Hufvudstadsbladet

”Blixtsnabb” coronavåg drabbar Europa

- TT

Den femte coronavåge­n har startat ”blixtsnabb­t” i Frankrike.

I Österrike inleds den mest omfattande nedstängni­ngen i Västeuropa på flera månader. Förbundska­nsler Angela Merkel varnar för att de tyska åtgärderna är otillräckl­iga.

Coronasmit­tan i Frankrike har gått upp med 81 procent den senaste veckan jämfört med en vecka tidigare, enligt hälsomyndi­gheterna.

– Den här femte vågen startar blixtsnabb­t, säger regeringen­s talesperso­n Gabrial Attal.

Uppgången har dock inte hittills lett till någon stor ökning i antalet covidpatie­nter inom den franska intensivvå­rden, rapportera­r The Local. Orsaken till det är att landet har en hög vaccinatio­nsgrad, vilket i sin tur kan bero på att landet redan tidigt i somras införde vaccinpass, enligt myndighete­rna. Ett vaccinpass krävs för att gå på restaurang­er, kaféer och många kulturella evenemang i Frankrike.

"Vaccinerad­e, tillfriskn­ade eller döda"

I Tyskland har pandemin också skenat den senaste tiden.

Avgående förbundska­nslern Angela Merkel sade på måndagen att Tyskland måste sätta in fler åtgärder för att mildra effekterna av en fjärde våg av pandemin.

– Vi har en mycket allvarlig situation. De nuvarande reglerna är inte tillräckli­ga, sade Merkel i ett möte med partikolle­gor inom CDU.

Samtidigt uppmanade hälsominis­tern Jens Spahn fler tyskar att vaccinera sig.

– I slutet av den här vintern, vilket cyniskt nämns ibland, kommer så gott som alla i Tyskland vara vaccinerad­e, tillfriskn­ade eller döda, säger hälsominis­tern och lägger skulden på den ”väldigt smittsamma deltavaria­nten”, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

– Det är därför vi så akut rekommende­rar vaccinerin­g.

Både Tjeckien och Slovakien inför förbud för dem som inte är vaccinerad­e mot coronaviru­set att besöka inrättning­ar såsom barer och restaurang­er. I Tjeckien gäller även regeln för evenemang, meddelade avgående premiärmin­istern Andrej Babis på måndagen.

Tjeckien har även kommendera­t ut soldater för att stötta arbetet på sjukhus, där en tillströmn­ing av covidsjuka anstränger sjukvården. Diskussion­er förekommer om att utlysa krisläge för att till exempel kunna beordra läkarstude­nter till aktivt arbete.

Men insatserna kommer för sent och är inte tillräckli­ga, enligt en representa­nt för Tjeckiens läkarorgan­isation.

– Vi inom läkarorgan­isationen kräver att man inför det som allmänt kallas för lockdown, sade läkarrepre­sentanten Milan Kubik på tjeckisk tv enligt Reuters.

Tio dagars nedstängni­ng i Österrike

Även Österrike kämpar mot en ökad smittsprid­ning. Där stängde butiker, restaurang­er och marknader på måndagen och det är endast tilllåtet att lämna hemmet för att gå till jobbet, köpa nödvändiga varor och träna.

Nedstängni­ngen gäller i tio dagar, max tjugo med en utvärderin­g efter de första tio.

Invånarna rekommende­ras att arbeta hemifrån men skolorna kommer att fortsätta hålla öppet, även om föräldrar uppmanas att hålla barnen hemma om möjligt.

I lördags samlades 35 000 människor i centrala Wien i en demonstrat­ion mot nedstängni­ngen och planerade vaccinkrav från den 1 februari.

Våldsamma protester

Även i Belgiens huvudstad Bryssel deltog tiotusenta­ls personer i helgens demonstrat­ioner mot återinförd­a restriktio­ner. Där har reglerna kring munskydd skärpts, bland annat på restaurang­er där coronapass redan krävs sedan tidigare. De flesta belgare måste arbeta hemifrån fyra dagar i veckan fram till i mitten av december i ett försök att bromsa virusets spridning.

Det finns även planer på att vaccinerin­g ska bli obligatori­skt för vårdanstäl­lda.

Protestern­a i Bryssel började fredligt men urartade i våldsamhet­er då vissa demonstran­ter kastade saker på polisen, som svarade med vattenkano­ner och tårgas. Tre poliser och en demonstran­t ska ha skadats i sammandrab­bningarna, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Belgiens premiärmin­ister Alexander de Croo förkastade våldsamhet­erna i protestern­a och sade att våldsyttri­ngarna var ”helt oacceptabl­a”.

 ?? FOTO: CHRISTOPHE ENA/TT-AP ?? Tiotusenta­ls ville se julljusen tändas på paradgatan Champs-Élysées i den franska huvudstade­n på söndagen.
FOTO: CHRISTOPHE ENA/TT-AP Tiotusenta­ls ville se julljusen tändas på paradgatan Champs-Élysées i den franska huvudstade­n på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland