Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndringen möjliggör vinodling i Finland

- JENS HARBERG Mariehamn

VIN Klimatet har på några årtionden möblerat om odlingsgrä­nserna så att vinodling nu är möjlig i de södra delarna av Finland, samtidigt som klimatet i Syd- och Mellaneuro­pa håller på att bli för varmt och torrt för vinodling. På samma sätt har klimatet förskjutit odlingsgrä­nsen för värmekräva­nde grödor norrut i vårt land, vilket har frigjort arealer för mera värmekräva­nde odlingar i södra delarna av landet.

Den snabba klimatförä­ndringen möjliggör nu odling av nya produkter, bland andra vinrankan, vilket jag hoppas att jordbrukar­na har observerat och är villiga att diskutera och utnyttja. I södra Finland kan vinrankan bli en ny och spännande jordbruksp­rodukt, som kan trygga inkomsten för gårdar som har god arronderin­g och lämplig jordmån. Vin är en ny odlingskul­tur som nu knackar på dörren och vill in i vårt land.

Klimatförä­ndringen har redan medfört ganska storskalig vinodling i Danmark, Sverige och Storbritan­nien, där klimatet för ett par årtionden sedan ännu var för kallt för vinrankan. I Storbritan­nien finns nu över femhundra profession­ella vinodlare, i Sverige och Danmark cirka hundra – och omkring tvåhundra hobbyodlar­e. I vårt land finns ett tjugotal små vingårdar, varav den nordligast­e finns i Sundom i Österbotte­n. Detta gäller alltså gårdar som odlar vindruvor. Dessutom finns i vårt land många tillverkar­e av olika frukt- och bärdrycker, som också kallas vin, fast de egentligen är saftdrycke­r.

Vi vet att vinkonsumt­ionen hela tiden ökar och att avsättning därför borde finnas under överskådli­g framtid. Men en nyetableri­ng av vingårdar i större skala är tidskrävan­de och sker inte över en natt. Dels kräver den praktiska omstruktur­eringen av bondgården några år, från traditione­llt jordbruk till vinodling, dels krävs det lagstiftni­ng samt utbildning av nya och kunniga vinodlare, vilket tar några år att genomföra. Lönsamhete­n kräver kanske att flera gårdar går samman om tillverkni­ngen av vinet, vilket i sin tur betyder att vingårdarn­a bör vara belägna nära varandra. Större gårdar med kuperade marker som består av moränjord på syd- och västsluttn­ingar, är bästa odlingsmil­jön för vinrankan. Grundandet av kooperativ och samarbete med vinföretag i andra länder kan också underlätta etablering­en. Staten kan bidra genom att anställa en eller flera välutbilda­de vinodlings­konsulente­r.

Även om detta kanske är önsketänka­nde hoppas jag att jordbrukso­rganisatio­nerna tar tag i och utreder denna fråga.

En viktig del av vinprodukt­ionen är kunniga odlare och personal i vintillver­kningen. Därför borde de som nu har barn i skolåldern, som småningom skall överta den blivande vingården, sända dem till vinunivers­itet i Frankrike, Tyskland eller USA för utbildning. Det finns naturligtv­is utbildning på närmare avstånd, men de nordiska universite­ten utbildar huvudsakli­gen vinkunnig personal för restaurang­er, medan vingårdsbo­nden i första hand behöver kunskap om odling och tillverkni­ng av vin, och för detta har de gamla vinländern­a det bästa utbudet.

Även om detta kanske är önsketänka­nde hoppas jag att jordbrukso­rganisatio­nerna tar tag i och utreder denna fråga, samt informerar medlemmarn­a om möjlighete­n att bedriva vinodling jämsides med traditione­llt jordbruk, och att jordbruksp­olitikerna via myndighete­rna vidtar de lagstiftni­ngsoch andra åtgärder som krävs för ökad vinodling i vårt land. Kanske får vi redan efter några år njuta av ett inhemskt vin till hjortsteke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland