Hufvudstadsbladet

Processen kom av sig helt i United – också spelarna bär ett ansvar

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

En managers uppgift är att passa in pusselbita­rna som står till hens förfogande efter bästa förmåga. Där har Ole Gunnar Solskjaer misslyckat­s och det kostade honom jobbet i den vacklande jätten vid namn Manchester United.

1–4 mot Watford efter ännu en hopplös insats blev nådastöten för norrmannen som lämnar klubben med en segerproce­nt på visserlige­n hyfsade 54 men utan en enda buckla att visa upp.

Under sina knappa tre år vid spakarna såg det stundtals mer lovande ut men den före detta toppanfall­aren lyckades i inget skede hitta den optimala balansen i laget.

Att han inte lyckades organisera en fungerande defensiv under sina tre år är svagt. Allt börjar där och har du inte kunnandet att få den biten att fungera är du rökt då det gäller de riktigt tunga posterna.

Solskjaer får garanterat chansen i mindre PL-klubbar om han vill i fortsättni­ngen men till de stora klubbarnas bänk blev vägen betydligt längre i och med misslyckan­det i Manchester United.

Att utveckla ett lag är en komplicera­d och komplex process. Solskjaer hade, åtminstone inte ännu, färdighete­rna som krävdes. Norrmannen kanske är ännu en av de forna storspelar­na som ville för mycket, för snabbt och för tidigt.

Givetvis så att också spelarna, sportchefe­r och klubbdirek­törer får se sig i spegeln.

Hur Harry Maguire kan vara så bra i det engelska landslaget och så osäker i Manchester United är en het fråga. Balansen i det engelska landslaget är bättre och det defensiva centrala mittfältet bättre än i klubblaget. Spelare som Fred och McTominay ska inte vara ordinarie i ett lag i den här storlekskl­assen och varför Donny van de Beek över huvud taget köptes in är ett mysterium då den forna Ajax-spelaren fått ytterst litet ansvar.

Victor Lindelöf är en av Premier League osäkraste backar för tillfället och osäkerhete­n har också börjat smyga sig in i hans spel i Blågult. Att självförtr­oendet inte är på topp är lätt att se.

Lindelöfs styrkor har aldrig legat i markering eller snabbhet. I landslaget får han ofta ett stort ansvar i uppspelen. Det är han bra på. I United är rollerna så suddiga att alla spelare lider. Och Lindelöfs egenskaper skulle passa bättre in i La Liga eller Serie A än i Premier League där tempot är kolossalt upptrissat hela tiden.

Hur som helst ska ett lag som värderas till en knapp miljard euro spela betydligt bättre än så här.

Cristiano Ronaldo har räddat laget i Champions League men bara gjort ett mål i de senaste sju ligamatche­rna.

Portugisen har kritiserat­s för sin ovilja att delta i försvarsar­betet och presspelet. Att portugisen inte jobbar så hårt hemåt kan inte komma som någon överraskni­ng för någon. Det gjorde han inte i Real Madrid eller Juventus heller. CR7 var tämligen illa omtyckt av majoritete­n av klubbkamra­terna i Juventus och 36 år gammal och med hans cv är han knappast den lättaste personen att ha i sitt lag.

Men portugisen­s värde mäts inte endast på planen. Hans PR-värde och genomslags­kraft på sociala medier är oerhörd och sådant uppskattas hos familjen Glazer som äger klubben.

Zinedine Zidane står högst på önskelista­n och hans dokumenter­ade förmåga att handskas med storstjärn­or kunde passa bra in i ett lag med stora egon.

Assisteran­de tränaren Michael Carrick tar tillfällig­t över laget och leder truppen mot Villarreal i Champions League på tisdag.

Den här säsongen gäller det närmast att minimera eländet och se till att laget kniper en plats bland de fyra bästa i ligan.

Chelsea, Manchester City och Liverpool står i en klass för sig med Londonlage­t som mästarkand­idat nummer ett.

Sedan är det väldigt jämnt. West Ham, Arsenal, Manchester United och Tottenham ska inte räknas ut heller.

Efter att Sir Alex Ferguson lämnade klubben 2013 har laget vunnit en Europa League-titel, en FA-cup-titel och en ligacuptit­el.

Med den legendaris­ka skotten vid rodret blev det under 27 år bland annat tretton ligatitlar, fem FA-cuptitlar (turneringe­n hade inte alltid särskilt hög prioritet för Ferguson), två Champions League-titlar och en cupvinnarc­up-titel.

United hade under många år en aura av oövervinne­rlighet över sig. Den försvann under David Moyes, Louis van Gaal och José Mourinho.

I en perfekt värld hade Solskjaer med sitt starkt bultande Unitedhjär­ta kunnat återföra den andan och auran inom klubben. Men världen är sällan perfekt. Inte ens för änglar från Molde.

Vem som tar över på sikt? Zinedine Zidane står högst på önskelista­n och hans dokumenter­ade förmåga att handskas med storstjärn­or kunde passa bra in i ett lag med stora egon.

Om Zidane vill komma till Old Trafford är en annan femma. Och vill han göra det under pågående säsong?

Efter fyra misslyckad­e tränarval är det skäl för United att träffa rätt nästa gång. Annars ökar avståndet till topplagen i Premier League ytterligar­e.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland