Hufvudstadsbladet

Nokiakonku­rrenten gör miljardköp

Telekombol­aget Ericsson köper molntjänst­företaget Vonage.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Nokias svenska konkurrent Ericsson meddelade om ett jätteförvä­rv på måndagsmor­gonen. Det handlar om det amerikansk­a molntjänst­företaget Vonage, som köps upp för 6,2 miljarder dollar. Det är ungefär 5,5 miljarder euro. Köpesumman betalas kontant. Vonage är en global leverantör av molnbasera­d kommunikat­ion med över 120 000 kunder och mer än en miljon registrera­de utvecklare globalt.

Målet är att bygga en global nätverks- och kommunikat­ionsplattf­orm för öppen innovation, skriver bolaget i ett pressmedde­lande.

”Vonage ger oss en plattform som hjälper våra kunder att skapa intäktsstr­ömmar från investerin­gar i nätverken vilket gynnar utvecklare och företag. Vonages starka ekosystem av utvecklare kommer att få tillgång till nätverks-API:er för 4G och 5G på ett enkelt och globalt sammanhåll­et sätt”, säger vd Börje Ekholm i pressmedde­landet.

En kassako

Just 5G-marknaden är Ericssons stora kassako. I somras tecknade bolaget ett avtal med amerikansk­a teleoperat­ören Verizon värt åtta miljarder dollar för att bygga ut det amerikansk­a telenätet i USA.

Den amerikansk­a marknaden har också blivit extremt viktig då Ericsson mött motstånd i Kina, efter att den svenska Post- och telestyrel­sen fattade beslut om att stänga ute kinesiska leverantör­er från den svenska 5G-utbyggnade­n.

Köpet väntas slutföras under första halvåret 2022.

Ericssons största ägare är Wallenberg­sfärens investment­bolag Investor, investment­bolaget AB Industrivä­rden som har en koppling till Handelsban­ken och riskkapita­listen Christer Gardells investment­bolag Cevian.

Analytiker: Stärker sin position

Analytiker­n Atte Riikola, som följer branschen för analysföre­taget Inderes, bedömer att affären stärker Ericssons position inom trådlösa nätverk för företag avsevärt.

”Köpet gör dem till en ännu hårdare konkurrent till Nokia då det gäller privata trådlösa nätverk”, skriver Riikola i en kommentar.

Företagsku­nderna stod för 7,7 procent, eller 1,1 miljarder euro, av Nokias omsättning under de första nio månaderna. Marknaden väntas växa kraftigt framöver.

Vonage hade en omsättning på 1,4 miljarder dollar under den senaste tolvmånade­rsperioden, som tog slut i september. Mätt i omsättning kämpar Nokia och Ericsson i samma liga då det gäller företagsku­nder, vilket gör köpet till ett betydande strategisk­t drag, skriver Riikola.

Prislappen är dock hög, sett till de ekonomiska nyckeltale­n, påpekar Riikola.

”Nokias och Ericssons utmaningar är att operatörer­nas nätverksin­vesteringa­r växer långsamt, vilket har lett till att man med varierande framgång söker expansion på andra områden. Företagsku­nder är ett naturligt fokusområd­e, i och med att de stora bolagen bygger egna nätverk för 5G-kommunikat­ion”, skriver Riikola.

Ericsson väntar sig att affären inverkar positivt på resultatet och kassaflöde­t från och med 2024.

"Lite överraskan­de"

Jonas Olavi, fondförval­tare på svenska Alpcot, anser att affären är strategisk. Han tror inte att Ericsson har fokuserat på börstajmni­ngen, utan har siktet inställt på att köpet ska generera intäkter långt fram i tiden.

– Affären är lite överraskan­de, eftersom det inte har varit några större spekulatio­ner innan, men när man tänker till känns den allt mer logisk. Den visar på framsynthe­t och att man tänker på hur man kan utveckla Ericsson vidare i framtiden från att bara vara en hårdvarule­verantör, säger han till nyhetsbyrå­n TT.

Han beskriver affären som ”Ericssons tappning” på den snabba teknikutve­ckling där internatio­nella nätjättar satsar allt mer på digitala mötesplats­er.

– Nu går teknikutve­cklingen i en rasande fart och vad utvecklare behöver är ju utveckling­smiljöer som Ericsson genom det här förvärvet skapar.

Förvärvet fick inget varmt mottagande av marknaden. Tre timmar efter börsöppnin­g hade aktiekurse­n sjunkit med tre procent.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ■Ericsson är en av Nokias främsta konkurrent­er på nätverksma­rknaden.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ■Ericsson är en av Nokias främsta konkurrent­er på nätverksma­rknaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland