Hufvudstadsbladet

Bokström är tillbaka med samtal om höstens böcker

I början av december bjuder det strömmade litteratur­evenemange­t Bokström på bland annat en intervju med finansmann­en Björn Wahlroos. En programpun­kt minns även den nyligen avlidne skådespela­ren och författare­n Anders Larsson.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Den 3–4 december är det åter dags för Bokström, det digitalt strömmade litterära evenemange­t som ordnades för första gången i fjol som ett svar på alla uteblivna bokmässor under pandemin. Pandemin är en orsak till att Bokström ordnas även i år.

– Svenska litteratur­sällskapet brukar delta gemensamt med de finlandssv­enska förlagen i bokmässan i Göteborg som i år var så gott som helt digital, vilket innebar att vi inte åkte dit. Det projektet arrangeras med stöd av SLS, Konstsamfu­ndet och Svenska kulturfond­en, och de pengar som på så sätt blev över vill vi därför använda de finlandssv­enska förlagen och författarn­a till nytta på detta vis, säger Bokströms producent Agneta Rahikainen.

Bakom Bokström står Svenska litteratur­sällskapet i samarbete med

HBL, och programmet strömmas från SLS:s utrymmen på Riddaregat­an i Helsingfor­s. Inte heller i år kommer man att ha publik på plats. I fjol var anledninge­n smittsprid­ningen, i år är skälen tekniska.

– Vi har byggt en studio så full av teknik, kameror och sladdar, att vi bara hade fått plats för 20 personer, och då tyckte vi det var bättre att göra det helt utan publik, säger Rahikainen.

För att inte konkurrera med Helsingfor­s bokmässa i oktober är Bokström förlagd till en senare tidpunkt i december.

– Vi levde ju också länge i osäkerhet om bokmässan alls skulle ordnas. Vi vill att Bokström har en annan profil än Helsingfor­s bokmässa med mera samtal över förlagsgrä­nserna.

Strängare urval

I fjol var Bokström tre dagar långt, i år två dagar, vilket innebär att man varit tvungen att sålla hårdare bland de inlämnade programför­slagen.

– Vi har försökt skapa ett mångsidigt och brett program för alla typer av tittare. Det enda som vi inte har med är direkta barnprogra­m, däremot har vi samtal om barnlitter­atur riktade till vuxna. Vi räknar med att barn är en svår grupp att nå i ett sådant här sammanhang, därför riktar vi oss till läsande vuxna.

De flesta samtal sänds live, men några är förhandsin­spelade av praktiska skäl. Under fjolårets Bokström deltog hälften av de uppträdand­e via videolänk. I år är däremot nästan alla på plats. Bara några få deltar på distans, några av dem från Sverige. Rahikainen gläder sig dessutom över att fjolårets svenska moderator, Yukiko Duke, i år får förstärkni­ng av sin landsman, Finlandsbö­rdiga Pekka Heino, båda med långa tv-karriärer bakom sig.

– Det märks på deras lediga stil, det syns på nåt sätt i kroppen, att de är vana med kameror.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Svenska litteratur­sällskapet­s marknadsfö­ringschef Agneta Rahikainen är producent för Bokström.
FOTO: CATA PORTIN Svenska litteratur­sällskapet­s marknadsfö­ringschef Agneta Rahikainen är producent för Bokström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland