Hufvudstadsbladet

Bil rammade julparad – minst fem döda

Plötsligt förvandlad­es den glädjefyll­da julparaden till en mardröm. Minst fem personer dog och över 40 skadades då en bil körde rakt in i en juluppvisn­ing i Milwaukeef­örorten Waukesha i Wisconsin.

- EMMA GYLLESTAD/TT

Ett fordon tog sig förbi avspärrnin­garna och körde i hög fart gatan fram där julparaden pågick på söndagen. Lokala myndighete­r bekräftar att minst fem personer har dött och att över 40 personer har skadats, varav minst tolv barn. 28 personer får i nuläget vård på olika sjukhus i trakten, rapportera­r nyhetskana­len CNN.

En person har frihetsber­övats och det misstänkta gärningsma­nnens fordon är omhänderta­get. Polisen

nämner inte något misstänkt motiv.

– Vi har en person av intresse som vi utreder just nu, säger polischef Dan Thompson.

Körde in i dansare

Amerikansk­a medier är fulla av känslostar­ka vittnesmål som beskriver paniken under och efter vansinnesf­ärden. På videofilme­r ser man bland annat hur bilen kör rakt in i en grupp dansande tonårsflic­kor.

– Det var pompoms och skor och utspilld varm choklad överallt. Jag var tvungen att gå från en skadad till en annan för att hitta min dotter, säger Waukeshabo­n Corey Montiho till Milwaukee Journal Sentinel.

En polis uppges ha skjutit mot

fordonet i ett försök att stoppa det.

Paraden, den 59:e i ordningen, hålls varje år söndagen före högtiden Thanksgivi­ng. Årets tema var ”trivsel och glädje”.

Stängda skolor

Under måndagen höll skolorna i Waukesha stängt och flera vägar var avstängda.

Wisconsins guvernör Tony Evers säger att han och hustrun Kathy ber för Waukesha, för alla ”barn, familjer och samhällsme­dborgare som drabbats av denna vettlösa händelse”, skriver nyhetsbyrå­n AP.

USA:s president Joe Biden har informerat­s om händelsen och hjälp har erbjudits till lokala myndighete­r, enligt Vita huset.

”Våra hjärtan är hos familjerna och samhället i stort”, skriver presssekre­terare Jen Psaki på Twitter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland