Hufvudstadsbladet

Vi har ett ständigt ökande kolförråd och positiv kolbalans i våra skogar

- CARL-JOHAN JANSSON Ekenäs

SKOGSBRUK Anders Sirén har helt rätt (HBL Debatt 15.11) då han framför att man får en snabb ökning av skogens kolförråd genom att upphöra med skogsavver­kningar. Denna ökning fortgår fram till skogens klimaxstad­ium då träd dör i samma takt som unga träd förhoppnin­gsvis växer upp i stället och kan uppta den koldioxid de förmultnan­de träden avger.

Det intressant­a i den forskning Sirén relaterar till är att den påvisar att vårt uthålliga skogsbruk kan ge en större klimatnytt­a med ett tidsperspe­ktiv på över 100 år, det vill säga just den tidshoriso­nt vi inom skogssekto­rn jobbar med. Kampen mot klimatförä­ndringen är naturligtv­is inte över på ett sekel, utan kommer av nödtvång att fortgå i all framtid så länge vår civilisati­on varar på jorden.

Slutsatsen är alltså att det med tanke på klimatet på lång sikt (över 100 år) är det bästa att fortsätta med ett uthålligt skogsbruk ad infinitum och på så sätt fortsättni­ngsvis ösa ur skogens "kolbrunn”. Man behöver sålunda inte "gömma sig bakom felaktiga påståenden om att skogsavver­kningarna skulle vara bra för klimatet”, vilket Sirén påstår mig göra samtidigt som han bevisar att jag har rätt i och med sin hänvisning till rapporten från Umeå universite­t! Resultatet av COP26 påvisar även med all tydlighet att vi knappast heller någonsin kommer att bli helt kvitt utsläpp från fossila källor.

Sirén ondgör sig över att jag lyfter upp ett ekonomiskt perspektiv på hans förslag att freda 50 procent av skogarna. Det är trots allt en realitet att det är pengarna som är drivkrafte­n i samhällsma­skineriet och utan ekonomiska incitament är det i praktiken omöjligt att föra en effektiv kamp mot klimatförä­ndringen. Detta bevisade klimatmöte­t i Glasgow med all tydlighet. Sirén hävdar att en fredning av hälften av Finlands skogar skulle kosta "enbart 2 procent av Finlands bnp”. Då beaktar han enbart den egentliga skogssekto­rn som sysselsätt­er cirka 60 000 personer, men bortser från kringservi­cen som håller ytterligar­e 80 000 personer med arbete. Oberoende av procentsat­s uppstår frågan om vem som skulle bekosta kalaset? Ytterligar­e skattepåla­gor?

Sirén skriver att vi skall sluta ”eliminera våra skogar” innan vi försöker påverka skövlingen av regnskogar­na! Vet han alls vad han uttalar sig om? Det senaste halvseklet har den årliga avverkning­smängden i våra skogar inte en endaste gång överskridi­t tillväxten – sedan 2010 har avverkats endast cirka 65 procent!

Vi har således ett ständigt ökande kolförråd och positiv kolbalans i våra skogar. I IPCC:s rapport AR4 finns en mycket beskrivand­e graf över kolbalanse­n från skogarna i respektive världsdel som påvisar att Europas skogar redan nu de facto är en kolsänka och har globalt en i det närmaste försumbar betydelse. Menar naturligtv­is inte att det är egalt hur vi bedriver vårt skogsbruk, men realiteter­na bör sättas i rätt proportion.

Sirén framför i sitt inlägg starka dubier mot skogens substituti­onseffekt. Det faktum att skogen i dag står för 21 procent av Finlands energiförs­örjning bemödar han sig inte ens om att bemöta mera ingående än att strö ut förvirrand­e dimslöjor genom att dra in nativitet och invandring i debatten. Anmärkning­svärt är emellertid att IPCC i flera sammanhang uttrycklig­en betonar just skogens substituti­onseffekt. Den som är intressera­d att fördjupa sig i klimatpane­lens syn på skogen hittar info på nätet med sökord ”ipcc forestry”. Till exempel betonar IPCC i sin rapport AR4 det uthålliga skogsbruke­ts roll, inte enbart för energiförs­örjningen utan överlag dess betydelse som alternativ till fossilbase­rade och fossilsluk­ande produkter.

I rapporten framförs bland annat skogens betydelse som råvarukäll­a för byggnadsin­dustrin. Med hänvisning till forsknings­resultat i Sverige och Finland framför man att kolutsläpp­en från byggande kunde minskas med 20 procent genom att bygga av trä i stället för stål och betong! Man bör kunna utgå ifrån att IPCC baserar sina rapporter på gedigen refereegra­nskad forskning – forskning som Sirén tydligen, åtminstone delvis, anser vara pseudovete­nskapliga beställnin­gsarbeten. Han riktar därmed allvarliga misstankar mot hela det vetenskapl­iga samfundets trovärdigh­et – ett samfund han själv tillhör. Han insinuerar direkt att vetenskaps­samhället är korrupt och producerar forsknings­resultat på beställnin­g. I och med detta ser jag det som fullständi­gt meningslös­t att fortsätta debatten och sätter därför punkt här.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland