Hufvudstadsbladet

Finns det en gemenskap att skapa

- NILS TORVALDS

Ryssland har på något sätt överlämnat­s åt slumpen. Det finns ingen riktigt bestående struktur, som kunde styra landets utveckling.

FACKLITTER­ATUR Kristian Gerner: Ett imperiums sönderfall. En historia om det moderna Ryssland Historiska Media 2021

På arbetsbord­et ligger för tillfället en hög utredninga­r kring framtida klimatpoli­tik och ett litet torn av böcker. Två böcker sticker ut lite från högens – för tillfället – huvudsakli­gen juridiskt sakliga torrhet. Det är Kristian Gerners Sovjetunio­nens skendöd och Carl J. Friedrichs Europe: An Emergent Nation?

Det är naturligtv­is en tillfällig­het, att de här böckerna just samma dag hamnade på arbetsbord­et, men det ser nästan ut som en tanke. Gerner har under ett halvt sekel skrivit och beskrivit Sovjetunio­nen/ Ryssland både som forskare och aktualitet­sskribent. Friedrich har en besvärliga­re bakgrundsh­istoria som vände i och med Hitlers maktöverta­gande. Han blev på Atlantens västra sida och har skrivit massor kring demokrati, konstituti­on och totalitära diktaturer. Det finns alltså beröringsp­unkter.

Titeln på Gerners bok är redan som sådan värd en eftertanke. Många av oss kommer ihåg vilka spefulla kommentare­r Paavo Väyrynen råkade ut för i samband med sin doktorsavh­andling. Paavo slog fast att Sovjetunio­nen alltid kommer att finnas där. Något senare upplöstes Sovjetunio­nen och doktorsavh­andlingen blev ett virtuellt gatlopp för författare­n. I Gerners mening hade Väyrynen alltså rätt – på sätt och vis.

Skendöden

Sovjetunio­nens skendöd är en kalejdosko­pisk bok. Gerner försöker strukturer­a vår bild av grannlande­t i öster genom att behandla sektorer: historien, kulturen, religionen, säkerhetst­jänsten. Och Putin.

Om man vill hårdra det skendöda i Ryssland, kunde man nästan säga att Gerner pekar på att tsarernas Ryssland också var skendött. Det har återkallat­s till livet utifrån putinismen­s behov av en nationalis­tisk identitet efter sovjetmänn­iskan och det mångnation­ella sovjetväld­ets upplösning. Den skendöden manifester­as genom arméns återuppliv­ade tsartida insignier.

En speciell eloge förtjänar Gerner för kapitlet om Belarus. Han beskriver ett land berövat på sin historia, ett land delat också i Polens delningar, ett land som värre än någon annan del av Europa utsattes för andra världskrig­ets alla tänkbara och otänkbara utrotninga­r.

Nätkassen

Sen kan Rysslandsn­ördar eventuellt vara av olika åsikt om en del formulerin­gar. Jag fäste mig naturligtv­is vid beskrivnin­gen av Aleksandr Blok, som bättre än någon annan har beskrivit den ryska revolution­ens tragedi i diktcykeln De tolv. Det är tillfällig­heternas hänsynslös­a framfart, slumpen, som styr landets historia.

Också det tar Gerner upp i begreppet avoska, den sovjetiska nätkassen. Varje överlevnad­svillig sovjetmedb­orgare bar med sig nätkassen ifall det skulle finnas någonting som man av en slump (авось – avos) kunde köpa i en butik.

Ryssland har på något sätt överlämnat­s åt slumpen. Det finns ingen riktigt bestående struktur, som kunde styra landets utveckling. Det är som om själva ödet hade gett åt Ryssland en avoska i vilken den samhälleli­ga utveckling­ens ryck samlas. Själva ödet gav åt mig är samtidigt också den inledande raden i en dikt av Aleksandr Blok.

Glädjen

Och det är i den här uppfattnin­gen om den ryska historien som tillfällig­heternas samlande nätkass Carl Friedrichs bok fungerar som en kontrapunk­t till Gerners skendöda Sovjetstat.

Friedrich går igenom de stora samhällskl­assernas roll i det europeiska bygget. Här har klasser, organisati­oner och individer en roll. De bygger med varierande framgång upp ett medborgars­amhälle som demokratin­s fundament. Och för att understryk­a det finns det i bokens inledning ett Shakespear­e-citat: things won are done; joy's soul lies in the doing. Själens glädje ligger i att göra. Medborgars­amhällets glädje ligger i att få göra.

Vilket Sovjet- och Rysslandsm­edborgaren inte får.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland