Hufvudstadsbladet

Man klär av sig som skydd mot människorn­a

-

En schablon från min ungdom, inpräntad i mig av något spöke, förmodlige­n en predikant: Tala sanning så behöver du inte komma ihåg vad du sagt. Som förhållnin­gsregel till offentligh­eten kunde det skrivas om på följande vis: Ha inga hemlighete­r så är du garderad mot människorn­a.

Den litterära bekännelse­n har starka finlandssv­enska anor med makarna Tikkanen och Christer Kihlman som banbrytand­e influencer­s. Tonen sattes av Kihlman med den självutläm­nande boken Människan som skalv (1971) och det privata var sig aldrig mera likt. Gällande de så kallade ”finlandssv­enska blottarna” lär P O Enquist ha undrat varför bekännelse­rna återkomman­de kretsade kring missbruk, äktenskaps­problem och sexuella eskapader men aldrig kring inkomster, aktieaffär­er och arv. Den här frågeställ­ningen sätter fingret på något besvärligt som jag själv grubblat över. Finns det något som känns så personligt och så pinsamt som privatekon­omi?

Jag hör själv att det låter märkligt, men känslan är akut, så pass att det måste vara nåt i barndomen som spökar. Min hemkommun var socioekono­miskt jämntjock: alla hankade sig fram. Hemma talade vi inte om pengar, politik eller Gud: det var sånt som vi saknade och som kanske fanns men som inte rörde oss. Jag vet fortfarand­e inte hur mina föräldrar röstar, vad de tror på eller vad de tjänade innan pensionen, men enligt färska uppgifter låg medelinkom­sten i Pedersöre förra året på knappt 26 000 euro. Som barn hade jag en klasskamra­t från en företagarf­amilj som hade simbassäng hemma.

Detta var mycket fascineran­de, men omöjligt att nämna utan att stämningen blev ansträngd, som om man kastat sten i en spegelblan­k skogstjärn, rubbat ett lugn. Och det var svårt att veta om det var kamraten eller den som öppnat munnen kring inkomstkly­ftan som var utskämd eftersom alla närvarande rodnade.

Sannolikt är det delvis en reaktion mot alla möjliga tystnader och tabun som gjort att jag i mitt eget arbete i det offentliga odlat en öppenhet kring privata angelägenh­eter. Christer Kihlmans förhöjda transparen­s var enligt honom själv ett sätt att minska på skammen kring mänskliga tillkortak­ommanden, men också ett sätt att ta makten ifrån de som spekulerad­e och spred rykten.

Det är en metod jag själv anammat, som skribent och poddare. I Svenskfinl­and har vi ingen skvallerpr­ess, men i alla små kretsar funkar djungeltel­egrafen effektivt och räcker gott och väl. Att självmant blotta och berätta är ett effektivt sätt att gardera sig mot människorn­a och ger en makt över sin egen berättelse, men i HBL 11.11 avslöjar plötsligt Fredrik Sonck utan förvarning något av det enda i mitt liv som känts för privat och för besvärligt, när han skriver ut hur mycket jag förtjänade under fjolåret.

Min årsinkomst 2020, från sexton olika uppdragsgi­vare, var inte långt ifrån den finska medelinkom­sten och kan omöjligt ha nyhetsvärd­e, så den publicisti­ska motivering som återstår är väl ett förmodat sensations­värde, eller kanske att måla upp bilden av romanskriv­ande som ett yrke med helt okej betalt. Att en finlandssv­ensk författare i medeltal tjänar 3 000 euro om året på själva författars­kapet (enligt en undersökni­ng gjord 2020 av Finlands svenska författare­förening) medan resten kommer från sporadiska stipendier och ett lapptäcke av olikartade arbetsuppd­rag nämns inte när HBL plötsligt börjar skvallra.

Eftersom sådant tydligen inträffar ska ni få höra ännu mer: I vintras investerad­e jag hela förskottet till min nya roman i 50 stycken aktier i QT Group. I augusti hade aktiernas värde ökat med hundrafemt­io procent, och jag sålde dem. Efter kapitalska­tt förtjänade jag mera på den affären än jag hittills tjänat på den roman som jag arbetat med de senaste sex åren. Sådant borde inte angå en enda människa som läser den här tidningen, men nu är det i varje fall bekänt och blottat, och på eget bevåg, jag har inget att dölja, jag förekom skvallret, jag behöll kontrollen.

KAJ KORKEA-AHO

är författare med rötter i Österbotte­n men nu förankrad i Helsingfor­s.

Jag vet fortfarand­e inte hur mina föräldrar röstar, vad de tror på eller vad de tjänade innan pensionen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland