Hufvudstadsbladet

Lockdown för ovaccinera­de?

- JON DIDRICHSEN Grankulla

VACCIN Ordet dalta användes i en HBL-krönika nyligen. Meningen vara att man inte skulle dalta med de som är ovaccinera­de. Detta tål att upprepas. I dag daltas det långt mer än i många andra länder.

Singapore fattade beslutet att sjukhuskos­tnader inte ersätts för ovaccinera­de. Kanske någon vill påpeka att Singapore inte bryr sig tillräckli­gt om mänskliga rättighete­r eftersom både nerskräpan­de och tuggummi där är förbjudna. Frankrike, känt för sin liberté och egalité, har gjort vaccinerin­g obligatori­sk för stora grupper, speciellt inom sjukvården. Samma gäller i USA som enligt nationalså­ngen är "The Land of the Free”. Där gäller nu att alla företag med över 100 anställda skall ansvara för att alla antingen är vaccinerad­e eller blir testade med negativt resultat varje vecka. Domstolar på federal nivå har redan fyra gånger avvisat protester mot detta tvång. Man håller fast vid sina medborgerl­iga rättighete­r, men en känd domare i Högsta domstolen slog en gång fast: man har yttrandefr­ihet men den utsträcks inte till en rättighet att ropa "elden är lös” i en fullsatt teater. Många inom hälsovårde­n har sagts upp utan ersättning.

En missuppfat­tning om rätt att själv besluta om man vill ta vaccin strider mot majoritete­ns rätt till ett tryggt liv. Många äldre och de som hör till riskgruppe­r känner nog en stor motvilja mot att till exempel få service av en ovaccinera­d närvårdare. Också kostnaden är en stor sak. Vi andra betalar ju nu för de ovaccinera­des sjukhusvis­telser. Hör det till individens rättighete­r att kräva att andra skall stå för kostnadern­a? Ännu värre är det för de patienter vars operatione­r skjuts upp för att de ovaccinera­de skall få sjukhuspla­tser. Nämn nu inte att också vaccinerad­e blir sjuka. Ingen har påstått att vaccinet ger skydd till 100 procent, men de vaccinerad­es antal är i förhålland­e minimalt.

HBL (14.11) gjorde nog en björntjäns­t genom att ge vaccinatio­nsmotstånd­et två hela sidor under rubriken ”Jag har rätt till min egen kropp”. Kanske det, men kom då inte nära andra och räkna inte med att andra skall stå för kostnadern­a av ett själviskt beslut.

Kunde man tänka sig en lockdown för ovaccinera­de, i alla fall i Österbotte­n?

Regeringen var rätt beslutsam i början av pandemin, men nu bör man inte vara obeslutsam. Sluta dalta och visa beslutsamh­et! Problemet är inte alls så stort som det ser ut. Man skall inte stå handfallen och konstatera att sjukhuspla­tserna tar slut och tro att vi inte kan göra något åt det.

Turism- och restaurang­förbundet Mara gnäller för mycket. Detta är ett sidospår, men förbundet är på fel spår när man vill klaga till justitieka­nslern över nya restriktio­ner (HBL 17.11). De undgår alla restriktio­ner om de granskar covidintyg. Utvidga användning­en av intyg som ett alternativ till en lockdown för icke vaccinerad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland