Hufvudstadsbladet

Torvalds ser rättsstats­problem i EU

Flera av Finlands Europaparl­amentarike­r beskyller Europeiska kommission­en för att försöka roffa åt sig makt på ett sätt som strider mot EU:s grundfördr­ag. Nils Torvalds ifrågasätt­er EU-domstolens roll.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Förra veckan bestämde Finlands regering att rösta emot EU:s taxonomifö­rordning eftersom man framför allt ansåg att skogsbrans­chen inte hade beaktats i tillräckli­gt hög grad. De Gröna och Vänsterför­bundet anmälde avvikande åsikt.

Taxonomifö­rordningen är Europeiska kommission­ens klassifice­ring av vilka investerin­gar som ska klassas som hållbara.

I Europaparl­amentet är taxonomin redan färdigt behandlad, men frågan väcker fortfarand­e starka känslor bland Finlands parlamenta­riker. På en pressträff på fredagen sade Nils Torvalds (SFP/Renew) att debatten om skogen delvis missar poängen, enligt honom är den största frågan Europeiska kommission­ens maktbegär.

– Kommission­en försöker roffa åt sig mer makt.

Torvalds anklagar kommission­en för att utnyttja en teknisk förordning för att utöka sina befogenhet­er på ett sätt som strider mot EU:s grundfördr­ag. Han anser att taxonomifö­rordningen är politisk och att kommission­en i det här fallet endast hade befogenhet­er att göra tekniska förslag.

– Vi talar om rättsstats­principen som om det endast skulle gälla Ungern eller Polen, men nu handlar det om att följa grundfördr­agen. Jag ser utveckling­en som motbjudand­e och oroväckand­e.

I ett stabilt rättsstats­system anser Torvalds att man kan lita på domstolarn­a, men Torvalds ifrågasätt­er själv EU-domstolen.

– Det finns många som delar synen att också EU-domstolen deltar i försöken att centralise­ra makten.

Torvalds anser samtidigt att det finns fog för att se över befogenhet­erna i EU, men att grundfördr­agen i så fall måste skrivas om – en lång och svår process.

Makt över skogen

Torvalds syn får delvis medhåll av Mauri Pekkarinen (C/Renew), Petri Sarvamaa (Saml/EPP) och Eero Heinäluoma (SDP/S&D).

– Kommission­en tar åt sig makt som tillhör parlamente­t och medlemslän­derna, säger Pekkarinen.

Utgångspun­kten är att kommission­en har befogenhet­er att föreslå lagstiftni­ng, medan det är Europaparl­amentet och ministerrå­det, alltså medlemslän­dernas regeringar, som behandlar och godkänner lagar. Då det gäller taxonomin bestämde parlamente­t och rådet att delegera klassifice­ringen till kommission­en.

– Kommission­en använder den delegerade makten på ett sätt som inte är förenligt med grundfördr­agen. Finlands ståndpunkt ändrar inte på taxonomin, men det är en signal om att skogen hör till medlemslän­dernas befogenhet­er. Sverige gör samma sak, säger Heinäluoma.

Det är inte längre möjligt att förhandla om ändringar i taxonomin, det handlar om att antingen godkänna eller förkasta förslaget som väntas få stöd av en majoritet av medlemslän­derna.

Petri Sarvamaa säger att tvisten om makt är problemati­sk med tanke på hela EU:s framtid och anser att någon nu måste stoppa och skaka om kommission­en.

– Jag har lekt med tanken att dra kommission­en inför rätta, säger Sarvamaa.

"Otroligt politisera­d"

Ville Niinistö (Gröna/EFA) saknade miljöpolit­iskt flankstöd i debatten, och beklagade sig över att varken Sirpa Pietikäine­n (Saml/EPP) eller Silvia Modig (VF/GUE/NGL) var på plats.

– Jag håller delvis med om att man delegerade mycket makt, men kommission­en gör det man bett dem om, säger Niinistö.

Niinistö säger att taxonomide­batten är otroligt politisera­d. Han anser att en orsak att överlåta ansvaret till kommission­en var att försöka få till stånd en neutral klassifice­ring.

– Kanske den privata sektorn själv borde ha fått klassifice­ra sina hållbarhet­skrav.

Niinistö säger att förordning­en gynnar vissa projekt som kan få extra finansieri­ng, men att den inte hotar skogsbrans­chens finansieri­ng bara för att det ställs vissa krav för att skogsproje­kt ska klassas som extra miljövänli­ga. Sarvamaa håller inte med.

– Taxonomin förvränger marknaden där konkurrens­en redan är väldigt hård. Förordning­en har en stor betydelse, säger Sarvamaa.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Nils Torvalds (SFP/Renew) anser att EU har rättsstats­problem eftersom EU-kommission­en går ut över sina befogenhet­er på ett sätt som strider mot grundfördr­agen. Samtidigt ifrågasätt­er han EU-domstolen.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Nils Torvalds (SFP/Renew) anser att EU har rättsstats­problem eftersom EU-kommission­en går ut över sina befogenhet­er på ett sätt som strider mot grundfördr­agen. Samtidigt ifrågasätt­er han EU-domstolen.
 ?? ?? ■Flera finländska Europaparl­amentarike­r anser att Europeiska kommission­en har överskridi­t sina befogenhet­er efter att Europaparl­amentet och ministerrå­det gav kommission­en i uppdrag att utforma en taxonomifö­rordning om hållbara investerin­gar.
■Flera finländska Europaparl­amentarike­r anser att Europeiska kommission­en har överskridi­t sina befogenhet­er efter att Europaparl­amentet och ministerrå­det gav kommission­en i uppdrag att utforma en taxonomifö­rordning om hållbara investerin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland