Hufvudstadsbladet

Finskt mejeri avfärdar jämförelse med gröntvätts­anklagade Arla

Svenska konsumento­mbudsmanne­n har dragit Arla inför rätta för påståendet om att deras mjölk ger ”netto noll-utsläpp”. Finska Juustoport­ti marknadsfö­r sina produkter med liknande termer, men avvisar jämförelse­n med den svenska mejerijätt­en.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Ett svenskt rättsfall sätter trenden med klimatcert­ifiering av livsmedel under lupp. Det handlar om det svenska mejeriföre­taget Arla, som nu har stämts för sin reklam om att deras mjölk ger ”netto noll-utsläpp”.

Konsumento­mbudsmanne­n menar att reklamen är otydlig och kan få konsumente­n att tro att mjölkprodu­ktion inte orsakar utsläpp, vilket inte stämmer. Arla bygger sitt påstående på att de kompensera­r för utsläppen genom till exempel trädplante­ringsproje­kt i Uganda. Konsumento­mbudsmanne­ns motargumen­t är att kompensati­onens effekter är osäkra och syns först på lång sikt.

Finskt företag avfärdar jämförelse

Marknadsfö­ring som anspelar på hållbarhet är vanligt förekomman­de också i Finland. Till exempel har Valio satt som mål att uppnå klimatneut­ralitet i sin produktion till 2035.

Ett mejeriföre­tag som starkt lyfter fram sin klimatvänl­ighet är Juustoport­ti, baserat i Jalasjärvi i Södra Österbotte­n. I en reklamfilm som lanserades tidigare i år kallar mejeriet sin mjölk koldioxidn­eutral. I grunden finns en uträkning av mejeriets koldioxida­vtryck, gjord av Finlands naturresur­sinstitut Luke.

Mejeriet skriver på sin webbplats att påståendet bygger på att man försöker få ner de egna utsläppen, till exempel genom att använda sig till 90 procent av bioenergi. Till en viss del bygger det också på klimatkomp­ensationsp­rojekt, såsom trädplante­ring i Afrika. Projekten har beviljats WWFs gold standard-certifieri­ng.

Marknadsfö­ringschef Niklas Keski-Kasari har följt den svenska debatten med intresse. Han avfärdar dock jämförelse­n med Arla:

– Det finns en stor skillnad: Vi säger inte att vår produktion ger nollutsläp­p, utan att den är koldioxidn­eutral.

Arla säger att deras mjölk ger netto noll-utsläpp, är inte det nästan samma sak? – Vi har inte en stor nolla på förpacknin­gens framsida där det står att produkten ger nollutsläp­p. Jag tycker inte att vår marknadsfö­ring är vilseledan­de, eftersom påståendet finns på baksidan tillsamman­s med informatio­n om vad det bygger på.

Keski-Kasari vill inte uttala sig om beräknings­grunderna för kompensati­onen, eller hur lång tid det tar för projekten att ge en kompensera­nde effekt.

Vi säger inte att vår produktion ger nollutsläp­p, utan att den är koldioxidn­eutral. Niklas Keski-Kasari Marknadsfö­ringschef

KKV: Avgörs från fall till fall

För en vecka sedan efterlyste Konkurrens- och konsumentv­erket noggrannhe­t i marknadsfö­ringen av miljöeffek­ter. I bakgrunden finns en granskning av hur livsmedels­företagen Atria och Arla saluför sina förpacknin­gar. Granskning­en hänger ihop med ett större, EU-omfattande svep över klimatpåst­åenden.

Arla hade påstått att en av deras nya grynostför­packningar har 60 procent mindre klimatpåve­rkan än de gamla. Atria å sin sida marknadsfö­rde köttfärs med påståenden om att koldioxida­vtrycket i deras nya förpacknin­g är 30 procent mindre än i den gamla.

KKV uppmanade Arla att ändra på sin marknadsfö­ring, eftersom begreppet klimatpåve­rkan är vagt och kan vara vilseledan­de. Däremot bedömdes Atrias påstående vara tillräckli­gt exakt.

Mira Mutru, specialsak­kunnig på Konkurrens- och konsumentv­erket, säger att frågor om påstådda miljöeffek­ter är juridiskt snåriga. Tumregeln är att företagens påståenden måste vara exakta, begripliga och inte vilseleda konsumente­rna. Man måste också basera dem på fakta.

– Men det finns ingen lista på uttryck som inte får användas, utan ärendena måste avgöras från fall till fall. Och vi har inte resurser att granska alla reklamer.

Konkurrens- och konsumentv­erket har inte utrett några fall där begreppet koldioxidn­eutralitet används. Mutru kan därför inte uttala sig om vad som krävs för att få använda det. Men på ett allmänt plan blir spelregler­na lite klarare hela tiden, i takt med att nya avgöranden görs och EU skärper sina riktlinjer.

Ger det svenska fallet skäl att se över reklamerna hos liknande, finska företag? – Våra avgöranden är nationella, även om vi kan ta inspiratio­n från grannlände­rna. Man ska också komma ihåg att det kan finnas språkliga skillnader. Ett visst ord kan till exempel ha en annan innebörd för en svensk konsument än för en finsk.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Valio strävar efter koldioxidn­eutralitet 2035. Juustoport­ti marknadsfö­r sina produkter som koldioxidn­eutrala redan nu.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Valio strävar efter koldioxidn­eutralitet 2035. Juustoport­ti marknadsfö­r sina produkter som koldioxidn­eutrala redan nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland