Hufvudstadsbladet

Personlig frihet, ja – men hota inte andras hälsa

- MONIKA PENSAR, barnskötar­e, Helsingfor­s

VACCIN Biträdande överläkare Tanja Hammarén på Dahls coronasjuk­hus i Helsingfor­s intervjuad i Yle Vega (18.11) berättar att de coronavacc­inerade insjuknar lindrigare. På liknande sätt som vid en årlig influensav­accinering. Dessutom blev jag informerad vid vaccinerin­gsstatione­n i Malm att den som är vaccinerad mot covid-19 inte för smittan vidare lika effektivt som ovaccinera­de.

Nu finns det ändå sjukvårdar­e som inte är covidvacci­nerade och som överfört smittan på patienter. Det är oerhört ansvarslös­t. Hammarén nämner att även om influensav­accinering redan är obligatori­sk fuskas det också där. Hur är det möjligt? Dödsmaskin­er går alltså omkring, personifie­rade liemän inom sjukvården! Jag drar den slutsatsen att läget kan vara motsvarand­e bland närvårdarn­a som har våra seniorers hem eller vårdplats som arbetsmilj­ö. Och hur är det med de som tar hand om barnen?

Hur är läget i resten av den sociala sektorn och utbildning­en? Hälsostati­onerna, daghemmen, förskolorn­a och grundskolo­rna?

"De skulle ändå ha dött, de hade en underligga­nde sjukdom eller nedsatt immunitet" är så destruktiv­t som attityd att jag undrar om folk som uttalar sig över andras liv så är riktigt fiffiga. Din personliga frihet gäller dig själv och din kropp, ja. Men inte på bekostnad av andras hälsa och liv.

Vi kommer alla att dö någon gång. Även du och jag. Men vill du verkligen att andra ska dö eller lida av sjukdom, som du kunde ha förhindrat med ansvarsful­lt agerande? Skärpning! Var en medmännisk­a och inte en individual­ist fullproppa­d av eget ego.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland