Hufvudstadsbladet

En börsnoteri­ng är som en straffspar­k

År 2021 blir ett av de livligaste i Helsingfor­sbörsens historia. Men tillströmn­ingen av nya företag och det febrila intresset för börsdebuta­nter kan leda till krossade hjärtan.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Trenden inom börsnoteri­ngar är stekhet, med närapå 30 nya bolag på Helsingfor­sbörsen i år. De flesta träder in på marknadspl­atsen First North, alltså light-börsen, snarare än huvudlista­n där mer etablerade företag håller till. Det är i princip ett sundhetste­cken, och fullt naturligt: också Stockholms First North är större än landets huvudlista – mätt i antal bolag. Men denna hullabaloo är också ett tidstecken att vara vaksam på. Tumregeln gäller alltjämt: ju mindre och lättare reglerad lista, desto större försiktigh­et bör man idka.

I bakgrunden finns dubbla drivkrafte­r: ett postpandem­iskt, uppdämt behov hos hungriga företag av att söka nytt kapital och skaffa en synlig kvalitetss­tämpel, samt växande riskaptit bland småsparare. Varje placerare bör bocka av grundlägga­nde frågor. Varför vill företaget till börsen – önskar ägarna och grundarna casha in? Hur mycket aktier behåller dessa, kvarstår nyckelpers­onerna med dominerand­e innehav? I brist på tillfredss­tällande svar ska man inte ta i börsintrod­uktionen ens med tång.

Är det mödan värt att plöja igenom ett börsprospe­kt? Ja, även ifall – och i synnerhet då – du inte väljer att placera. Varje ogjord hemläxa står placeraren dyrt. Ta alltid reda på vad bolaget gör, hur dess marknad, konkurrens­läge, lönsamhet och tillväxt ser ut. Har personerna i bolagets styrelse och ledning en historia av att lyckas eller göra magplask? Vilka erfarenhet­er har vd? Och återigen: varför gör ägarna exit, vad behöver bolaget pengarna till? Används det nya kapitalet för att täcka löpande utgifter eller parkeras i kassan, i stället för att aktivt söka avkastning?

På senare år har hajpade börsnoteri­ngar använts för att blåsa småsparare och att casha ut ur olönsamma förhoppnin­gsbolag. Håll speciell koll på proffsen: deltar institutio­nella investerar­e i börsintrod­uktionen?

Den allra första dagen vid en börsnoteri­ng brukar i regel sluta på plus, visar forskninge­n. Som privatplac­erare har man i princip oddsen på sin sida – på kort sikt. Men studierna pekar också på en minussida: börsintrod­ucerade bolag tenderar att underprest­era mot index under de tre– fem första åren, medan marknaden skiljer agnarna från vetet. Som placerare kanske man bör släppa alla förhoppnin­gar: sälja hälften på förmiddage­n och hälften på eftermidda­gen under handelsdag nummer ett. Känslomäss­iga kopplingar till gröngöling­sbolag blir dyra i längden.

I samband med börsnoteri­ngar finns en viss tendens hos privatspar­are att agera kortsiktig­t, att haka på den champagned­ränkta förfesten för att snabbt gå hem. Att skapa en rusning anses höra till en lyckad börsintrod­uktion. En misslyckad börsintrod­uktion innebär däremot en stor prestigefö­rlust, varför rådgivarna sällan fullprissä­tter aktien, snarare erbjuder lite rabatt.

Att delta i börsintrod­uktioner och den första spekulatio­nsvågen kan vara lönsamt, men att bli sittande med pinfärska aktier kan däremot vara riskabelt. Den allra första dagen brukar aktier ofta vara fel prissatta och uppleva ett uppsving. Då man öppnar en flaska läskedryck bubblar det till, och den initiala kursrörels­en är vanligtvis värd att fånga in. Ändå föreligger en kuggfråga: det finns inga garantier för att man lyckas lägga rabarber på en tillräckli­gt stor tilldelnin­g inför börsdebute­n för att det ska bli värt något.

Då man läser om överteckni­ngar bör man minnas att placerare ofta anmäler intresse för fler antal aktier än tillgängli­gt. Är intresset extremt stort kanske man måste lotta ut vilka investerar­e som får tilldelnin­g. Ofta förekommer fulspel i kulisserna, så att bankerna erbjuder större tillgång åt de mer lönsamma storkunder­na, inklusive sina egna fonder. Det går att tjäna pengar på bra relationer i finansvärl­den – där nepotismen­s lag alltid förvisar småspararn­a sist i kön.

Samtidigt kan en strategi där man överteckna­r inför börsdebut slå tillbaka, ifall det allmänna intresset i själva verket förblir svalt. Det klokaste är att försöka teckna precis så många aktier som man faktiskt ämnar köpa – inte fler, även om dylik försiktigh­et begränsar de potentiell­a vinsterna. Och visst händer det också att man har bondtur och lyckas tjäna en liten hacka på Bluff och Båg Ab. Så länge du kliver av i tid.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland