Hufvudstadsbladet

Liberalern­a i Sverige sliter sig själva i stycken

-

Liberalern­a kallas ibland för det svenska partisyste­mets väntsal, ibland för samma systems vändkors. De har ett oslagbart rekord i att inte lyckas att få väljare att rösta på dem i ett andra val. Nu verkar det som om de håller på att manövrera ut sig helt från rikspoliti­ken.

I snart 90 år har Liberalern­a, före detta Folkpartie­t, funnits på partikarta­n. För 60 år sedan och före det som ett stort parti. Under Alliansens dagar som ett av fyra partier som styrde Sverige. I dag är det ett parti som inte riktigt kan besluta sig om de vill vara en del av det borgerliga blocket eller omvänt om det konservati­va blocket vill ha med Liberalern­a.

Liberalern­a är tudelade på många plan. I rikspoliti­ken är de i marginalen efter att de drog sig ur den så kalllade januariöve­renskommel­sen med Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Centerpart­iet eftersom partirådet ville gå in för en borgerlig regering.

Lokalt är de fortfarand­e stora. I Stockholm styr de tillsamman­s med Moderatern­a, Miljöparti­et och Kristdemok­raterna, riktigt starka är de i Landskrona där de fick över en tredjedel av rösterna. På lokalnivå kommer partiet knappast att försvinna någonstans. Det är på riksplanet som partiet kan vara på väg att göra sorti.

Liberalern­a leds av Nyamko Sabuni, hon efterträdd­e Jan Björklund 2019 och är den enda av partiledar­na som inte är född i Sverige. Det har knappast någon större betydelse var hon är född men hon har en stor nackdel och det är att hon inte sitter i riksdagen och har därför svårare än de andra partiledar­na att få fram sitt budskap. Det är Liberalern­as andra stora problem: ett otydligt budskap.

När liberalern­a grundades var målet att vara ett alternativ till Socialdemo­kraterna och partidevis­en var ”fri ekonomi med socialt ansvar”. En av hjärtefråg­orna har varit den svenska skolan. Budskapet har grumlats under de senaste åren och sikten inom partiet blev nästan noll när partiets styrande organ fattade beslut om att ett samarbete eller åtminstone samverkan med Sverigedem­okraterna kan accepteras så länge det blir en borgerlig regering. En fråga som delar partiet. För det är definitivt inte alla inom Liberalern­a som ser Sabunis vision om samarbete lika kristallkl­art som hon själv.

Under veckoslute­t när partiet håller landsstämm­a i Linköping finns det en hel drös av motioner – röda linjer – för att inte allt ska kunna styras av SD. Det gäller frågor som bistånd och asylpoliti­k. Moderatled­aren Ulf Kristersso­n kommer att hålla ett hököga på landsstämm­an och om det blir för många bockar i kanten är hans intresse att ha med Liberalern­a inte speciellt stort.

Nyamko Sabuni håller fast vid att Liberalern­a kommer att kunna föra en liberal politik även om de samarbetar med SD. I en intervju inför partistämm­an sa hon att det kommer att bli en liberal-borgerlig regering efter valet i september. Men när det borgerliga blocket lämnade in sitt gemensamma budgetförs­lag, ett historiskt förslag, var det bara tre partier som stod bakom det. Liberalern­a fick inte vara med utan kommer att rösta på sitt eget budgetförs­lag. Andra alternativ­et är att de inte ville vara med eftersom en budgetuppg­örelse med SD skulle ha lett till att den falang som inte är bekväm att göra politik med Sverigedem­okraterna skulle ha gått i taket.

Omdefinier­ingen av Liberalern­as politik har lett till att en del av de gamla politiska rävarna redan från Folkpartie­ts tid har kastat sig in i leken. Så där som politiska rävar har en tendens att göra. Det gör inte det hela lättare för Sabuni. Dessutom kräver tunga namn på lokalnivå, som Stockholm, att det inte ska finnas några uppgörelse­r med SD före valet.

Tanken var att stödet för en borgerlig regering skulle vända det onda kretslopp som Liberalern­a är i. De har redan länge legat under den fyra procents spärr som man måste över för att finnas kvar i riksdagen. Målet var att det slopade januariavt­alet skulle ge partiet ett lyft. Det har inte gått så och 10 000 kronors frågan är om det finns något som får trenden att vända.

Om det inte gör det så leder det politiska manövreran­det till att Liberalern­a inte ens har en väntsal för väljare på väg till andra partier och partiet permanent står utanför de båda blocken.

”Det är Liberalern­as andra stora problem: ett otydligt budskap.”

RICHARD NORDGREN

HBL:s Nordenkorr­espondent

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland