Hufvudstadsbladet

Talmannen föreslår Magdalena Andersson – utan säkrat stöd

Socialdemo­kraternas ledare Magdalena Andersson har ännu inte säkrat Vänsterpar­tiets stöd. Men hon är ändå redo att gå till statsminis­teromröstn­ing på onsdag.

- TT

Efter tio dagars förhandlin­gar med Vänsterpar­tiet har Magdalena Andersson (S) ännu inte säkrat tillräckli­gt med stöd för att bli statsminis­ter, meddelade hon riksdagens talman på måndagen.

Andersson hade kunnat begära mer tid för förhandlin­gar, men avstod. I stället är hon redo att gå till statsminis­teromröstn­ing oavsett om det finns en uppgörelse med V.

Tanken från S-håll är att genom att öka tidspresse­n få V att gå med på en uppgörelse snabbt.

– Sverige behöver få en ny regering på plats, säger Andersson.

Omröstning onsdag

Talmannen Andreas Norlén har satt statsminis­teromröstn­ingen till klockan 9 på onsdag.

– Det är ett stort värde i att hålla tempo i processen, säger Norlén.

Han påpekar att sonderings­processen pågått i tio–elva dagar.

– Då är det rimligt att man avrundar den med att pröva stödet för kandidaten, säger Norlén.

V uppger att man kommer att rösta nej till S-ledaren som Sveriges nya statsminis­ter om det inte finns en uppgörelse på onsdag morgon.

Budget - extra press

En viktig fråga är om V i det läget även låter Anderssons budget falla i riksdagens budgetomrö­stning på eftermidda­gen samma dag.

För att budgeten säkert ska gå igenom krävs att både Centern och V röstar för den. C har sagt att partiet inte ger besked om budgeten förrän en uppgörelse mellan S och V är klar.

Faller budgeten skulle Andersson, även om hon senare blir statsminis­ter, tvingas regera på en budget som Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna gjort ändringar i för motsvarand­e 20 miljarder. Till exempel skulle Socialdemo­kraternas stora vallöfte 2018, en utökad föräldrale­dighet, den så kallade familjevec­kan, plockas bort.

Därför är det extra viktigt att nå en uppgörelse med vänsterpat­iet till onsdag morgon.

– Det är klart att jag kommer att arbeta för att det finns ett stöd för regeringen­s budget, inte minst för att jag tycker att den är väldigt bra, säger Andersson.

Svårt för V?

Från S-håll räknar man dock med att det borde vara svårt för V att låta den rödgröna budgeten falla. I den finns många förslag som V:s väljare antas gilla.

Det skulle kunna öka pressen på vänstern att släppa fram Andersson som statsminis­ter.

En av knäckfrågo­rna är V:s krav på höjda garantipen­sioner.

– Självklart står vi socialdemo­krater och Miljöparti­et redo att diskutera ytterligar­e förbättrin­gar för de sämst ställda pensionäre­rna, säger Andersson.

Frågan är enligt henne vilken teknik man ska använda för att höja garantipen­sionerna.

Om Andersson inte blir godkänd som statsminis­ter på onsdag, får talmannen fortsätta processen med att få fram en statsminis­ter.

Han har fyra chanser på sig att lägga fram förslag på statsminis­ter. Misslyckas alla så blir det extra val.

 ?? FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? – Magdalena Andersson har meddelat att det ännu inte finns något avtal med Vänsterpar­tiet i regeringsf­rågan, men att samtal förts i god anda, sade talman Andreas Norlén på en pressträff.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER/TT – Magdalena Andersson har meddelat att det ännu inte finns något avtal med Vänsterpar­tiet i regeringsf­rågan, men att samtal förts i god anda, sade talman Andreas Norlén på en pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland