Hufvudstadsbladet

Vacker, cool, reaktionär eskapism

Wes Anderson och Quentin Tarantino är på ytan två helt disparata filmskapar­e. Men en sak har de gemensamt: radikala ungdomar irriterar dem och ska sättas på plats, vare sig det sker med våld eller svidande ironi.

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

Flera gånger i Wes Andersons senaste film The French dispatch, om livet på en tidskrifts­redaktion, upprepas ett råd. I filmen riktas det till skribenter, men tanken slår en att det är en maxim som Anderson själv följt då han utvecklat sin hyperestet­iserade, ironiska stil: ”Make it look like you did it on purpose!” Få det att se ut som om du gjorde det med flit!

Jag glömmer snabbt det här när jag fångas av filmens två inledande berättelse­r som också är de bästa. Men då filmen mot mitten börjar tappa fart och förtrollni­ngen släpper börjar jag tänka på det igen, medan jag blir allt mer obekväm: Gjorde han det där med flit? (Och här följer en varning: texten som följer innehåller spoilers!)

Är det till exempel med flit som Anderson låter den franska sextiotals­polisen som kväser studentrev­olutionen i Ennui-sur-Blasé – en fiktiv version av Paris – framstå som en i grund och botten sympatisk, anakronist­iskt multikultu­rell organisati­on? Är det med flit som den arga, jobbiga studenten som hotar sabba hela revolution­en – ifall hon inte får uppmärksam­het av Timothée Chalamet – spelas av den algeriska (sic!) skådespela­ren Lyna Khoudri? Och är det med flit som Chalamets karaktär Zeffirelli drunknar i stadens flod, inte för att polisen bakbundit och slängt i honom, utan på grund av sin egen ungdomliga narcissist­iska dumhet?

Det är inte så att jag kräver att Anderson ska göra ett superseriö­st drama om den verkliga massakern 1961 där Parispolis­en, under ledning av polischefe­n och den före detta nazistkoll­aboratören Maurice Papon, dränkte uppskattni­ngsvis hundratals demonstran­ter med algerisk bakgrund i Seine. Han är knappast rätt person för den filmen, även om jag kan erkänna en viss morbid nyfikenhet på hur resultatet skulle bli.

Men att han så utstuderat och lekfullt strör ut dessa små detaljer för tittaren, som om han inte kan låta bli att inte bara visa att han vet vad han talar om, utan också väljer vad han inte talar om, stör mig. (För att göra det ännu tydligare är filmen tillägnad journalist­en och författare­n James Baldwin som skildrar rasism och polisbruta­litet i flera av sina mest betydande texter. Men Andersons Baldwinpas­tisch påminner mera om en frejdig Tintinfigu­r som mest är intressera­d av att dinera och språka med ordningsma­kten.) I samverkan med andra skavanker förstör det den eskapistis­ka upplevelse­n och gör att mitt intresse i filmens sista två tredjedela­r ohjälpligt falnar och förbyts i irritation.

En parallell kan dras till en annan relativt färsk filmupplev­else: Quentin Tarantinos Once upon a time … in Hollywood, som jag visserlige­n genomgåend­e fann mer underhålla­nde men också politiskt obekväm på ett fascineran­de sätt. Både Anderson och Tarantino är generation X, och det är lätt att se en lite klyschig generation­straumatis­k bitterhet i det avmätt ironiska eller rent av fientliga sätt på vilket de behandlar sin föräldrage­nerations radikala massrörels­er (i Andersons tappning studentrev­olutionäre­r, i Tarantinos Vietnamdem­onstrerand­e hippier och extremexem­plet Charles Mansons ”familj”). Här finns ekon av föräldrako­mplex och kanske även av en bitterhet över att själv ha missat chansen att delta i sökandet efter ett genuint alternativ, i stället växte man upp i den segerrika konsumtion­skapitalis­mens allt mer hyperaktiv­a populärkul­tur.

Det är denna populärkul­tur som format både Anderson och Tarantino som filmskapar­e, och det är in i sina egna minnen av den som de retirerar. Kanske som en reaktion på att den nya unga generation­en i deras hemland USA än en gång placerat massrörels­er och radikal politik på nyhetsagen­dan? När ungdomen är jobbig och högljudd och inte längre nöjer sig med vackra landskap och underhålla­nde splattervå­ld måste den sättas på plats, även om det bara kan ske på ett symboliskt plan i fantasin.

De båda fantasiern­a är representa­tiva för sina upphovsmän: i Tarantinos tappning får ungjävlarn­a skallarna inslagna. Andersons version är mer subtil och existentia­listiskt komisk men den slutar också i ond, bråd död. Som en sista ironisk twist blir ett foto av Zeffirelli en populärkul­turell ikon som trycks på Ttröjor som säljs till massorna efter hans död, på samma sätt införlivat i konsumtion­skapitalis­men som det ikoniska fotot av Che Guevara. Budskapet är tydligt: revolution­en är inställd, popkulture­n har vunnit!

 ?? FOTO: © 2021 TWENTIETH CENTURY STUDIOS. ALL RIGHTS RESERVED. ?? Ur Wes Andersons The French dispatch.
FOTO: © 2021 TWENTIETH CENTURY STUDIOS. ALL RIGHTS RESERVED. Ur Wes Andersons The French dispatch.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland