Hufvudstadsbladet

Blev Emma Terho och IOK en del av den kinesiska propaganda­n?

-

Mysteriet med den försvunna kinesiska tennisspel­aren Peng Shuai fick en lösning då internatio­nella olympiska kommittén fick kontakt med henne. Men är Peng Shuai verkligen i säkerhet eller fungerar IOK som den kinesiska regimens språkrör då de berättar att hon mår bra men vill hålla sig undan all offentligh­et?

Ett pr-trick via en vänligt ställd yttre auktoritet eller en genuin försäkran om att allt är i sin ordning?

Det är den stora frågan efter att internatio­nella olympiska kommittén berättar att de varit i kontakt med den försvunna kinesiska tennisspel­aren Peng Shuai.

”Jag var lättad att se att Peng Shuai mår bra vilket ju var vår största oro. Hon såg ut att vara avslappnad. Jag erbjöd henne vårt stöd och sade att hon kan kontakta oss när som helst när det passar henne. Hon uppskattad­e självklart det erbjudande­t.”

IOK publicerad­e den finländska IOK-idrottarko­mmissionsm­edlemmen Emma Terhos uttalande på sin sajt efter att Terho, tillsamman­s med IOK:s ordförande Thomas Bach och IOK:s kinesiska medlem Li Lingwei, haft videokonta­kt med tennisspel­aren som varit försvunnen de senaste veckorna.

Peng Shuai försvann efter att ha anklagat den förre kinesiska premiärmin­istern Zhang Gaoli för sexuella övergrepp i ett inlägg på sociala medier. Inlägget avpublicer­ades senare och Peng Shuais konto försvann också. Efter det hörde ingen av den kinesiska spelaren innan IOK publicerad­e ett pressmedde­lande att de varit i kontakt med henne.

Det internatio­nella tennisförb­undet WTA hade försökt nå Peng Shuai utan framgång under veckorna hon var försvunnen. WTA hade hotat att inte arrangera turneringa­r i Kina i framtiden om inte de kinesiska myndighete­rna kan bevisa att spelaren mår bra. Också FN krävde bevis för att Peng Shuai mår bra.

Varken FN (som inte fått tillgång till Xinjiang-provinsen där uigurernas rättighete­r kränks) eller WTA fick svar på sina krav. I stället var det den mer Kina-vänliga IOK som fick kontakt med spelaren och kunde förmedla hennes (regimens?) budskap till omvärlden.

Under perioden då Peng Shuai varit försvunnen har oroade röster höjts för att den kinesiska regimen ska ha tagit henne till fånga för att tysta ner henne. Det är inte ovanligt att den kommunisti­ska regimen tystar ner och fängslar sina kritiker. Kina har vid upprepade tillfällen kritiserat­s för att medborgarn­as mänskliga rättighete­r inte respektera­s.

Oscar Almén, Kinaanalyt­iker vid svenska Totalförsv­arets forsknings­institut, FOI, sade till svenska nyhetsbyrå­n TT att han inte tror att Peng håller sig undan av egen vilja.

– Det hade varit en annan sak om hon synts och uttalat sig fritt. Men det faktum att man raderar hennes Weibo-meddelande och att hon inte syns till på något sätt visar att hon inte är fri att uttala sig, sade han.

I IOK:s pressmedde­lande finns en bild där Bach talar med en brett leende Peng Shuai som har stora mängder gosedjur i bakgrunden.

IOK skriver i pressmedde­landet att Peng Shuai säger sig vara trygg och i säkerhet i Kina och att hon vill att hennes integritet och önskemål för att få vara i fred respektera­s. IOK skriver att Peng Shuai vill spendera tid med sin familj för tillfället och därför inte vill vara i kontakt med omvärlden.

Frågan är om tennisspel­aren verkligen mår bra och är fri men väljer att dra sig tillbaka av personliga skäl.

– Jag tror att det delvis är den kinesiska staten som försöker att försäkra världen, och sina kritiker, om att hon mår bra i ljuset av att Peking ska hålla vinter-OS nästa år. Man vill värna bilden av ett säkert och välkomnand­e land för fans och tävlande, sade Jennifer Hsu, Kinaforska­re vid tankesmedj­an Lowy Institute, till nyhetsbyrå­n TT under söndagen.

Det är inte ovanligt att totalitära regimer försöker putsa upp sitt rykte och sin offentliga bild genom att använda tredje parter. David Beckham blev Qatars ambassadör inför fotbolls-VM för att värdlandet ville visa att en stor västerländ­sk profil stöder dem vilket kan ge skenet av att människorä­ttssituati­onen inte alls är så dålig som människorä­ttsorganis­ationerna Amnestys och Human Rights Watchs rapporter visar. Internatio­nella ishockeyfö­rbundets förre ordförande Rene Fasel talade varmt om Belarus och landets diktator Aleksandr Lukasjenko då VM skulle arrangeras i landet. Och otaliga grenförbun­d har valt att blunda för brott mot mänskliga rättighete­r då de förlagt sina mästerskap i länder där förtryck och diskrimine­ring är en del av vardagen.

Nu ser IOK ut att ha gått i samma fälla som så många andra. IOK:s samtal med Peng Shuai och pressmedde­landet den olympiska kommittén publicerad­e kan i värsta fall vara en del av den kinesiska regimens propaganda och ett sätt för regimen att en gång för alla tysta ner skandalen kring tennisspel­arens försvinnan­de.

Då OS arrangeras i Peking i Kina om mindre än tre månader är det både i Kinas och IOK:s intresse att upprätthål­la varma relationer.

IOK har hittills vägrat kommentera människorä­ttssituati­onen i Kina där regimen beskylls för folkmord på den muslimska minoritete­n uigurerna och för brott mot mänsklighe­ten.

Enligt Amnestys rapport från juni begår Kina brott mot mänsklighe­ten i den nordvästra provinsen Xinjiang. Provinsen är hem för uigurer och andra muslimska minoritete­r som utsätts för både förföljels­e och tortyr av den kinesiska statsmakte­n.

Amnesty Internatio­nals generalsek­reterare Agnès Callamard sade i en intervju för BBC att Kina har skapat ett ”dystopiskt helvete av en förbluffan­de skala”.

Under en presskonfe­rens vid OS i Tokyo i somras frågade en journalist IOK:s ordförande Bach om han kan fördöma den kinesiska regimens sätt att fängsla uigurer. IOK:s talesperso­n Mark Adams avbröt genom att påpeka att alla frågor ska handla om OS i Tokyo.

I mars sade Bach att IOK ”inte är någon politisk supermakt som kan lösa situatione­r som FN, G7 eller G20 inte har någon lösning till”. Han sade också att IOK:s uppgift inte är att ta ställning politiskt utan att IOK arbetar ”ytterst nära med arrangörer­na för att garantera bland annat arbetarrät­tigheter och pressfrihe­t”.

I april publicerad­e Human Rights Watch en rapport där de skrev att Kina begår brott mot de mänskliga rättighete­rna. Bland annat USA, Kanada och Nederlände­rna har klassat Kinas behandling av uigurer som folkmord.

Experter säger att upp till en miljon människor tagits till fånga i Xinjiang sedan aktionerna mot minoritete­rna inleddes 2017. Enligt Amnestys rapport framgår att lägren i Xinjiang fungerar utanför det kinesiska rättssyste­met och annan lagstiftni­ng.

De kinesiska myndighete­rna tillbakavi­sar alla rapporter och uppgifter och säger att det handlar om västerländ­sk propaganda. De kinesiska myndighete­rna har sagt att lägren i Xinjiang är frivilliga och att de som befinner sig där gör det för att avradikali­sera sig som en del av arbetet för att bekämpa terrorism.

Förra veckan sade USA:s president att USA överväger en politisk bojkott av OS i Peking som en protest mot Kinas agerande mot uigurerna. Det kinesiska utrikesmin­isteriet kallade USA:s anklagelse­r ”oförenliga med sanningen och komplett grundlösa” och talesperso­nen Zhao Lijian sade ”att politisera idrott är emot den olympiska andan”.

Bach och IOK har konsekvent valt att blunda för det faktum att ett OS i Kina är ett stöd och ett tyst godkännand­e för regimens agerande.

Kontakten med och pressmedde­landet om den försvunna Peng Shuai är ytterligar­e en IOK-fjäder i kommunistr­egimens hatt.

 ?? ?? Människorä­ttsorganis­ationer kallar den kinesiska regimens agerande mot uigurerna för folkmord.
Människorä­ttsorganis­ationer kallar den kinesiska regimens agerande mot uigurerna för folkmord.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Finländska Emma Terho är ordförande för IOK:s idrottarko­mmission.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Finländska Emma Terho är ordförande för IOK:s idrottarko­mmission.
 ?? ?? Tennisspel­aren Peng Shuai försvann efteratt ha anklagat en högt uppsatt kinesisk politiker för sexuella övergrepp.
Tennisspel­aren Peng Shuai försvann efteratt ha anklagat en högt uppsatt kinesisk politiker för sexuella övergrepp.
 ?? FOTO: GREG MARTIN/
LEHTIKUVA ?? Thomas Bach är internatio­nella olympiska kommitténs ordförande.
FOTO: GREG MARTIN/ LEHTIKUVA Thomas Bach är internatio­nella olympiska kommitténs ordförande.
 ?? ??
 ?? FOTO: GREG BAKER/LEHIKUVA
FOTO: GREG WOOD/LEHTIKUVA ??
FOTO: GREG BAKER/LEHIKUVA FOTO: GREG WOOD/LEHTIKUVA
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland