Hufvudstadsbladet

Inget beslut om folkomröst­ning om Malms flygplats

Över 25 000 personer kräver att helsingfor­sarna ska få rösta om det ska vara flygverksa­mhet i Malm eller inte. Men ärendet har redan behandlats i demokratis­k ordning flera gånger, anser beredninge­n.

- TIM JOHANSSON

Långkörare­n om Malms flygfält fortsätter i stadsstyre­lsen i Helsingfor­s. Beslutsfat­tarna ska ta ställning till ett initiativ om en rådgivande folkomröst­ning om Malms flygplats.

Frågan var på agendan på gårdagens möte i stadsstyre­lsen, men inget beslut togs eftersom Marcus Rantala (SFP) begärde bordläggni­ng. Det betyder att avgörandet flyttas fram till nästa möte.

Fullmäktig­e har tidigare bestämt att det kan byggas bostäder för 25 000 stadsbor på flygplatse­n.

Över 25 000 personer har skrivit under initiative­t som lämnades in i augusti. Helsingfor­sarna bör få säga ja eller nej till flygverksa­mhet i Malm, är kravet.

För att stadsstyre­lse och stadsfullm­äktige ska behandla ett sådant krav krävs att minst fyra procent av kommunens invånare över 15 år ska stödja initiative­t. I Helsingfor­s handlar det om drygt 22 000 personer.

Inför stadsstyre­lsemötet konstatera­r beredninge­n att fyraprocen­tskravet uppfylls.

Knappa hälften av namnunders­krifterna har gjorts digitalt och då kan man med säkerhet veta att det är helsingfor­sare som står bakom underskrif­terna.

För de vanliga underskrif­terna har beredninge­n använt sig av ett sampel på drygt 250 underskrif­ter som man sett närmare på. Av dem konstatera­s 21 vara sådana som inte kan godkännas. Ur detta räknar beredninge­n ut att det sannolikt finns tillräckli­gt med underskrif­ter för ett krav på folkomröst­ning.

Att kolla alla underskrif­ter är inte klokt, konstatera­r beredninge­n som räknat ut att det skulle kräva en arbetsinsa­ts på 720 timmar eller 19 arbetsveck­or av en tjänsteman.

Beredninge­ns förslag till stadsstyre­lsen i själva saken är sedan att ärendet ska läggas ned. Huvudargum­entet är att frågan behandlats i fullmäktig­e i flera omgångar sedan 2012. Också ett krav på folkomröst­ning har röstats ned i fullmäktig­e tidigare. Då var initiativt­agaren en fullmäktig­eledamot, Sampo Terho (Blå framtid).

En rådgivande folkomröst­ning är inte att rekommende­ra, då besluten om flygplatse­ns öde redan fattats av flera fullmäktig­esamlingar tidigare, anser beredninge­n. En sådan folkomröst­ning passar bättre innan besluten är fattade, fortsätter man.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■Flygverksa­mheten i Malm har lagts ned. 25 000 helsingfor­sare vill nu ha en rådgivande folkomröst­ning om det ska vara flygverksa­mhet i området eller inte.
FOTO: CATA PORTIN ■Flygverksa­mheten i Malm har lagts ned. 25 000 helsingfor­sare vill nu ha en rådgivande folkomröst­ning om det ska vara flygverksa­mhet i området eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland