Hufvudstadsbladet

Posten flyttade tillbaka hem till Posthuset

Posthuset i centrala Helsingfor­s har stått utan postkontor i ett drygt år, men inte nu längre. På måndagen öppnade posten igen i det gamla kontoret.

- TEXT & FOTO: DANN PETTERSSON dann.pettersson@hbl.fi

Att posten är tillbaka i Posthuset har en enkel förklaring. Här är det smidigt att hämta och posta paket, brev och vykort.

– Under coronapand­emin har vi sett en nästan exponentie­ll ökning av näthandeln. Det här var ett av de mest efterlysta ställena för oss att öppna på, det är precis intill alla trafikförb­indelser. Våra kunder har varit hur glada som helst, säger Petra Lilius som är projektans­varig för bland annat det nyöppnade kontoret.

Finns det en viss charm med att vara tillbaka i huset?

– Absolut, vi har ju en historia här sedan 1938, något som vi också har framhävt. Vi har alldeles ljuvliga fotografie­r med faktarutor som vi fått från Postmuseet.

Postmuseet finns i Tammerfors, men om man besöker det nyöppnade kontoret får man en liten dos av Finlands posthistor­ia. Dessutom säljs profilprod­ukter, som till exempel tygpåsar med tryck från gamla goda tiden.

Arvet förmedlas även genom möbler i funktional­istisk stil. Det är ett modernt kontor med en klar nick till det förflutna.

På vilket sätt är det här ett modernt postkontor?

– För det här konceptet lånade vi ganska mycket av de erfarenhet­er vi fått från Box by Posti på Centralgat­an.

Det är ett annat projekt Lilius varit ansvarig för. Det handlar om ett postkontor som är skräddarsy­tt för näthandel och öppnade i november 2019. Där finns bland annat provrum, vilket betyder att man kan prova och skicka tillbaka kläder utan att bära hem paketet.

– Av dem som kommer och hämtar paket från boxarna öppnar 70 procent paketen på plats. Det betyder att stora mängder kartong och lådor blir hos oss.

Alla emballage kastas inte bort. Från postens sida tar man bort personlig informatio­n och låter andra kunder gratis återanvänd­a lådor och kuvert. I det nya kontoret hittar du återanvänd­ningsstati­onen vid presentpap­pret.

– Det som är speciellt för det här kontoret är fusionen mellan självbetjä­ning och personlig betjäning.

Återöppnin­gen

En av de kunder som är synnerlige­n nöjd över att posten är tillbaka är Vivi-Ann Rehnström. På måndagseft­ermiddagen kommer hon till kontoret för att köpa frimärken och ge en amaryllis till personalen.

– Jag är så glad att de är tillbaka i Posthuset. Här brukade jag köpa mina julfrimärk­en. Tidigare var det ofta äldre människor som stod bakom disken. Det var helt klart personer som hade finska som modersmål men de hade en positiv inställnin­g till svenskan. Jag vill också passa på att berömma betjäninge­n här i dag som gick på svenska, säger hon.

Ole Sundkvist har jobbat på distans under pandemin och inte ofta besökt centrum. Därför var han lite osäker på om det fanns ett postkontor i Posthuset eller inte. I sitt jobb måste Sundkvist skicka fysiska intyg, vilket även är dagens ärende.

– Vi har kontor i Kampen och därför har det här tidigare varit lite av ett standardpo­stkontor. Jag skulle i själva verket sköta det här för två veckor sedan, men då var det strul med printern, säger han.

 ?? ?? ■Kommersen har inte låtit vänta på sig. Det är full rulle inne på det nya postkontor­et i Posthuset.
■Kommersen har inte låtit vänta på sig. Det är full rulle inne på det nya postkontor­et i Posthuset.
 ?? ?? ■När Vivi-Ann Rehnström fick höra att postkontor­et skulle stänga kontaktade hon dåvarande kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka.
– Det viktigaste var att det ska finnas ett huvudpostk­ontor centralt i Helsingfor­s. Det här är ett jättebra ställe med järnvägsst­ationen. Dessutom är det viktigt för turismen. Det finns många som vill skicka vykort hem och var ska de annars köpa frimärken? En annan sak jag framhöll var placeringe­n i Posthuset, var annars än här?
■När Vivi-Ann Rehnström fick höra att postkontor­et skulle stänga kontaktade hon dåvarande kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka. – Det viktigaste var att det ska finnas ett huvudpostk­ontor centralt i Helsingfor­s. Det här är ett jättebra ställe med järnvägsst­ationen. Dessutom är det viktigt för turismen. Det finns många som vill skicka vykort hem och var ska de annars köpa frimärken? En annan sak jag framhöll var placeringe­n i Posthuset, var annars än här?
 ?? ?? ■Petra Lilius han ansvarat för öppningen av det nya postkontor­et. Enligt Lilius kommer julkommers­en snart i gång.
– Vi börjar förbereda oss för julen redan efter midsommar. Det betyder att vi talar tomtar när alla andra sjunger runt kransen, säger hon.
■Petra Lilius han ansvarat för öppningen av det nya postkontor­et. Enligt Lilius kommer julkommers­en snart i gång. – Vi börjar förbereda oss för julen redan efter midsommar. Det betyder att vi talar tomtar när alla andra sjunger runt kransen, säger hon.
 ?? ?? ■Ole Sundkvist säger att kontoret i Posthuset är smidigt för honom som jobbar i Kampen. Han säger sig ha varit lite osäker om kontoret fanns kvar eller inte.
– Jag hade ju lite tur nu när jag kom hit samma dag som de öppnar, säger han.
■Ole Sundkvist säger att kontoret i Posthuset är smidigt för honom som jobbar i Kampen. Han säger sig ha varit lite osäker om kontoret fanns kvar eller inte. – Jag hade ju lite tur nu när jag kom hit samma dag som de öppnar, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland