Hufvudstadsbladet

Varje vaccinatio­n behövs för att ge plats åt dem som behöver intensivvå­rd

-

VACCIN Den utdragna coronaepid­emin belastar nu vår sjukvård på ett sätt som vi inte upplevt tidigare. Finlands hälsovårds­expertis alarmerand­e budskap om ett ökat behov av sjukhusoch intensivvå­rdsplatser för coronapati­enter och fördröjd vård av andra sjukdomar måste nu tas på allvar. I denna svåra situation borde all extra belastning på vår hälsovård med alla medel undvikas. Tyvärr har vi inte utnyttjat alla de medel som finns till vårt förfogande.

Världshäls­oorganisat­ionen WHO har länge poängterat hur viktiga influensa- och pneumokock­vaccinerin­garna är i förhindran­det av luftvägsin­fektioner och lungsjukdo­mar, också i en epidemisit­uation. Förutom coronaviru­set kan också säsongsinf­luensan och sjukdomar förorsakad­e av pneumokock­er kräva sjukhus- och intensivvå­rd. Då samhället nu under hösten öppnats upp och flera begränsnin­gar upphört har de vanliga smittsamma sjukdomarn­a börjat sprida sig bland oss igen. Men man kan alltså skydda sig mot säsongsinf­luensa och pneumokock­sjukdomar genom vaccinerin­g.

Influensav­accinet hör till det nationella vaccinatio­nsprogramm­et för personer över 65 år, för barn under fem år, för personer i riskgruppe­r och deras närkrets. Dessutom erbjuds det till personalen inom hälsovårde­n och på flera arbetsplat­ser via företagshä­lsovården. Det är glädjande hur många medborgare som redan låtit vaccinera sig mot säsongsinf­luensan i höst.

Däremot erbjuds pneumokock­vaccinerin­g avgiftsfri­tt inom ramen för det nationella programmet endast för barn under fem år och vuxna som genomgått stamcellst­ransplanta­tion. I de övriga nordiska länderna har man i och med coronapand­emin utvidgat de nationella vaccinatio­nsprogramm­en i fråga om pneumokock­vacciner. I Danmark och Norge får nu också alla över 65 år vaccinet, i Sverige över 75-åringar.

Här i Finland beviljade riksdagen i detta års budget en extra summa på 300 000 euro för att utvidga pneumokock­vaccinerin­garna att omfatta också en del av riskgruppe­rna. Tyvärr räcker denna summa till att vaccinera bara en bråkdel av dem som hör till riskgruppe­rna, som den nationella vaccinexpe­rtgruppen Krar har definierat.

Och till råga på allt har inte vaccinerna för de beviljade anslagen ännu upphandlat­s eller vaccinatio­nerna påbörjats fast året börjar lida mot sitt slut och vintersäso­ngens sjukdomar börjar ta sitt grepp om oss. Nu är det hög tid för Social- och hälsovårds­ministerie­t att informera om när vaccinatio­nerna påbörjas och vem som omfattas av dem, också för att uppnå en så hög vaccintäck­ning som möjligt.

Förebyggan­de verksamhet betalar sig alltid tillbaka. Det bästa med preventiva åtgärder som vaccinerin­gar är ändå att de minskar på eller förhindrar onödigt mänskligt lidande. Eftersom vi har verktyg att ingripa i tid ska vi också använda dem och utvidga vårt nationella vaccinatio­nsprogram till de grupper som har störst nytta av det.

I dagens läge kan varje vaccinatio­n, om det så är fråga om en corona-, säsongsinf­luensa- eller pneumokock­vaccinerin­g, spara en ledig intensivvå­rdsplats för en medmännisk­a som verkligen behöver den.

VERONICA REHN-KIVI

riksdagsle­damot (SFP), ordförande för riksdagens vaccingrup­p

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland