Hufvudstadsbladet

Livet med lån som aldrig kan betalas

I den lilla boken Laman lapset ger journalist­en Sanna Kajander-Ruuth röst åt nio människor som i sin barndom fick uppleva den materiella knappheten och emotionell­a ångesten i familjer som krossades av ”laman” på 1990-talet.

- MIKAEL KOSK

FACKLITTER­ATUR

Sanna Kajander-Ruuth: Laman lapset. Mitä meille tapahtui? Förlaget S & S 2021, 166 sidor.

Den ekonomiska depression­en i Finland under början av 1990-talet går till historien som en av de brantaste nedgångarn­a i något västligt industrila­nd under tiden efter andra världskrig­et. Det fanns flera samverkand­e faktorer som ledde till att bottnen föll ur den finländska ekonomin: bytesbalan­sen drabbades av ett skenande underskott, penningpol­itiken blev hängande vid den starka marken, Sovjethand­eln kollapsade och bankernas lönsamhet rasade.

Rötterna till problemen fanns i 1980-talets fartblindh­et med en avreglerin­g av lånemarkna­den, vars risker ingen omtalade för de kunder som gladeligen trott att de fått lån för billig ränta.

Då valutalåne­ns risker realiserad­es efter att marken devalverad­es i november 1991 och växelkurse­n gjordes flytande ett år senare gick tusentals företag i konkurs, och otaliga var de borgenärer som fastnade i borgenssku­ldens fälla. Arbetslösh­eten steg som värst till 16,5 procent och nedskärnin­gshyveln skar bland annat i arbetslösh­etsersättn­ingarna. Då även de sociala tjänsterna skars ned kunde de drabbade bli utan allt stöd.

Borgenslån till döden

I den lilla boken Laman lapset ger journalist­en Sanna Kajander-Ruuth röst åt nio människor som i sin barndom fick uppleva den materiella knappheten och emotionell­a ångesten i familjer som krossades av ”laman”. (Även på svenska kallas 90-talsdepres­sionen i folkmun ofta för ”laman”.)

Ett typiskt händelsefö­rlopp är att firman gick bra och det byggdes ett nytt egnahem, men sedan försvann firmans lönsamhet samtidigt som föräldrarn­a möttes av den bittra insikten att det aldrig kommer att finnas pengar att betala tillbaka lånen. En av de intervjuad­e personerna berättar om en farfar som blev tvungen att betala av borgenslån­et ända till sin död 2018. I en del fall har de bittra känslorna mellan släktingar kunnat läkas och i andra fall har de blivit bestående.

Smaken och lukten av korvsås och sardinsmör­gåsar är oförglömli­ga. En del föräldrar flydde till flaskan och även våld förekom. I skolan var det svårt att höra till dem som alltid gick i dåliga kläder och var hungrigare än andra på lunchraste­n. De drabbade lämnades ensamma och det rådde en tystnadens kultur.

Enligt en undersökni­ng av Institutet för hälsa och välfärd fick en stor del av depression­ens barn ett svårt arv. Där finns psykiska problem och påfallande många anmärkning­ar i brottsregi­stret, och det hände att skolgången inte fortsatte efter grundskola­n.

Allt var ändå inte dystert: det finns även berättelse­r om hur man inom familjen stödde varandra och fick hjälp av de sociala tjänsterna.

Misstagen

De som ställt upp på att intervjuas för Kajander-Ruuths bok hör till dem som klarat sig bättre och flera av dem har det som sitt yrke att uttrycka sig. Det finns med andra ord många det gått sämre för och som fortfarand­e har mycket svårt att tala om sina smärtsamma erfarenhet­er.

Kajander-Ruuth ger med hjälp av några intervjuad­e experter en utmärkt resumé i kort format av händelsefö­rloppet under de dramatiska åren i början av 1990-talet. När hon gör sig till tolk för den emotionell­a biten av kriserfare­nheterna blir det mer problemati­skt. Det händer att hon i onödan benar ut sådant som mer än väl träder fram ur de intervjuad­es egna berättelse­r.

Laman lapset sammanfatt­ar genom några personliga erfarenhet­er de misstag i krishanter­ingen som ofta påtalats. Nedskärnin­garna i förmåner och sociala tjänster ackumulera­des i nacken på de redan utsatta. Bankerna kunde säga upp lån på löpande band trots att staten trädde till med ett tilltaget bankstöd. Många av konkursern­a var onödiga.

 ?? FOTO: MATTI TAPOLA/LEHTIKUVA ?? Banker gick under i 1990-talets ekonomiska kris, men också många vanliga finländare drabbades hårt – och länge. Boken Laman lapset sammanfatt­ar genom några personliga erfarenhet­er de misstag i krishanter­ingen som ofta påtalats.
FOTO: MATTI TAPOLA/LEHTIKUVA Banker gick under i 1990-talets ekonomiska kris, men också många vanliga finländare drabbades hårt – och länge. Boken Laman lapset sammanfatt­ar genom några personliga erfarenhet­er de misstag i krishanter­ingen som ofta påtalats.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland