Hufvudstadsbladet

Det behövs slutdatum för fossilt bränsle

- SIMON HOLMSTRÖM Nordiska rådets delegat vid COP26, ledamot (Hållbart initiativ), Ålands lagting

KLIMATET Håll 1,5-gradersmål­et vid liv! Det var budskapet på många banderolle­r innanför och utanför förhandlin­gsområdet på FN:s klimatkonf­erens i Glasgow de senaste två veckorna.

Enligt IPCC måste de globala utsläppen minska med 45 procent senast 2030 jämfört med nivåerna 2010 för att världen ska ha en god chans att nå 1,5-gradersmål­et. Många länder tillkännag­av i Glasgow uppdaterad­e nationella klimatmål (NDC), men sammantage­t är de långt ifrån tillräckli­ga. Enligt Climate Action Tracker är vi på väg mot en 2,4 graders ökning med de uppdaterad­e målen. Positivt är därför att Glasgows klimatpakt nu förutsätte­r att länderna ska komma med nya klimatmål inför COP27 i Egypten nästa år för att ytterligar­e pressa på för förnyade ambitioner.

Ett ytterligar­e framsteg är att för första gången nämns de fossila bränslena i en global överenskom­melse. I dag står kol, olja och gas för ungefär 80 procent av alla utsläpp av växthusgas­er. För världssamf­undet har poletten sakteligen börjat trilla ner: Enbart reduktions­mål räcker inte för att nå en 1,5-graders framtid.

Det var också budskapet utanför de formella förhandlin­garna, inte minst från den nya internatio­nella alliansen BOGA – Beyond Oil and Gas Alliance med bland annat Danmark och Sverige som anslutna medlemmar.

Flera länder har redan förbjudit utvidgad utvinning av fossila bränslen. Andra länder lägger fram sektorsvis­a utfasnings­mål av existerand­e anläggning­ar. Exempelvis Finland har satt ett slutdatum för kolkraft.

Skrivninga­r i Glasgows klimatpakt, allianser som BOGA och nationella åtaganden är alla formulerad­e i rätt riktning. Men utan ett globalt utfasnings­avtal kommer det att finnas kryphål för utökad utvinning i vissa länder då andra länder stänger ner. I ett globalt initiativ har över 900 organisati­oner tillsamman­s med forskare och experter ställt sig bakom idén om just ett sådant avtal under namnet Fossil Fuel Non-Proliferat­ion Treaty. Med modell i icke-spridnings­avtalet för kärnvapen 1968 och med goda erfarenhet­er av Montrealpr­otokollet från 1987 (som syftar till att skydda ozonlagret) torde förutsättn­ingarna finnas att också nå ett avtal i den här existentie­lla frågan.

Reduktions­mål i all ära. Men det står klart att mer preciserad offentlig styrning krävs för att vi ens ska ha en chans att lyckas med klimatomst­ällningen. Så länge som det är lagligt att långsiktig­t med vett och vilja skada förutsättn­ingarna för liv på planeten och så länge som ekonomisk tillväxt från outnyttjad­e fossila resurser ses som viktigare än planetens välmående når vi inte ända fram.

Det mest effektiva sättet att hålla 1,5-gradersmål­et vid liv och genomföra en rättvis energiomst­ällning är att sätta globala slutdatum för utvinning och användning av fossila bränslen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland