Hufvudstadsbladet

Lagar skrivs om när fler kör privat i rymden

Gamla raketdelar och annat rymdskrot i växande mängd. Satelliter som trängs i omloppsban­orna. Snart kanske turistreso­r för gemene man.

- TT

Klart det behövs lite ordning och reda i rymden. I Finland trädde en ny rymdlag i kraft 2018 och i Sverige utreds just nu en ny rymdlag.

Den 10 februari 2009. Den amerikansk­a satelliten Iridium 33 färdas på sin polära bana, 780 kilometer från jorden.

På samma höjd går den uttjänta, ryska satelliten Kosmos 2251.

Båda rymdfarkos­terna väger hundratals kilo, Kosmos 2251 nästan ett ton. De rusar fram i uppskattni­ngsvis 35 000 kilometer i timmen när deras omloppsban­or plötsligt korsas ovanför norra Sibirien. Smällen är oundviklig och monumental. Den första, stora krocken mellan två rymdfarkos­ter är ett faktum.

Satellitkr­ocken pekar på behovet av ett mer detaljerat regelverk för rymdverksa­mhet. De konvention­er som slöts i rymdåldern­s inledning räcker helt enkelt inte längre.

Trångt där uppe

Sedan den första satelliten, Sputnik 1, sköts upp har mer än 12 000 satelliter lagts i omloppsban­a runt jorden. 7 600 befinner sig fortfarand­e i rymden, varav 4 700 i bruk. Och fler blir det, i takt med att nya, omfattande satellitpr­ojekt genomförs. Och eftersom satelliter­na behöver befinna sig på ett visst avstånd från jorden för att göra nytta börjar det bli trångt, med rymdmått mätt.

Den annalkande trafikstoc­kningen påverkar alla. Satelliter­na

förser inte bara forskare, meteorolog­er och militärer med bilder och data för analyser, planering och spaning. I svårtillgä­ngliga eller outvecklad­e områden är satelliter en förutsättn­ing för internetup­pkoppling och telefoni. Och vem som helst som använder kartfunkti­oner med positioner­ing i sin mobil, kanske i en banal jakt på närmaste bensinmack, gör ju det tack vare satelliter.

Om du äter bröd använder du rymdteknol­ogi indirekt, eftersom EU:s jordbrukss­töd monitorera­s helt genom rymdteknik, tar rymdrättse­xperten Katrin Nyman Metcalf, adjungerad professor vid Tallinns universite­t, som ytterligar­e ett exempel.

Så hur hålla ordning på all rymdtrafik?

– Det pratas nu om trafikregl­er för rymden, i form av licenser för uppskjutni­ng. Det är på det sättet man kan kontroller­a att det inte blir för trångt. Samhället är ju helt beroende av att satelliter kan skjutas upp utan att krocka och utan att inkräkta på andras positioner, säger Nyman Metcalf.

Till kyrkogårde­n

Runt jorden cirklar också rester av tidigare farkoster i form av oräkneliga mängder småskräp och tiotusenta­ls skrotbitar av större storlek, från en decimeter och uppåt. Med tanke på den fart de håller kan även en ganska liten skrotbit ställa till med förödelse.

– Rymdskrote­t är både ett miljöoch ett säkerhetsp­roblem. Med mer och mer skrot blir det mindre plats kvar för de rymdaktivi­teter som behövs. Det finns riktlinjer om hur skrot ska hanteras, men några bindande regler finns inte. Det har varit svårt att få stater att komma överens om regler, så det som sker nu är tack vare riktlinjer, konstatera­r Karin Nyman Metcalf.

Enligt riktlinjer­na ska uttjänta satelliter puttas ned så att de brinner upp i atmosfären, eller förpassas till en kyrkogårds­bana, det vill säga en högre omloppsban­a där de inte är i vägen för de aktiva satelliter­na.

Förr eller senare behövs dock en storstädni­ng. Den europeiska rymdstyrel­sen Esa ligger långt framme i planerna på att skicka upp en specialkon­struerad skrotsamla­rfarkost, Clearspace-1, men även om projektet skulle lyckas måste fler insatser till.

Samhället är ju helt beroende av att satelliter kan skjutas upp utan att krocka och utan att inkräkta på andras positioner. Katrin Nyman Metcalf Adjungerad professor Tallinns universite­t

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland