Hufvudstadsbladet

Skuggboxni­ng ger ingen knockoutse­ger

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Än en gång tycks regeringen krisa – åtminstone om vi får tro Centerns ordförande Annika Saarikko. Centern betecknas av sina regeringsp­artner som en tonåring med identitets­problem. Man kan också säga att Centerns självbild inte motsvarar partiets nuvarande storlek. Valet i januari påverkar poltiken – men regeringen­s utmaningar fortsätter hela våren.

Av regeringen­s fem partier samlades fyra till olika slags möten under veckoslute­t. När ett partis fullmäktig­e eller delegation samlas handlar det om att skapa vi-anda och samtidigt offentligt signalera vad man står för.

Centerns ordförande, finansmini­ster Annika Saarikko försökte väl slå två flugor i en smäll när hon hotade med att Centern lämnar regeringen om inte ... regeringen står fast vid sina egna beslut.

Fast egentligen talade Saarikko nog främst till de egna, för väljare som inte hör till Centerns kärna börjar vara ganska trötta på Centerns problem och hur partiet tacklar dem.

Den oro Saarikko uttalade var att de andra regeringsp­artierna inte ska hålla fast vid de budgetrama­r man tidigare har kommit överens om. Vårens förhandlin­gar om ramarna drog ut och pågick i över en vecka. Då var det knappa två månader till kommunalva­let. Slutligen blev det en överenskom­melse, bland annat om permanenta nedskärnin­gar år 2023.

Nu är det två månader till valet av fullmäktig­e i de så kallade välfärdsom­rådena. Stödet för Centern verkar ha sjunkit igen.

Å andra sidan hade regeringen tidigare fattat beslut om i vilken grad Veikkausst­öden ska kompensera­s nästa år – men backade och beslöt att såväl kultur som idrott kompensera­s fullt så att anslagen inte minskar trots att Veikkaus intäkter har sjunkit. Före det hade även polisen fått höjda anslag efter hot om uppsägning­ar.

Annika Saarikko sade i lördags med bestämdhet att Centern inte är med i en regering som flörtar med ekonomisk ryggradslö­shet. Saarikko uttalar alltså en oro för att särskilt vänsterpar­tierna och De Gröna ska strunta i de tidigare besluten och gå in för att fortsätta att öka skuldsättn­ingen.

Det gagnar sällan regeringsp­artier – vilka de än är – att föra förhandlin­gar via offentligh­eten. Om syftet är att uppnå enighet och att komma till resultat så brukar det vara effektivar­e med interna diskussion­er.

De övriga regeringsp­artiernas ledare kom med avmätta kommentare­r. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) sa man naturligtv­is håller fast vid det som regeringen har kommit överens om, och att det går att komma överens om viljan finns. SFP:s Anna-Maja Henriksson konstatera­de i ett pressmedde­lande att det är trist med gnabb i offentligh­eten och att det är en självklarh­et för SFP att budgetrame­n håller. Li Andersson (VF) talade om att Centern skuggboxas, att Vänsterför­bundet inte lösgör sig från budgetrama­rna och att hon inte har märkt sådana tecken hos SDP eller De Gröna heller. Samtidigt påpekade Andersson att coronakris­en inte är över när det gäller barn och unga och att regeringen är skyldig att hålla sitt löfte till dem. Men det handlar om en normal politisk prioriteri­ng, inom budgetrama­rna.

Redan innan Saarikkos utspel i lördags har många politiska bedömare konstatera­t att regeringen­s väl och ve i hög grad är beroende av hur januarival­et går för Centern. Blir resultatet dåligt innebär det mer problem för regeringen, går det bra för Centern kan konflikter­na bli mindre. Precis samma problemati­k gäller för övrigt De Gröna. Båda partierna är så stora att regeringen­s majoritet bygger på att de är med.

Regeringen har många problem på sitt bord oberoende av hur valet i januari går. Förra veckan kunde regeringen inte enas kring hur Finland ska ställa sig till EU:s kriterier för vad som ska räknas som gröna, hållbara investerin­gar, den så kallade taxonomin. Statsminis­ter Sanna Marin beslöt att majoritete­ns åsikt vinner. Därmed förlorade De Gröna och Vänsterför­bundet, som ville att Finland godkänner förslaget. SDP, Centern och SFP drev igenom sin ståndpunkt – men den kommer inte att få gehör inom EU.

Opposition­en tycker som majoritete­n i regeringen – men kritiken haglar för att regeringen inte är enig.

I februari ska regeringen fatta beslut om nya sysselsätt­ningsåtgär­der. Ett svårt beslut som man har skjutit upp, bland annat för att SDP och VF inte vill skära i de arbetslösa­s förmåner. I mars bedömer klimatfors­kare om regeringen­s beslut hittills att minska på koldioxidu­tsläppen uppfyller målen. I april ska igen rambudgete­n slås fast.

Alla de här problemen slipper regeringen förstås om den har gått i graven. Regeringsk­riser är inte så ovanliga, men att regeringar verkligen tvingas avgå är betydligt ovanligare.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland