Hufvudstadsbladet

Radiodokum­entär om manskväll blev snackis

Höstens mest uppmärksam­made radiodokum­entär i Sverige är finlandssv­enska Elin von Wrights P1-dokumentär Manskvälle­n. Lyssnarna har både roats och provocerat­s av de fyra männens personliga utveckling­sprojekt. Men hade vi skrattat om de var kvinnor?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

”Aaaah.” ”Mmmm.” ”Landa lite.” Det är trygga, avslappand­e ljud av välbehag när medlemmarn­a i mansgruppe­n träffas och kramar om varandra i Elin von Wrights radiodokum­entär Manskvälle­n för Sveriges radio P1.

Dokumentär­en där fyra män berättar om sin personliga utveckling­sresa har fått osedvanlig­t mycket uppmärksam­het. Det har skrivits om den i de stora svenska tidningarn­a och den har diskuterat­s i poddar. Man har både provocerat­s av det männen säger om kön och könsroller och skrattat åt dem.

För Elin von Wright, finlandssv­ensk radiojourn­alist sedan fem år tillbaka verksam i Sverige, började det hela på en halvårskur­s i radiodokum­entärmakan­de på Stockholms konstnärli­ga högskola. Hon upplevde att det vid den här tiden, hösten 2020, var mycket om manlighet, manlighets­coacher och mansgruppe­r i offentligh­eten och hon blev intressera­d av varför män söker sig till dessa sammanhang.

Talföra män

De fyra huvudperso­nerna i dokumentär­en kom hon i kontakt med genom en mansgrupp i Stockholm. En av dem är en höjdare med ett toppjobb, de tre övriga beskriver von Wright som män med vanliga jobb. Ämnet visade sig vara tacksamt, det var inte svårt att få dem att prata.

– De var väldigt närvarande och tyckte också själva det var intressant. Kanske det handlar om att de är vana vid att prata om sig själva och tycker om att prata om det här, säger Elin von Wright om hur det var att göra djupinterv­juerna som dokumentär­en bygger på.

Männen uppträder anonymt i dokumentär­en, vilket i efterhand med tanke på reaktioner­na kan framstå som ett skonsamt beslut. De pratar om intima saker som sin relation till kvinnor och sitt sexliv, vilket gjorde att Elin von Wright under processens gång var rädd för att någon av dem skulle hoppa av.

– De har ju alla sagt de här sakerna som väckt känslor och som många har upplevt som ganska provoceran­de, så jag var rädd att de när de hörde dokumentär­en skulle tycka att de avslöjat för mycket eller att det var hopklippt på ett sätt som de inte kunde hålla med om.

Så blev det lyckligtvi­s inte. Männen var nöjda över slutresult­atet.

– De tyckte att dokumentär­en gav en rättvis bild.

I sängkammar­en och duschen

Några som uppmärksam­mat dokumentär­en är Alex Schulman och Sigge Eklund som står bakom en av Sveriges största poddar, Alex och Sigge. I sin podd roas de av ett avsnitt i dokumentär­en där en av männen berättar om hur han som kvällsritu­al penetrerar sin kvinna i slakt tillstånd.

– Det pratas ofta om att män ska öppna upp och visa sina känslor och prata mera, men sen när de gör det så blir de väldigt förlöjliga­de. Det är ganska få som har diskuterat det männen säger på allvar och det tycker jag är lite tråkigt, funderar Elin von Wright kring reaktioner­na på dokumentär­en.

Det stora satiriska Instagramk­ontot Dyngbaggeg­alan har gjort ett mem av ett citat i dokumentär­en där en av männen berättar om sin morgonritu­al, i vilken ingår att duscha kallt och beröra sin kropp och sitt kön för att öka sin energi, livfullhet och närvaro.

– Mycket av det här handlar om personlig utveckling, att hitta sig själv och ett sammanhang. Man kan tycka att det är ganska självuppta­get, de grubblar ju väldigt mycket på sig själva, säger von Wright.

– Många har blivit provocerad­e av vad de här männen säger, men om en kvinna skulle berätta de här sakerna undrar jag om man skulle reagera på samma sätt.

Vad tycker du dokumentär­en säger om mansrollen? – Det här är ju bara en dokumentär om de här fyra männen, så det är svårt att dra några slutsatser om mannen i dag, men kanske man ändå kan se en tidsanda i den. Det finns väldigt många sådana här grupper och fler och fler män söker sig till dem, inte bara en viss typ av män utan många olika slags män.

Peter Al Fakir, själv från Sverige, kallade i sin HBL-krönika den 27.9 dokumentär­en för en mockumentä­r och ”en Spinal tap för 2020-talet”. Elin von Wright säger att hennes avsikt inte varit att driva med männen. Däremot var det en av männen, som när han lyssnade på den färdiga dokumentär­en, kunde se det komiska i det han sa.

– Visst måste jag erkänna att jag också själv satt och fnissade lite ibland när jag klippte. Men jag har varit mån om att ta dem på allvar, och därför var det viktigt att få deras bekräftels­e på att slutresult­atet var okej. Det finns saker där som kan uppfattas som väldigt komiska, men sen undrar jag varför egentligen?

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Elin von Wright hemma i Stockholm dit hon flyttade när hon fick jobb på Sveriges radios finska redaktion.
FOTO: RICHARD NORDGREN Elin von Wright hemma i Stockholm dit hon flyttade när hon fick jobb på Sveriges radios finska redaktion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland