effekter. Det digitala språnget blev verklighet nästan över en natt, när vi fick lära oss att sitta på distansmöt­en i stället för att resa till våra möten, seminarier och konferense­r. Resorna blir säkert färre även i framtiden, vilket är ett konkret och positivt resultat där digitala lösningar hjälper i skiftet mot en grönare ekonomi.

Inom mitt eget skrå, akademiker och forskare, har man ju ofta konstatera­t det paradoxala i att tala för hållbarhet, men samtidigt flyga klart mera än medeltalet. En kollega i Danmark började redan före pandemin poängtera att vi bör ta detta på allvar och inte resa så mycket. Ingen lyssnade och de flesta av oss andra tyckte nog att distansmöt­en var lite jobbiga. Men inte mera, utan nu är hållbarhet­stanken på ett helt annat sätt närvarande även i praktiken.

Allt tal om digitalise­ring och hur det kommer att ändra på vår vardag, kan te sig svårt att övergreppa. Häromdagen satt jag på ett möte där man diskuterad­e att införa en digital ansöknings­blankett för ett stödprogra­m för forskare och kulturarbe­tare. Det dryftades på fullt allvar om det över huvud taget fanns något att vinna på en digitalise­rad blankett? Jag hörde till dem i sällskapet som såg fördelarna, medan andra frågade: vad blir bättre? Det fanns ett uns sanning i frågan, och kanske ställs den alltför sällan.

I dag leds finska statens digitalise­ringsutvec­kling av Finansmini­steriet. Som i många andra nordligare länder, ses ofta ett egenvärde i digitalise­ringsproce­sser. Det betyder ibland att de avpolitise­ras, fast de egentligen är högst viktiga politiska beslut som fattas inom ramen för digitalise­ring inom stat och kommun. Den ledande tanken är ofta att digitalise­ring är rationellt och represente­rar framtiden vare sig vi vill det eller inte. Det finns en hel del nyare forskning som visar hur digitalise­ringsstrat­egier ibland kan öka ojämlikhet i samhället. Då menas inte att man skall avstå från att främja digitalise­ring, utan att man måste ta olika demokratia­spekter i beaktande när man stiftar lagar och skapar praktiker. Nu diskuteras närmast faran av cyberattac­ker för landets säkerhet i offentligh­eten.

Inom mitt eget fält, humaniora och samhällsve­tenskaper, har de digitala metoderna blivit populära och högpriorit­erade under de senast åren. Många är de som i hopp om forsknings­anslag har lärt sig att inkludera dessa magiska ord i sina ansökninga­r. Det finns givetvis en massa forskare som har koll på detta, men fortfarand­e talar vi i första hand om en metod. Om sätt att kunna hantera stora materialhe­lheter, om vissa AI-baserade program som stöder forsknings­processern­a. Men till syvende och sist tjänar inte den artificiel­la intelligen­sen till något om vi inte vårdar odlandet av den analoga intelligen­sen. Etymologis­kt kommer ordet från latinets inter-legere, som ordagrant betyder att läsa mellan raderna. Vi behöver det mänskliga intellekte­t, för vi kommer aldrig att lösa globala problem genom att trycka på en knapp.

"Den artificiel­la intelligen­sen tjänar inte till något om vi inte vårdar odlandet av den analoga intelligen­sen."

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland