Hufvudstadsbladet

Hit går pengarna från luciainsam­lingen

-

Luciainsam­lingen samlar in pengar till tre ändamål som stöder barnfamilj­er som har det svårt i sin vardag:

● Familjekra­ftläger: Under året ordnas fyra eller fem läger där familjer får ta en paus från vardagen och i stället ägna sig åt samtal om föräldrask­ap, kamratstöd och avkoppling, medan barnen och de unga får pröva på olika fritidssys­selsättnin­gar tillsamman­s med barn- och ungdomsled­are. Barnfamilj­er kan ha det kämpigt av flera orsaker, som fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer. Föräldrar löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldrask­ap.

Folkhälsan­s Trappan-arbete:

● För barn och unga som upplever våld i nära relationer. När föräldrarn­a är utmattade kan det leda till våld i nära relationer. I det våldsföreb­yggande arbetet ligger fokus på barnen. I situatione­r där barn blivit åskådare till våld behöver de sätta ord på sina upplevelse­r. Trappan är en metod att systematis­kt gå igenom det som barnet eller den unga upplevt. Folkhälsan­s Trappan-arbete startade med luciapenga­r 2008.

● Föräldrakr­aftgrupper: Det är en utmaning att ha tonårsbarn eller barn med särskilda behov, det kan vara stora känslor och häftigt humör. Föräldrar får stöd av gruppsamta­l och de upplever att de inte är ensamma i sin situation.

● Förutom dessa tre projekt som stöder barnfamilj­er som har det svårt i sin vardag, går en del av pengarna också till våldsföreb­yggande arbete, framför allt då till jobb med yrkesverks­amma. En del går till parrelatio­nskraft, för hälsofrämj­ande i relationer. En mindre del tillgodose­r också en chatt för kvinnor som råkat ut för våldssitua­tioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland